بانوان به صورت انفرادی و بدون همراهی محارم در راهپیمایی اربعین شرکت نکنند
وارث: نشست خبری شورای راهبردی فعالیتهای بانوان کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین، عصر دیروز با سخنرانی حجتالاسلام «حمید احمدی»، مسئول کمیته فرهنگی آموزشی ستاد اربعین کشور و خانم «لاله افتخاری»، مسئول شورای راهبری بانوان کمیته فرهنگی آموزشی ستاد اربعین کشور، در محل دبیرخانه کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین، برگزار شد.
حجتالاسلام احمدی در ابتدای این مراسم در مورد شورای بانوان اربعین گفت: اولین سال است که حوزه بانوان در اربعین مستقل شده است و میخواهیم بیشتر از بانوان استفاده میکنیم. با مشورتی که شد، شورای بانوان اربعین به مدیریت خانم افتخاری تشکیل شده که تاکنون فعال بوده است. چند اقدام مفید شده از جمله برگزاری مراسم ویژه برای بانوان، ویژه برنامههای قرآنی برای آنان، تولید آثار و دورههای آموزشی را داشتند که اینها به منظور برطرف کردن نیازهای مربوط به بانوان بوده است.
وی در مورد اعضای شورای بانوان اربعین افزود: اعضای جامعة المصطفی، اوقاف، بسیج طلاب، صداوسیما، سازمان فرهنگی ارتباطات از اعضای آن هستند.
در ادامه این نشست، خانم لاله افتخاری در معرفی شورای بانوان اربعین گفت: بخش بانوان در کمیته آموزشی فرهنگی اربعین که قلب تپنده ستاد است تشکیل شد، چون همانطور که رهبری فرمودند فرهنگ حکم اکسیژن را دارد و اهمیت در این قسمت است؛ میلیونها نفر با شور در این پیادهروی حضور دارند و باید تلاش کنند با شعور و معرفت برگردند.
وی در مورد هدف شورای بانوان اربعین افزود: اولین کار ما در این شورا، همگرایی بین خانمهای جامعه بوده است، سال قبل، 500 هزار نفر خانم فقط از ایران به عتبات عالیات رفتند و خانمهای دیگری نیز هستند که ارتباط با آنان ضروری به نظر میآید. تأکید ما بر مردمی ماندن پیادهروی اربعین است و اگر 14 قرن عزاداری مانده به دلیل مردمی بودن آن است.
مسئول شورای بانوان اربعین، در معرفی تشکلات عضو این شورا بیان کرد: شورای بانوان متشکل از صداوسیما، سازمان فرهنگی ارتباطات، بسیج طلاب، جامعة المصطفی، امور مساجد، اوقاف، بسیج اساتید، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشگاهها، بسیج زنان و نمایندگانی از جریانهای خودجوش مردمی عضو هستند.
افتخاری در مورد فعالیتهای شورای بانوان اربعین اظهار کرد: سه بخش فعالیت داریم. یکی برنامهریزیها بود؛ دیگری اقدامات بود که از نیمه شهریور وارد اقدامات شدهایم؛ مرحله سوم نیز اجرا است. 365 روز سال را دو قسمت کردیم؛ بخشی برای زمان اربعین است که الان زمزمه آن میآید و بخش دیگر، در طول سال است.
وی در مورد فعالیتهای زمان اربعین گفت: ما موکب داری نمیکنیم بلکه تلاشمان این است که نقایص خانمهایی که در اربعین به صورت خودجوش عمل میکنند کاسته شود البته موکبهای خاصی در نجف، کربلا، سامرا، کاظمین و در طول مسیر نیز داریم، که اینها نیازهای پشتیبانی است.
مسئول شورای بانوان اربعین در مورد اقدامات آموزشی این شورا افزود: از پنجشنبه این هفته کلاس آموزشی ما شروع میشود که 100 نفر آموزش میبینند، تأکید بر این است که میزبانی را از مردم عراق نگیریم زیرا یکسال تلاش میکنند میزبان باشند، لذا ما فقط به کمکشان میرویم که استقبال خوبی هم داشتند. برنامه ما بیشتر برای بانوان کشور خودمان است. امیدواریم در مورد بهداشت و درمان، شهرداری تلاش کند و غرفه دائر کند تا همه بتوانند استفاده کنند.
وی بیان کرد: آموزش احکام داریم، اساتید قرآنی را برای خود بانوان در نظر گرفتهایم که حفظ، قرائت، مفاهیم و تدبر در قرآن آموزش بدهند. اساتید حوزه و دانشگاه برای پاسخگویی به شبهات مورد استفاده قرار خواهند گرفت، معرفتشناسی، روایت گری جریان کربلا و جریان شهدای مدافع حرم را داریم. در طرحهای قرآنی، طرح کهف و رقیم را با الهام گرفتن از قرآن خواندن سر سیدالشهدا(ع) برگزار کردیم. همچنین ان شاء الله جمعخوانی سوره فجر هم برگزار خواهد شد.
افتخاری در مورد کمیته محتوایی گفت: این کمیته، محتوای قرآنی برای کودک و نوجوان دارد. کمیته علمی داریم که هر هفته ادامه دارد و برای ایام اربعین و طول سال محتوا تولید میکند و نشستهای علمی و کاربردی برگزار و در قالب بروشور و هفتهنامه، مطالب را منتشر میکند زیرا معقدیم فرهنگ اربعین بصیرتبخش است و دیدیم که حضرتزینب(س) ورق را برمیگرداند و انسانساز، تحولآفرین و پیشرو است.
وی در مورد کمیته پشتیبانی اظهار کرد: این کمیته بیشتر به وزارت کشور مربوط است و مثلاً برای مسائل بهداشتی فعال است، همچنین ستاد بازسازی عتبات تشریف دارند و مسابقات و برنامههای آگاهیبخش در فضای حقیقی و مجازی داریم.
در ادامه این نشست، لاله افتخاری در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد تعداد بانوانی که برای تسهیل امور بانوان به مسیر پیادهروی اربعین اعزام میشوند، گفت: 100 خانم اعزام میشوند، تا سال گذشته شاید یک نفر نیز اعزام نمیشد هرچند داوطلبانه کسانی میرفتند. اینها برای کار فرهنگی همراه زائران میروند.
وی در مورد هدف بانوانی که برای پیادهروی اربعین اعزام میشوند افزود: حضرتزینب(س) الگویی کامل بودند و در پرتو وجود امامحسین(ع) پرتوافکنی کردند لذا اصل کار این است که شخصیت و فرهنگی حضرتزینب(س) را معرفی کنیم؛ این زنی که دستههای گلاش را میدهد و میداند ارتباطش با خدا چگونه باید باشد، را باید به جهان معرفی کنیم. ما بیش از ترویج فرهنگ پیادهروی برای بانوان، میخواهیم فرهنگ اربعین یعنی فرهنگ حضرتزینب(س) را ترویج کنیم کما اینکه دشمن نیز از پیادهروی ما نمیترسد بلکه از فرهنگ زینبی ما میترسد.
مسئول شورای بانوان اربعین در مورد کمیتههای این شورا بیان کرد: کمیته محتوایی، کمیته بینالملل، کمیته داخل، کمیته رسانه و کمیته نظارت و ارزیابی را داریم. کمیته علمی نیز ذیل کمیته محتوایی است که مجمع جهان اهل بیت(ع)، مجمع جهانی تقریب مذاهب و جامعة المصطفی از جمله اعضای آن هستند.
افتخاری در مورد گستره فعالیت شورای بانوان اربعین گفت: نشست ویدئو کنفرانسی داشتیم که 23 استان استقبال کردند. تأکید ما بر این است که خانمها و آقایانی که تولیداتی برای خانمها دارند به ما بپوندند تا ظرفیتها را بهتر بشناسیم و از موازیکاری جلوگیری بشود.
وی در مورد راهکار برای تسهیل مسیر رفت و آمد بانوان برای پیادهروی اربعین افزود: از اولین جلسات، تیمی عازم شده و مشکلات را رصد کردیم. میخواهیم جلوگیری از اختلاط باشد، درخواست گیت مستقل دادیم، خانمها نیز تا جایی که میتوانند به صورت گروهی حرکت کنند زیرا برایشان بهتر خواهد بود. اربعین زنانه بوده است، منتها همانطور که حضرتزینب(س) برای جنگیدن به میدان نرفتند بانوان نیز بهتر است خیلی برای پیادهروی نروند.
افتخاری همچنین گفت: مشترکینی برای بانوان داریم، از طریق رادیو اربعین که از هفته آینده کارش را شروع میکند بخشهایی برای بانوان در نظر گرفته شده است تا از طرفی بایدها و نبایدها را ببینند و هم سیره حضرتزینب(س) را تبیین کنند. پورتال الاربعین، شبکه تلگرام و اینستاگرام و مشاوره نیز بوده است.
در بخش دیگری از این نشست، حجتالاسلام احمدی در پاسخ به خبرنگاران در تبیین نوع و حجم فعالیت کمیته فرهنگی اربعین گفت: ما برای زائران ایرانی کار میکنیم و اگر عراقی ها کمکی خواستند کمکشان میکنیم. ما برای اولین بار راویان خانمی داریم که برای خانمها فعالیت تبلیغی انجام میدهند. برای آقایان 60 گروه داریم، 4 گروه نیز برای نجف و کربلا به غیر از مبلغان برای بانوان داریم.
وی افزود: موکبهایی در نجف، مسیر و کربلا در نظر گرفته شده است، که سخنرانها نیز از خانمها خواهند بود که ویژه برنامههایی به دو زبان عربی و فارسی خواهیم داشت. در کربلا پشت خیمهگاه کنار هتل جواهر پیش بینی شده، در نجف کنار شارعالرسول در نظر گرفتیم.
مسئول کمیته فرهنگی ستاد اربعین در مورد حضور بانوان در پیادهروی اربعین تأکید کرد: توصیه می کنیم خانمها در پیاده روی اربعین شرکت نکنند، چون سفر سختی است، اگر میروند سعی کنند با محرمشان بروند، اسکانشان مشخص باشد و قبل از اربعین نیز برگردند، مخصوصاً کسانی که بیمار هستند یا بچه دارند.
وی در مورد مسیر ویژه بانوان در پیادهروی اربعین اظهار کرد: شورای راهبری بانوان یکی از کارهایش همین مسئله مسیر است، البته ما توسعه گیتها را خواهیم داشت تا ازدحام مشکل ایجاد نکند، هرچند عراق نیز باید افزایش گیت داشته باشد، امیدواریم گیتهای اختصاصی ویژه بانوان نیز داشته باشیم.
حجتالاسلام احمدی در پایان خطاب به فعالان رسانه گفت: 6 آبانماه در قم، گردهماییای برای فعالان رسانه داریم که مراجع نیز حضور دارند.