حجت الاسلام مومنی: امام سجاد(ع) مقتدرانه در مقابل ابرقدرت زمان ایستاد+گزارش تصویری

کد خبر: 62033
امام سجاد علیه السلام اسیر در دست ابرقدرت است و با دست خالی طوری مقتدرانه ایستاد که ابرقدرت به زانو در آمد، زن یزید و اطرافیانش برگشتند. عقل تعطیل شده ی مردم با سخنان امام سجاد علیه السلام احیا شد.
وارث: عزاداری دهه سوم محرم با سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مؤمنی و مداحی حاج محمد یزد خواستی در روضه خانگی برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مومنی را می خوانید:

امام سجاد علیه السلام به زیبایی بحران ها را مدیریت کردند

حیات وجود مقدس امام سجاد علیه السلام پس از اینکه به امامت رسیدند با مصایب سنگین و فوق العاده همراه بود و حضرت به زیبایی بحران ها را مدیریت کردند. ادبار مردم از اهل البیت از زمان وفات خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله آغاز شد و اوج این ادبار در زمان سیدالشهدا علیه السلام بود که امت اجتماع کردند و به بدترین وجه ممکن فرزند پیغمبرشان را به شهادت رساندند. با شهادت سیدالشهدا علیه السلام جرقه اقبال خورده شد و مردم به سوی اهل بیت علیهم السلام آمدند و تعظیم کردند و بستر برای حرکت فرهنگی آغاز شد و امام سجاد علیه السلام شروع به تربیت شاگرد به اندازه انگشتان کردند و در زمان امام باقر و صادق علیهما السلام تعداد آنها بیشتر شد.

در زمان وجود مقدس امام سجاد علیه السلام شاهد بحران هایی هستیم. دوره ای را در زمان اسارت و دوره ای هم در زمان قیامهای خونخواهی شهدای کربلا صورت گرفت و دوره ای هم در زمان ثبات و سازندگی داریم که حضرت شاگرد تربیت کردند، نگذاشتند یاد و خاطره عاشورا و کربلا از بن برود و به صورت مستمر به وجود روضه برای حضرت دامن زدند و ناب ترین مطالب را در قالب دعا و مواعظ به جامعه منتقل کردند و جامعه را از آسیب مصون کردند و نگذاشتند دشمن به نفع خودش جریان کربلا را مصادره کند به زیباترین وجه ممکن با دست خالی اما با اقتدار به روشنگری بر علیه دشمن اقدام کردند.

امام سجاد(ع) در حالی که اسیر بود مقتدرانه در مقابل ابرقدرت زمان ایستاد

امام مقتدر در مقابل ابرقدرت زمان ایستاد و خم به ابرو نیاورد و محکم در خط ایستاد و رعب و وحشت در دلش وجود نیامد و مقتدر سخنرانی کرد و فرمود: زمانی شده و حکومتی برکار آمده که زمین شوره زار و ناپاک بر زمین شیرین حکمفرمانی می کند، جهل بر عقل حکمفرمانی می کند، خاندانی ناپاک بر خاندانی پاک حکمفرمانی می کند. حضرت با دست خالی ولی مقتدر پته ی دشمن و یزید را بر آب می ریزد و طوری ورق به نفع امام سجاد علیه السلام برگشت که انسان متعجب می شود.

شروع به معرفی خودش می کند که پسر کیست و پدرش کیست و 6 ویژگی برای اهل بیت علیهم السلام در ابتدای خطبه معرفی می کند تا بدانند خاندان ما چه کسی هستند. و این یزید شارب خمر، بوزینه باز، سگ باز و قاتل نفس محترمه چه کسی است و ما خاندان رسالت هستیم. خواستند امام سجاد علیه السلام را با اذان ساکت کنند اما نتوانستند. دشمن تا دندان و تا سر مسلح است و امام سجاد علیه السلام اسیر در دست ابرقدرت است و با دست خالی طوری مقتدرانه ایستاد که ابرقدرت به زانو در آمد زن یزید و اطرافیانش برگشتند. یزید کم آورد و گفت این کار عبیدالله است و من انجام ندادم. عقل تعطیل شده ی مردم با سخنان امام سجاد علیه السلام احیا شد.

ویژگی های اهل بیت علیهم السلام در خطبه امام سجاد(ع)

حضرت ویژگی های اهل بیت علیهم السلام را در ابتدای خطبه اش بیان می کند:

1- خدا علم را به ما داده است، ما عالم به دین هستیم چون متصل به وحی هستیم، قرآن از ماست، صراط مستقیم ما هستیم. علم در نزد اهل بیت علیهم السلام است، دنبال چه کسی حرکت می کنید؟ دنبال کسانی که دنیاپرست هستند.

2- حلم؛ حلیم یعنی بردبار. یعنی کسی که می تواند و قدرت دارد اما به جهت مصالح و منافع عامه ای که متوجه جامعه ی دینی است دست از خیلی امور بر می دارد.

امام سجاد علیه السلام خیلی مصیبت کشید که احدی از معصومین این مصیبت ها را نکشید. کدام امام را با ناموس وارد مجلس شراب کردند. کدام امام را سر پدرش را بر نیزه کردند و به آن سنگ زدند؟ کربلا باید به نسل بعدی منتقل شود اما با آرامش و حلم.

3- جود و سخاوت درب خانه اهل بیت علیهم السلام است. بعضی ها نفهمیده اند مملکت ما مملکت امام رضا علیه السلام و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است چون هیچ حریمی قائل نشدند. درب خانه ی اهلبیت علیهم السلام را رها می کنند به کجا می روند.

4- فصاحت در گفتار برای اهل بیت علیهم السلام است. امام سجاد علیه السلام بیانی زیبایی برای کسی دارد که پرسید؟ همه احکام دین را می توانی به من بگویی؟ حضرت فرمود: سه مطلب است:

اول حق بگویید، راست بگویید. دروغ نگویید هم فردی و هم اجتماعی است، مفید تامه است و موثر برای همه است چه فرد و چه اجتماع. دروغ نگویید در خانه در اجتماع و به مردم، مثل امام حسین علیه السلام که در شب عاشورا فرمود: اگر بمانید کشته می شوید؛ صریح و روشن.

دوم حکم و کارتان بر حسب عدل باشد، مدار کار اهل بیت علیهم السلام عدالت است. طلحه و زبیر نزد حضرت علی علیه السلام آمدند و حضرت چراغ را خاموش کردند و فرمودند: من این چراغ را برای بیت المال استفاده می کردم و کار شما شخصی است. نتوانستند با عدالت علی علیه السلام کنار بیایند چون حضرت فرمود: اگر بیت المال را مهریه زن هایتان کرده باشید از شما می گیرم.

سوم وفا کردن به عهد؛ دو مطلب نشانه های مومن و نمازگزار است: وَ الَّذينَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ 1 ؛ به امانت خیانت نکنید پیمان می بندید به پیمانتن عمل کنید به شرطی که طرف مقابلتان هم وفادار باشد. هنوز طرفت به پیمان عمل نکرده شما دوغاب و سیمان می ریزید؟ صبر کنید تا عمل کند و بعد هم شما عمل کنید.

امام سجاد علیه السلام می فرماید: به قسمی که می خورید، به عهدی که با خدا، مردم و ولیّ خدا می بندید عمل کنید. مگر خداوند نفرموده: فَلا تُطِعِ الْکَافِرِینَ وَجَاهِدْهُمْ بِهِ جِهَادًا کَبِیرًا 2 ؛ در مقابل کافرین اطاعت نورزید. مگر خدا ما را دعوت به جهاد نکرده؟

5- اهل بیت علیهم السلام شجاع هستند و نمی ترسند. ترس برای کسی است که خدا در دلش کمرنگ است. نشانه های مومنین در اوصاف متقین نهج البلاغه بیان شده است: خدا در نزد آنها بزرگ است و غیرخدا کوچک است.

6- ویژگی وجود محبت اهل بیت علیهم السلام در قلوب مومن است.امام سجاد علیه السلام فرمود: خداوند محبت ما را در قلوب مومنین قرار داده است. یعنی اگر ذره ای ایمان در دل کسی باشد محبت اهل بیت علیهم السلام هم در قلبش وجود دارد یعنی دلبسته و وابسته به دنیا نباشد.

هیج جا مثل شام به امام سجاد علیه السلام سخت نگذشت. وقتی از حضرت پرسیدند کجا به شما سخت گذشت؟ حضرت فرمودند: در شام، چون به ما دشنام و ناسزا می دادند. حضرت فرمود: در شام 7 بلا بر سرما آوردند. یکی از بلاها آن بود که اعلان عمومی کردند که هر کس هر بلایی دلش می خواهد سر اهل بیت بیاورد چون حرمت ندارند.

پی نوشت:

1- سوره معارج آیه 32.

2- سوره فرقان آیه 52.