حاج مهدی توکلی: "جواد" کسی است که درخواست نکرده، عطا می کند+گزارش تصویری

کد خبر: 52189
جشن میلاد امام جواد الائمه علیه السلام با سخنرانی حاج مهدی توکلی و مداحی حاج حمید نیکدل و حاج حامد خمسه در هیئت مکتب جوانان حسینی برگزار شد.

وارث: جشن میلاد امام جواد الائمه علیه السلام  با سخنرانی حاج مهدی توکلی و مداحی حاج حمید نیکدل و حاج حامد خمسه در هیئت مکتب جوانان حسینی برگزار شد.

در ادامه خبر متن سخنان حاج مهدی توکلی را می خوانید:

حاج مهدی توکلی:

جوان ترین معصوم، بعد از حضرت فاطمه سلام الله علیها، حضرت جواد علیه السلام بوده اند. حضرت رضا علیه السلام در هنگام تولد ایشان فرمود: مولودی با برکت تر از این مولود در شیعه متولد نشده است. برکت درباره ی چیزی می گویند که اندک و کم است اما چیزی که زیاد باشد را با برکت نمی گویند. یکی از القاب حضرت زهرا سلام الله علیها، "مبارکه" است. چون عمر ایشان کم بوده ولی آثار زیادی در 18 سال داشته اند. سخن حضرت هم اشاره به عمر کوتاه امام جواد علیه السلام دارد، چون ایشان در 8سالگی به امامت رسیدند و 25 بهار عمر داشتند.

معنای "جواد"

استاد ما همیشه می فرمود "کریم" به کسی می گویند که اگر به او رو بیندازی، نه نمی شنود. همیشه استجابت می کند. اما "جواد" به کسی گفته می شود که هنوز درخواست نکرده، می بخشد. در دعای ماه رجب هست: یا من یعطی من سئله1؛ ای خدایی که هر کس از تو گدایی کند به او عطا می کنی. در روایت داریم که اگر کسی محاسنش سفید باشد و دستش را به درگاه الهی دراز کند، خدا به ملائکه اش می فرماید من از محاسنش سفیدش خجالت می کشم که دستش را خالی برگردانم.

در ادامه ی دعا داریم: يَا مَنْ يُعْطِي مَنْ لَمْ يَسْأَلْهُ وَ مَنْ لَمْ يَعْرِفْهُ2؛ ای خدایی که حتی به کسانی که درخواست هم نکرده اند، عطا می کنی. حتی کسانی که نماز نمی خوانند هم خدا به آنها عطا می کند. حتی کسانی که خدا را هم نمی شناسند، یا حتی با خدا دشمن هستند و به خدا پشت کرده اند هم عطا می کند. نمرود می خواست با کالسکه به آسمان برود تا خدا را بکشد! اما خدا آنقدر به او مال داده بود که توپ هم تکانش نمی داد.

روز عرفه امام صادق علیه السلام سخنرانی می کرد. از مردم پرسیدند بالاترین گناه چیست؟ هر کدام از مردم گناهی را گفتند. حضرت فرمود نه اینها نیست. بالاترین گناه ان است که کسی در عرفه بیاید و بگوید خدا من را نیامرزیده است. به نظر من بالاترین گناه این است که کسی بگوید من به درب خانه ی حضرت جواد علیه السلام رفتم ولی دست خالی برگشتم.

راوی می گوید رفتم به خانه حضرت جواد علیه السلام رفتم. خیلی دلم می خواست به ایشان بگویم پیراهنش را برای تبرک به من بدهد. تبرک در معارف ما ریشه دارد.

در ادامه روایت آمده که محمد ابن سلام می گوید دیدم امام مشغول هستند و رویم نشد به او بگویم پیراهنش را برای تبرک به من بدهد. قافله ی ما حرکت کرد و از شهر خارج بودیم. خادم امام جواد علیه السلام آمد و پیراهن ایشان را با خودش آورده بود. پس "جواد" کسی است که هنوز نگفته، می دهد و عطا می کند.

شفای چشم به دست حضرت جواد علیه السلام

محمد بن میمون پیش از آنکه حضرت امام رضا علیه‏السلام به خراسان تشریف فرما شود، در مکه به حضورش رسیده عرض کرد: من قصد رفتن به مدینه را دارم. نامه‏ ای مرقوم فرمایید تا خدمت فرزندتان حضرت جواد علیه‏السلام تقدیم دارم. هنگامی که محمد ابن میمون به مدینه رسید و به خانه ‏ی آن حضرت وارد شد، خادم حضرت جواد علیه‏السلام آن جناب را که کودک بود پیش آورد تا محمد نامه را به ایشان تقدیم دارد. حضرت به خادم فرمود تا نامه را در مقابل ایشان باز کند، آنگاه بدان نظر کرد، سپس فرمود: محمد بن میمون، حال چشمت چگونه است؟
محمد گفت: به دلیل بیماری، نور دیدگانم را از دست داده ‏ام. حضرت از او خواست که نزدیک شود. او نزدیک شد و حضرت دست مبارک را بر چشمان وی کشید و به برکت دست آن بزرگوار نور دیدگان محمد بهتر از قبل به او بازگشت3.

قال جواد علیه السلام: اربع خصال تعین المر علی العمل: الصحة، و الغنی، و العلم، و التوفیق5. امام جواد علیه السلام فرمود: چهار خصلت و ویژگی انسان را در کارهایش کمک می کند: 1- سلامتی جسم و جان 2- ثروت و دارایی. 3- دانش و آگاهی. 4- عنایت و توفیق خداوند.

قدر عمل صالح را بدانید. در دنیا سرمایه ی انسان، پول و خانه و... است. اما در آخرت سرمایه ی انسان عمل صالح است. به همین دلیل خیلی از انسانهای پولدار مادی در آن دنیا فقیر هستند. سرمایه ات فقط عمل صالح است. پول فقط برای دنیا خوب است و کاربردش برای دنیاست. انسانها در شب اول قبر می گویند: فَيَقُولَ رَبِّ لَوْلَا أَخَّرْتَنِي إِلَى أَجَلٍ قَرِيبٍ فَأَصَّدَّقَ وَأَكُن مِّنَ الصَّالِحِينَ4 ؛ ای پروردگار من، چرا مرگ مرا اندکی به تاخير نينداختی تا صدقه دهم و از شايستگان باشم.

روزی که خدا به شما عطا کرده است، همه را خرج دنیا نکنید. برای آخرتتان هم پس انداز کنید. انسان دو خانه دارد. یک این دنیا و یکی هم آخرت. یک چراغ برای این خانه اش می خواهد، یک چراغ هم برای آخرت. به این دلیل است که مردم بی رغبت به عمل صالح هستند. چون کارایی اش را در این دنیا نمی بینند. فقط پول در این دنیا کاربرد داره و آنرا میبینند.

سلامتی برای انسان سرمایه است. بعضی ها مریض هستند و نمی توانند نماز شب بخوانند. تا الان که سالم هستید انجام دهید.

 تا که دستت می رسد شو کارگر، چون فتی از کار خواهی زد به سر.

پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله فرمود: اغْتَنِمْ خَمْساً قَبْلَ خَمْسٍ شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَ صِحَّتَكَ قَبْلَ سُقْمِكَ وَ غِنَاكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَ فَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ وَ حَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ6؛ پنج چيز را قبل از پنج چيز غنيمت بشمر، جوانيت را قبل از پيرى، و سلامتت را قبل از بيمارى، و بى ‏نيازيت را قبل از فقر، و زندگيت قبل از مرگ، و فراغت خاطر را قبل از گرفتارى.

خصلت دیگری که برای عمل صالح به انسان کمک می کند، علم است. اینکه بدانید چه کاری انجام دهید. دیگری هم توفیق است. شما توفیق داشتید اینجا آمده اید. خیلی ها الان در حال معصیت هستند. وقتی توفیق زیارت نصیبتان شد، بدانید هنوز خدا و ائمه با شما قهر نکرده اند.

حاج مهدی توکلی:

پی نوشت:


1- دعای ماه رجب


2- همان


3- حدیث اهل‏بیت زندگینامه و مصائب چهارده معصوم؛ یدالله بهتاش؛ نشر سبحان چاپ چهارم 1384ش.


4- سوره منافقون آیه 10


5- احقاق الحق، ج ۱۲، ص ۴۳۶


6- وسايل الشيعه، ج 1، ص 114، نشر آل البيت.