آيت‌الله جوادي آملی : از شبهات استقبال كنيد

کد خبر: 46127
مفسر قرآن كريم با بيان اينكه شبهات و تضارب آرا را نبايد سبب تضعيف علم دانست، گفت: شبهات همگي مقدس هستند چون سبب پيشرفت علم مي‌شوند بنابراين اساتيد بايد از شبهات استقبال كنند هرچند گوينده آنها معاند باشد و نيت بدي داشته باشد.
وارث: آيت‌الله جوادی آملي در ديدار با مسئولان دانشگاه الهيات و معارف اسلامي قم اظهار كرد: در عالم چيزي به اسم شر و بدي نداريم، به عنوان مثال تمام پيشرفت‌هاي پزشكي مديون وجود بيماري‌ها هستند.

وي افزود: شبهات همگي مقدس هستند، چون سبب پيشرفت علم مي‌شوند بنابراين اگر يك استاد از شبهات برنجد، نمي‌تواند سفير علم باشد، به همين دليل است كه ما تاكيد داريم كه اساتيد از شبهات استقبال كنند، هر چند گوينده آنها معاند باشد و نيت بدي داشته باشد.

مفسر قرآن كريم با تاكيد بر لزوم مطالعه آثار فلاسفه غرب گفت: اساتيد حوزه و روحانيون بايد آثار فلاسفه‌اي مانند كانت، دكارت و هگل را مطالعه كنند و به صورت كامل بفهمند تا توانايي پاسخگويي به شبهاتي كه از سوي آنها مطرح مي‌شوند را به دست بياورند.

وي افزود: اگر آثار فلسفي غرب را به حوزه نياوريد به وظيفه خود عمل نكرده‌ايد، بنابراين بايد از فرمايشات خوب آن‌ها استفاده كرده و سخنان اشتباهشان را نقد كنيم.

وي با بيان اينكه در همه شرايط بايد به دنبال رشد علمي باشيم، تصريح كرد: خواجه نصيرالدين طوسي در عصر حمله مغول‌ها به عنوان وحشيانه‌ترين دوران ايران، چهره علم را درخشان كرد و خدماتي مانند ساخت رصدخانه و تاليف كتاب‌هاي ارزشمند علمي انجام داد.

آيت‌الله جوادي آملي تضارب آرا را سبب رشد علم توصيف كرد و گفت: خواجه نصيرالدين طوسي كتابي در زمينه اثبات وجود خدا نوشت، وقتي اين كتاب به دست دبيران كاتب قزويني رسيد نقدي بر آن نوشتند و به آن اشكال وارد كردند.

وي ادامه داد: خواجه متوجه اين امر شد و جوابي بر كتاب آنها نوشت، به طور مجدد دبيران كاتب قزويني به آن كتاب شبهه وارد كردند و اين اتفاق چندين بار افتاد تا اينكه خواجه با نوشتن كتابي قوي و محكم آنها را متحير كرد، به گونه‌اي كه از مريدان و شاگردان ايشان شدند، بنابراين شبهات و تضارب آرا را نبايد سبب تضعيف علم دانست.

استاد حوزه علميه قم ادامه داد: اگر يك استاد پاسخ يك شبهه را ندانست بايد به صراحت به آن اعتراف كند، نه اين كه زمان شاگرد را با بيان كردن سخنان بيهوده تلف كرده و او را ساكت كند.

وي با تاكيد بر وحدت حوزه و دانشگاه اظهار كرد: برادران دانشگاهي اگر از ما حوزوي‌ها پاك‌تر نباشند، همسطح ما هستند و عالمانه به كسب دانش مي‌پردازند.

آيت‌الله جوادي آملي با بيان اينكه سقراط و ارسطو موحد بودند، گفت: سقراط و ارسطو دانشمندان متدين، موحد و از پيروان دين حضرت ابراهيم(ع) بودند و به دليل تبليغ دين به شهادت رسيدند.

وي افزود: يونان به دليل وجود فداكاراني مانند سقراط و ارسطو از جهل نجات پيدا كرد و به علم رو آورد، اما در هند چنين اتفاقي نيفتاد و اگر امثال ارسطو در هند بودند، اكنون پديده‌هايي مانند گاوپرستي و موش‌پرستي در اين كشور وجود نداشت.

مفسر قرآن كريم با استقبال از نفوذ علمي ديگران در كشور گفت: شعار ما نه شرقي نه غربي است، بنابراين جلوي كسي كه بخواهد در كشور ما نفوذ سياسي كند و منافع ما را تهديد كند، مي‌ايستيم، اما اگر نفوذ، علمي باشد و سبب رشد ما شود چه از شرق باشد چه از غرب از آن استقبال مي‌كنيم.

وي با انتقاد از ادعاي فارغ‌التحصيلي تاكيد كرد: كسي كه ادعا مي‌كند فارغ‌التحصيل شده سخن اشتباهي بر زبان جاري كرده، زيرا انسان تا زنده است بايد بر علم خود بيفزايد و به تحصيل بپردازد.

آيت‌الله جوادي آملي اضافه كرد: كسي كه مي‌گويد فارغ‌التحصيل شدم و ديگر به تحصيل نمي‌پردازم به بياني ديگر دارد مي‌گويد كه من از اين به بعد عمر خودم را تلف مي‌كنم، زيرا راه پيشرفت را بر خود بسته است.
/1102001307