راهکارهای ایجاد و تقویت محبت اهل بیت(ع) در خانواده (بخش اول)

کد خبر: 6264
به طور مسلم قصد و اراده هر پدر و مادری این است که فرزندش را خوشبخت و سعادتمند کند. ولی انسان‌ها غالبا به نیازهای مادی بیشتر از نیازهای معنوی توجّه دارند؛ از این‌رو در رفع نیازهای فرزندان به جنبه‌های معنوی کمتر توجّه می‌کنند؛ در حالی‌که رسیدگی و توجّه به امور معنوی و تربیت دینی به مراتب مهم‌تر است.


وارث: به طور مسلم قصد و اراده هر پدر و مادری این است که فرزندش را خوشبخت و سعادتمند کند. ولی انسان‌ها غالبا به نیازهای مادی بیشتر از نیازهای معنوی توجّه دارند، از این‌ رو در رفع نیازهای فرزندان به جنبه‌های معنوی کمتر توجّه می‌کنند، در حالی‌که رسیدگی و توجّه به امور معنوی و تربیت دینی به مراتب مهم‌تر می‌باشد.

بنابراین یکی از وظایف والدین نسبت به فرزندان، تربیت دینی و آشنا کردن آن‌ها با معارف الهی است.


یکی از راه‌های رسیدن به تربیت دینی فرزندان، آشنا کردن آن‌ها با اهل‌بیت علیهم السلام و ایجاد محبت به آنان است که می‌تواند موجبات سعادت و خوشبختی فرزندان را فراهم کند. پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم فرموده است: «أَحبُّوا اللهَ لِمَا یَغذُوکُم بِهِ مِن نعمَةٍ وَ أَحبُّونِی لِحُبِّ اللهِ وَ أَحبُّوا أَهلَ بَیتِی لِحُبِّی؛ خداوند را دوست داشته باشید، زیرا نعمت رسان و حیات‌دهنده شما است و مرا نیز به خاطر خداوند تبارک و تعالی دوست داشته باشید و اهل بیت من را به خاطر محبّتی که به پیغمبر خود دارید دوست داشته باشید.»1


انسان خودش را دوست دارد و آن‌چه مایه بقای وجود و مایه کمال اوست، مورد محبّت انسان است؛ چون خود را دوست دارد، از این‌رو کمال وجود خود را نیز دوست دارد و این کمال و بقا با نعمت‌های خدا میسّر می‌شود. لذا خدا را نیز دوست می‌دارد؛ زیرا خداوند باری تعالی صاحب همه نعمت‌های انسان است. «وَ مَا بِکُم مِن نِعمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ؛ آن‌چه از نعمت‌ها دارید، همه از سوی خداست.»2



بنابراین، خداوند متعال محبوب انسان‌ها است؛ هر چند ممکن است فرد به کس دیگری به جای خدا مهر بورزد، امّا فقط در مصداق دچار اشتباه شده است.

از آن‎جایی که پیغمبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم فرستاده خداوند است، باید او را نیز دوست داشت. ولی دوست داشتن پیغمبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم به این دلیل که او فرستاده خداست و نجات بخش و دستگیر انسان است، که در نهایت موجب کمال و سعادت انسان می‌شود. بنابراین باید فرستاده خداوند متعال را نیز دوست داشت. اهل بیت پیغمبر علیهم‌السلام را نیز به دلیل محبّت به پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم باید دوست داشت.


این خلاصه سخن است و مسیر محبّت از سوی خدای متعال آغاز و به سوی پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم و ائمه هدی در حجة‌ الوداع سرازیر می‌شود. پیامبراکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم در حجة‌الوداع فرمودند: «أَساسُ الإسلامِ حُبُّنا أهلُ‌البِیتِ؛ اساس اسلام محبت ما اهل بیت [علیهم‌السلام] است.»3 این محبّت سبب می‌شود که فرد به اسلام و حقیقت آن برسد. فردی خدمت امام صادق علیه‌السلام آمد و گفت: یَابنَ رَسُول اللهِ، ما شما را دوست داریم، آیا این محبت در دین ما و در ایمان موثر است؟ امام پاسخ دادند: «هَل الإِیمَانُ إِلّا الحُبّ؛ مگر ایمان چیزی جز محبّت و دوستی است.»4؛ ایمان همان محبّت و محبّت همان ایمان است. بنابراین، باید دل‌های خود و فرزندانمان و محیط خانه و خانواده را به نور محبّت بیفروزیم.

/د115