حجت الاسلام مومنی: نحوه ی اجابت دعا را باید به خدا تفویض کنیم
وارث: مراسم شب هشتم محرم با سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مؤمنی و مداحی حاج علی آینه چی و حاج محسن عرب خالقی در هیئت الزهراء (س) برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مومنی را می خوانید:
کمترین برکت دعا آرامش قلب است
در وادی سلوک بعضی اعمال عبادی فردی و بعضی عبادات جمعی است و انسان به هر دو نیاز دارد. نوعا در انجام عبادات جمعی موفق هستیم اما در اعمال ندبی و مستحبی فردی ضعف وجود دارد مثل نافله ی شب و زیارات مخصوص. وقتی ما به مشهد مشرف می شویم زیارت جامعه را می خوانیم اما زیارت مخصوص که باید بالای سر امام رضا علیه السلام با دو رکعت نماز را خواند افراد نمی دانند و بلد نیستند. دستور داریم به حرم امام رضا علیه السلام که می روید نماز جعفر طیار را بخوانید.
از جمله عبادات فردی که به آن نیاز داریم دعاست؛ دعا آثار مادی و معنوی دارد نازل ترین این آثار و برکات مادی سکون و آرامش قلب است اینکه انسان بتواند با خدا وارد گفت و گو شود خیلی مهم است. در تعریف دعا علامه بزرگوار طباطبایی فرموده اند: یک کاری انجام دهی که خدا به تو نگاه کند، صوتی صادر کنی که خدا بواسطه ی آن به تو نگاه کند، عملی انجام دهی که خدا بواسطه ی آن نگاهت کند. ما نیاز به دعا داریم. وقت های خاصی را قرار دهید تا بتوانید با خدا وارد سخن شوید.
یک زمانها و مکانهایی است که برای اجابت دعاست، ادب در دعا را قبلا عرض کردم؛ ادب در دعا این است که بدانی با چه کسی وارد سخن گفتن شده ای؟ چه چیزی بخواهی؟ چرا بخواهی؟ دعا یک بایدهایی هم هست اگر انسان می خواهد به قرار و آرامش برسد باید حجابها برداشته شود و اتصال بین ما و خالق بوجود آید.
نحوه اجابت دعا را باید به خدا تفویض کرد
گاهی دعا می کنیم اما دعایمان مستجاب نمی شود. روایت داریم اگر خدا بخواهد دعای بنده ای را اجابت نکند به او اجازه ی دعا کردن نمی دهد. اینکه اجازه دعا کردن به ما می دهند کاشف از اجابت است منتهی نحوه ی اجابت را باید به خدا تفویض کرد و آن طور که خدا می خواهد اجابت کند چون من فقط جلوی پایم را می بینم. حکایت بعضی ها در دعا و حاجت مثل بچه ای است که می خواهد با چرخ گوشت یا چرخ خیاطی بازی کند. بچه گریه می کند و مادر نه تنها به او اجازه این کار را نمی دهد بلکه ببیند بی رویه جلو می رود دعوایش می کند و روی دستش هم می زند.
واقعا اگر انسان به خدا تفویض کرد و خدا صلاح ندانست انسان هم باید تسلیم باشد به آنچه که خدا می خواهد، راضی به آنچه او مقدر کرده است باشد. این باعث می شود دعا مستجاب شود نحوه ی اجابت هم طوری است که یقینا سود عاید انسان می شود؛ این از "باید" های دعا کردن است.
اصرار و زیاده خواهی در دعا کردن خوب است/بلند همتی پیرزن یهودی
از جمله باید های در دعا این است که انسان زیاد بخواهد و خیلی هم خوب است و در درخواستش اصرار و پافشاری کند معنای " اِلْحاحُ الْمُلِحّينَ" این است و هیچ مانعی هم ندارد. در دعا کردن هم کم نخواهید و زیاده خواه باشید. در دعا باید همت بلند داشته باشیم.
روزی پیامبر صلی الله علیه و آله بر مرد عربی مهمان بود در آخر به او فرمود: هر حاجتی داری از من بخواهو آن مرد عرب گفت: من گله ای گوسفند می خواهم. حضرت فرمود: کاش در بلند همتی مثل آن پیرزن یهودی بودی. وقتی که حضرت موسی علیه السلام با بنی اسرائیل از مصر بیرون آمدند راه را گم کردند و هوا تاریک شده بود ، علماء گفتند : حضرت یوسف علیه السلام از ما عهد و پیمان گرفت که از مصر بیرون نرویم تا اینکه تابوت محتوی نعش حضرت یوسف را از نیل بیرون ببریم . حضرت فرمود : می دانید محل و جایگاه دفن او را ؟
گفتند : از آن زمان تا حال کسی باقی نمانده مگر پیرزانی که می گوید من حاضر بودم روزیکه حضرت یوسف علیه السلام را در رود نیل انداختند .
حضرت موسی علیه السلام فرمود آن عجوزه را حاضر کنید . حاضر شد و حضرت به او فرمود: نشان بده که قبر یوسف علیه السلام در کجا است ؟ پیرزن گفت: هر چه بخواهم می دهید ؟حضرت موسی فرمود : چه حاجتی داری و چه می خواهی ؟ او گفت : پیر شده ام و کورم ، دعا بفرمائید جوان و بینا شوم ، و دیگر اینکه در بهشت با شما باشم !!
حضرت موسی علیه السلام فرمود : هیچکدام از این پیشنهادات شما بر آورده نیست.
خطاب از جانب خداوندی رسید که هر دو را قبول کن.
حضرت خواهش وی را قبول کرد و دعا کرد و عجوزه به دعای وی و اجابت رب الارباب ، جوان و بینا گردید و فرمود که خداوند قرار داد که در بهشت با من همسایه باشی ، پیرزن بعد از دریافت مطلب جای دفن یوسف علیه السلام را به آنان نشان داد.
فرصت و مراقبه خاص و عامی که باید انجام دهیم تا شب عاشوراست و بعد از آن تمام می شود و فرصتی که در دهه ی اول محرم هست در دهه های دیگر مهیا نیست. در این شبها زیاد دعا کنید و استغاثه کنید و هر بار دستتان بالا می رود با نیتی باشد ،با نیت عزاداری کنید. اگر بلد هستید با مفاتیح دعا بخوانید و اگر بلد نیستید خودتان دعا کنید و از خدا بخواهید با هر ادبیاتی که بلد هستید.
زمانهای اجابت دعا مثل شب و روز جمعه، شب عاشورا که در پیش داریم و ... زمان استجابت دعاست، تهجد و نافله شب، صبح های جمعه، سحرها به طور مطلق، عصر جمعه، شب عید غدیر و قربان و اعیاد بزرگ، شبهای اجابت دعاست.
مکان های دعا
هر کجا که ذکر خدا و اهل بیت علیهم السلام گفته شود، آن مکان اجابت دعاست و بهترین مکان، مکان ذکری است که در آن قرار گرفته اید و مرتب و دائما مشغول ذکر باشید. یک گوشه و خلوتی در روز حدود 10 دقیقه خلوت کنید و با خدا مناجات کنید و درخواستتان را مطرح کنید که پشتوانه ی شما بشود.
تکلیف دعاهایی که مستجاب نمی شود چیست؟
ما دعا می کنیم دعایمان مستجاب نمی شود. اما بدانید امکان ندارد دستی به دعا بلند شود و آن دست ناامید برگردد. خدا چنین کاری انجام نمی دهد. مثلا می گویند 14 سال است حاجتی را می خواهم اما خدا هنوز به من نداده است. از این چند صورت خارج نیست:
1- شما دعا کردید و حوائجی مهم تر دارید که حواستان نیست و آن دعاهای دیگر مستجاب شده است در دنیا خدا بدهکار احدی نمی شود. خدا چون خالق العقل است حاجتی از شما را به تاخیر می اندازد و حاجت مهم تر را اجابت می کند.
2- علت عدم استجابت دعا چیست؟ مهم است علت دعا را بدانید. خدا می فرماید اگر حاجت بنده را بدهد می رود و پشت سرش را نگاه نمی کند. دعای بنده ام را مستجاب کردم اما معطلش می کنم تا حاجتش براورده شود و خانه نشین درب خانه ی من شود و جای دیگر نرود.
3- گاهی بلایی متوجه ما می شود از رهگذر دعایی که مستجاب نشده آن بلا از ما دفع می شود.
4- خدای دعای مستجاب نشده را برای قیامت سرمایه گذاری می کند. در روایت داریم وقتی پرونده مان بیرون می آید یک عده می بینند خدا به خاطر دعایی که مستجاب نشده چه موقعیت بالایی به آنها می دهد، دیگران می گفتند خدایا کاش در دنیا هر چه دعا می کردیم دعایمان مستجاب نمی شد تا اینجا جوابش را بگیرم.
شب و روز عاشورا و تاسوعا را مغتنم بشمارید و خیلی مراقبه به عمل بیاورید تا این کلام شامل خال ما بشود: لبیک داعی الله؛ در کربلا نبودم با جسم و زبانم یاریت کنم، اما حسین جان! قلبم تو را یاری میکند، چشم و گوش و تمام وجودم تو را یاری می کند.