حجت الاسلام پناهیان : رهایی از نفس انسان را به اوج خلاقیت می‌رساند

کد خبر: 46308
این استاد حوزه و دانشگاه در مرکز آموزش فیلمسازی موسسه شهید آوینی گفت: یک هنرمند برای خلاقیت نیاز به رهایی دارد ، خلاقیت و رهایی لازم و ملزوم یکدیگر هستند و اوج رهایی نهایت وابستگی به پروردگار است .
وارث :حجت الاسلام والمسلمین پناهیان استاد حوزه و دانشگاه در مراسم افتتاحیه ترم جدید مرکز آموزش فیلمسازی موسسه شهید آوینی که شب گذشته در این مرکز برگزار شد در سخنانی، گفت: هنر مکانی فراخ برای خلاقیت است. بر این اساس عنصر مهم در هنر خلاقیت است. در حقیقت انسان در عرصه هنر می تواند از خلاقیت خود لذت ببرد.

وی افزود: خلاقیت نه فقط برای هنرمندان که برای هنر پروران هم ارزشمند است. بر این اساس هنر پرور و یا مصرف کننده یک هنر به این دلیل آن را مصرف می کند که از هنر لذت ببرد. در این میان این لذت هم ناشی از خلاقیتی است که در آن اثر هنری به کار رفته است.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در این میان برخی ها هنر چندانی ندارند ولی در عوض می آیند و به موضوعات جذاب می پردازند. به دنبال این موضوع ممکن است که مخاطب و بیننده زیادی هم پیدا کند. در حقیقت این ناشی از هنر او نیست بلکه ناشی از موضوعی است که به آن پرداخته و همه را با آن درگیر کرده است.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان خاطرنشان کرد: جایگاه خلاقیت برای هنرمند و در هنر برای آن دسته از افرادی که این کالای هنری را مصرف می کنند بسیار بالا است. در حقیقت خلاقیت را می توان چیزی شبیه خالقیت دانست. بر این اساس هم، خالق بودن یکی از صفات بسیار جذاب پروردگار عالم برای انسان است.

وی اضافه کرد: یکی از صفاتی که خداوند متعال دوست دارد بنده او به آن برسد خلاقیت است. ما می توانیم در اهداف تربیتی خود در زندگی، خلاقیت را یکی از اهداف تربیتی خیلی مهم درنظر گرفته و برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنیم. اگر این کار را درست انجام بدهیم انسان را در همه ابعاد درست تربیت خواهیم کرد.

استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: کارهای خلاقانه برای افرادی که تولید هنر می کنند فوق العاده لذت بخش است. این کار برای خود فرد و اطرافیان او هم لذت بخش است. بر این اساس هر پیامی هم که با کارهای خلاقانه آمیخته باشد بیشتر و بهتر هم دیده می شود.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان متذکر شد: رهایی از نفس می تواند انسان را به اوج خلاقیت خود برساند. در این میان اخیرا برخی از علوم انسانی با عنوان کنترل خواهش ها هم این راه که همان رهایی از نفس است را به همه پیشنهاد می کنند. زیرا این کنترل نفس به انسان قدرت رهایی می دهد.

وی افزود: خلاقیت راه های مختلفی دارد و اینگونه نیست که ممنوع باشد. در این میان می توان گفت که از راه های مختلفی هم می توان به قدری از خلاقیت دست یافت. متاسفانه بعضا دیده شده است که در ضدیت با اسلامیت نظام خلاقیت بهتر فعال می شود. نکته جالب اینکه آن کسی که می خواهد از اسلامیت نظام دفاع کند چون محافظه کارانه عمل می کند آنقدر خلاقیت ندارد.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: خلاقیت را امروزه برخی ها بر خلاف آب شنا کردن و حرف تازه ای زدن می دانند و بعد از آنجایی که اینکه عمق کشف ناشده دین را به دست نمی آورند شروع به علیه دین سخن گفتن می کنند. متاسفانه دیده شده که به نوعی علیه دین سخن گفتن خلاقیت می آورد.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان خاطرنشان کرد: به عنوان یک روحانی تجربه سینماگری را ندارم. ولی خیلی با دوستانی که اهل نگارش فیلمنامه هستند معاشرت داشته و دارم. بر این اساس انواع و اقسام خلاقیت را در گفتگوهایی این چنینی تجربه کردم. اما ترجیح می دهم در حوزه طراحی سخنرانی بیان کنم که فرد هرچه و هرکه باشد نیاز به خلاقیت دارد. حالا می خواهد شاعر باشد و یا می خواهد که یک سخنران همانند من باشد.

وی اضافه کرد: فردی که می خواهد به خلاقیت دست پیدا کند باید خود را رها کند. حتی باید خود را از اینکه ایده ای تازه و خلاقانه به ذهنش رسیده نیز رها کند. البته رهایی نه به عنوان مطلق کلمه بلکه به عنوان آن روی سکه وقتی که می خواهد به صورت عالی تحقق پیدا کند نتیجه آن وابستگی محض به پروردگار عالم می شود.

استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: من نمی گویم که یک هنرمند باید عارف باشد بلکه اعتقاد دارم که هنرمند باید رها باشد. این رهایی ممکن است که در مراتب مختلف رخ بدهد. حتی نماز خواندن هم نوعی از رهایی است. در حقیقت باید رها شدن خود را تجربه کنیم نه اینکه به یک ذکر جدید مشغول شویم.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان یادآور شد: یک هنرمند برای خلاقیت نیاز به رهایی دارد. در حقیقت خلاقیت و رهایی لازم و ملزوم یکدیگر هستند. اوج رهایی نهایت وابستگی به پروردگار است. بنابر این هر فردی باید این را تجربه کند. در غیر این صورت خداوند هیچ فردی را به حریم قدسی خود راه نخواهد داد.

وی در پایان گفت: البته برای رسیدن به این رهایی آدابی است. خواندن 50 آیه از قرآن روزانه و در قالب 14 مرتبه یکی از این توصیه های ائمه (ع) برای رسیدن به این رهایی است.

/1102101305