آیت الله اراکی :حضور در مسجد موجب کثرت عشق به پاکی است+گزارش تصویری
وارث: شب ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها با سخنرانی آیت الله اراکی و مداحی حاج روح الله بهمنی در مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام برگزار شد.

ماهیت ذکر خداوند
خاصیت اصلی نور که عبارت است از "الطاهر فی نفسه المطهر لغیره" را خدای متعال به عنوان خاصیت ذاتی دارد. نور چیزی است که خود به خود پیداست. یعنی ما نور را به خودش می شناسیم لازم نیست چیزی بیاید نور را پیدا کند. وقتی نور است اشیاء را به وسیله نور تشخیص می دهیم، پس نور خود به خود ظاهر است و پدیدار کننده چیزهای دیگر است. خدای متعال هم اینطور است. خود به خود ظاهر کننده است و پدیدار کننده است، لازم نیست چیزی خدا را ظاهر کند. این مضمون به این شکل را مولوی در مثنوی در آورده است که چیزهای دیگر به وسیله آفتاب شناخته می شوند و پدیدار می شوند اما خدا را طور دیگری نشان می دهد.این خاصیتی که در خدا وجود دارد. به همین خاطر است که می گویند: "اللَّهُ نُورُ السَّمَوَتِ وَالْأَرْضِ" خدای متعال ما را به نور آسمان و زمین وصل کرده است. این نور را کجا می شود دید؟ این نور در مکانهایی پدیدار می شود. "فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللّهُ أَن تُرْفَعَ 1 "منظور از این بالایی، بالایی معنوی است در خانه های بلند مرتبه ای که خداوند اذن داد در این خانه ها نور بلند شود. ذکر او ایجاد شود و مردم در این خانه ها یاد او بیافتند. ذکر خدا کار ساده ای نیست و هر دلی نمی تواند به ذکر خدا مشغول باشد، ذکر خدا اذن می خواهد و عالمی است و نمی شود بدون اذن خداوند وارد فضای ذکر او شود.
تقسیم بندی انسان ها در یاد و ذکر خداوند
دو گروه شخصیتی داریم:
1.برخی از آدمها بی بهره هستند از یاد خدا و هرکاری انجام دهند نمی توانند از یاد خداوند نصیب و بهره ببرند. دلهایشان قفل شده است.
2.برخی ها هم هستند که اذن و یاد خدا خیلی زود درونشان رخ می دهد. معمولا اهل مسجد اینگونه است و یکی از خوبی های مسجد این است.
انواع مساجد
1.مساجد هم دو گونه است که گاهی ملعون است مورد لعن خداوند قرار گرفته است و خبری از یاد خدا در آن مسجد نیست و طبق آیات قرآن "وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مَسْجِدًا ضِرَارًا وَكُفْرًا وَتَفْرِيقًا بَيْنَ الْمُؤْمِنِينَ وَإِرْصَادًا لِّمَنْ حَارَبَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ"2برخی موارد مسجدی را می سازند که رسول خدا صلی الله علیه و آله دستور خراب شدن آن را می دهد و آیه قرآن نازل شد و از سوی خداوند دستور به پیامبر صلوات الله علیه داده می شود.
2.مساجدی داریم که مورد رحمت خدا واقع می شوند. این مساجد که به نام محمد و آل محمد صلوات الله علیهم تاسیس می شوند. این مساجدی که نیت های پاک در آن وجود دارد. یکی از نیت های توصیه های بزرگ دین ما این بوده است که مساجد را مردم بسازند. مساجد را باید مردم بسازند تا پایه و اخلاص برای آن مسجد بیشتر باشد. در تاریخ اسلام حکامی بودند مساجد را می ساختند تا به وسیله آن حکومت ببخشند و قدرت پیدا کنند. به همین دلیل است که مراجع دینی ما دست حکام را از تاسیس مسجد کوتاه کردند که مسجد نشود ابزاری برای تحکیم قدرت آنان و ازبرای قدرت طلبی آن سوء استفاده بشود. در مساجد ما روحی وجود دارد که در مساجد دیگر وجود ندارد و کسی وارد می شود اذن دخول به او می دهند. به خانه یاد خدا تو را وارد می کنند.
کلید اذن دخول چیست؟
مرحوم عراقی رضوان الله تعالی علیه می فرمود: اگر خدا به ما نشان نمی داد که چگونه او را یاد کنیم ما هیچگاه نمی دانستیم که او را چگونه یاد کنیم. اگر خدا اجازه ذکر خود به دلی را ندهد امکان ندارد که آن دل یاد خدا را در خود داشته باشد. یکی از کلید های اذن دخول صلوات بر محمد و آل محمد صلوات الله علیهم است. حضور در محضر اینان است. اینکه اهتمام به زیارت حضرت معصومه سلام الله علیها و به زیارت های دیگر می دهیم ائمه ما به ما یاد دادند و ما از خودمان انجام نمی دهیم. یکی از این خواص ها و فواید این یاد ها این است که دل ها را برای یاد خداوند نرم می کند و دروازه یاد خدا را برای ما باز می کند این تجربه را در زیارات امام رضا علیه السلام و دیگر ائمه اطهار علیهم السلام داشتیم. که نماز و دعاهایمان طور دیگری است در این مکانها این ها اذن دخول می خواهند. وقتی آیه "فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللّهُ أَن تُرْفَعَ" نازل شد پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: این خانه ها خانه های انبیا است و بازهم سوال کردند: که بیت علی و فاطمه سلام الله علیها از این خانه ها است؟ حضرت فرمودند: نه تنها خانه علی و فاطمه سلام الله علیها از این خانه ها است، بلکه از بهترین خانه هاست. که نور خدا در آن ساطع می شود. این روایت نه تنها در منابع اهل سنت است بلکه روایتی بالامرتبه است.
در این خانه ها چه کسی پرورانده می شوند که طبق آیات قرآن : "اسْمُهُ يُسَبّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوّ وَالاَصَالِ"3"رِجَالٌ لاّ تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلاَ بَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَإِقَامِ الصّلاَةِ وَإِيتَآءِ الزّكَـاةِ يَخَافُونَ يَوْماً تَتَقَلّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالأبْصَارُ"4
این خانه ها خانه های انسان پرور است و خانه های انسان با تقوا پرور است. در جای دیگری در سوره توبه خدای متعال می فرماید: هیچگاه در آن مسجد پا نگذار و برو در مسجدی حضور داشته باش که از آغازین بر مبنای تقوا تاسیس شده است.
یکی از آثار حضور در مسجد همین است. عشق به پاکی در فرد زیاد می شود. معنویتی که در جامعه به وجود می آید عشق به خوبی را زیاد می کنند.
این یکی از مساجد است با یک جور نشانه ولی در آیات دیگری در قرآن در سوره جمعه که سوره مهمی است و بعد از توصیه به نماز جمعه که می فرماید: وقتی ندای ورود به نماز جمعه را شنیدی به سوی نماز جمعه بروید. که این یاد خداوند است دلتان به یاد خدا آشنا می شود و بعد از آن مشخصه های شخصیتی را بیان می کند که نقطه مقابل آن عده دیگر هستند. در این خانه های آدمهایی پرورش پیدا کردند که دنیا آنان را از یاد خداوند دور نمی کند اینها جلوه های دنیایی را دنبال نمی کنند.
طبق آیات سوره مبارکه جمعه وقتی پیامبر صلی الله علیه وآله در نماز جمعه خطبه می خواند، گروه تجار وارد شهر شدند، که به جز 12 نفری که در روایات اهل سنت آمده است بقیه می روند برای تجارت که قرآن می گوید: محضر یاد خدا را ترک می کنند و به تجارت می پردازند. یاد خداوند را بر تجارت و دنیا ترجیح نمی دهند.
اتحاد روحی بین ائمه اطهار علیهم السلام
شخصی برای زیارت حضرت معصومه آمد و در زیارت نامه ایشان که می خواند، سوال کرد که چرا زیارت نامه حضرت معصومه سلام الله علیها این گونه نیست که بگوییم: "السلام علیک یا بنت موسی ابن جعفر و زیارت "السلام علیک یا آدم صفوه الله" را می خوانیم؟ نقطه سلام به ائمه و انبیاء علیهم السلام بخاطر اتحادی روحی است که بین آنان است. کاملترین اتحاد وجود بین پیامبر صلی الله علیه و آله و حضرت امیر علیهم السلام است. که در قرآن به روح پیامبر صلی الله علیه و آله تعبیر می شود. اگر در زیارتی که می خوانیم "السلام علیک یا رسول الله" این رسول الله خود فاطمه سلام الله علیها است. اینکه عاشق ائمه اطهار علیهم السلام می شویم و محبت آنان در دل جای می گیرد این خاصیتی دارد به نام اتحاد روح.
اینکه یاد غم اهل بیت علیهم السلام می افتیم و غمگین می شویم این خودش بخاطر اتحاد روح است. داستانی که از غم ائمه علیهم السلام می شنویم ناراحت و غمگین می شویم و برای آن گریه می کنیم. این چه چیزی است که غم را او احساس کرده است ولی ما برای آن هم گریه می کنیم. این بخاطر اتحاد و محبتی است که بوجود می آید این محبت از نوعی یگانگی بوجود می آید و جنس آدمها با هم فرق پیدا می کند.
2-سوره مبارکه توبه آیه107
3-سوره مبارک نور آیه 36
4-سوره مبارکه نور آیه 37
110210303