حجت الاسلام حسینی: اولویت دادن به تعلقات، سبب ریزش اصحاب ائمه(ع) بود
وارث: جلسه هفتگی با سخنرانی حجت الاسلام سید علی رضا حسینی و مداحی کربلایی جواد مقدم در هیئت بین الحرمین برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام سید علی رضا حسینی را می خوانید:
چرا مردم از اطراف ائمه علیهم السلام ریزش کردند؟
با وجود خوبی هایی که در ائمه عصمت و طهارت علیهم السلام می بینیم، که آنها معدن خیر و منشأ خیر هستند چرا افراد از کنار آنها ریزش می کردند؟ چرا بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله ریزش مردم از کنار ائمه علیهم السلام را داشتیم؟ چرا ائمه علیهم السلام تنها و غریب شدند؟ امروز سالروز صلح بین امام مجتبی علیه السلام و معاویه بن بی سفیان لعنت الله علیه بسته شد. چه اتفاقی افتاد که با وجود این همه فضائل امام مجتبی علیه السلام نام فیلمی از ایشان را "تنهاترین سردار" گذاشتند؟ چه شد ایشان تنها و غریب شدند؟
افراد در مواجهه با اهل بیت علیهم السلام و امروز ما در مقابل امام زمان علیه السلام چند دسته هستند. بعضی ها از ابتدای زندگی شان در معیت و همراهی آنها هستند و تا مرگ با اهل بیت علیهم السلام هستند.
بعضی ها در زندگی شان نوسان داشته اند اللهم اجعل محیای محیا و محمد و آل محمد علیهم السلام درباره آنها صدق کرده اما انتهای کار آنها با اهل بیت علیهم السلام بسته نشده و مماتی ممات محمد و آل محمد علیهم السلام را نداشته اند.
بعضی ها در زندگی با اهل بیت علیهم السلام نبوده اند اما دستگیری اهل بیت علیهم السلام شامل حال آنها شده و نجات یافته اند و شامل ممات محمد و آل محمد علیهم السلام شده اند. دسته چهارم نه محیا و نه مماتشان با اهل بیت علیهم السلام بوده است.
لزوم عبرت گیری از فتنه ها
قرآن می فرماید: روزهای خدا را یاد کنید تا فراموش نشود و عبرت گرفته شود. جرا عاشورا را یاد می کنیم؟ برای اینکه از آن عبرت بگیریم و اشتباه را تکرار نکنیم. فردا 9 دی هم روز بصیرت و یوم الله نامگذاری شده است.
چه عواملی سبب سقط و ریزش اصحاب در فتنه ها از کنار اهل بیت علهیم السلام شده است؟ بعضی ها می گویند چرا فتنه را فراموش نمی کنید؟ فتنه جمل هم در زیارات بیان شده تا فراموش نشود، ائمه طاهرین و اصحاب در درون فتنه بوده اند و خیلی از معیت امام علیه السلام جا مانده اند. ما باید تاریخ را بررسی کنیم و علل و عوامل را بررسی کنیم تا نقشه راه را یاد بگیریم و مسیر را پیدا کنیم.
بعضی ها مثل زبیر و عمر سعد و کسانی که نامه درخشانی داشته اند که ما به گردپایشان نمی رسیم، اما چرا سقوط کردند؟ در همان سه ماهه اول حکومت امیرالمومنین علیه السلام زیبر جنگ جمل را به پا می کند؟ زبیری که پا برهنه در جریان کوچه برای دفاع از حضرت آمد. چه عواملی باعث سقوط آنها شد؟ وقتی اهداف و آمال و آرزوهایت با امام علیه السلام یکی نشد سقوط خواهی کرد.
عمر سعد در تاریخ کم کسی نبوده، حضرت زینب سلام الله علیها در عاشورا فرمود: ما از تو توقع نداشتیم که کشته شدن امام حسین علیه السلام را تماشا کنی. یعنی از او توقع می رفته اما چون هدفش با امامش یکی نبوده به چنین سقوطی رسید. وقتی تضاد در تفکر ایجاد شد در رفتار هم تضاد ایجاد می شود.
اولویت دادن تعلقات به اوامر ولیّ خدا؛ عامل سقوط انسان
عامل دومی که سبب ریزش اصحاب ائمه علیهم السلام شد مساله تعلقات انسان است. هر کس به هر چیزی تعلق پیدا کرد و تعلق را بر ولیّ خدا اولویت داد، او را از همراهی امامش باز می دارد چه تعلقات دنیایی و چه تعلقات به ظاهر مقدس. مثلا ممکن است بعضی ها چنان به سینه زنی تعلق پیدا می کنند که وقتی امام زمان علیه السلام بیاید و بگوید الان وقت سینه زدن نیست و وقت جهاد است، حرف او نپذیرند و بگویند نه ما امامی که بگوید الان وقت سینه زنی نیست را نمی خواهیم.
فکر می کنید چه کسانی به امام حسن علیه السلام گفتند: یا مذل المومنین! ای کسی که مومنین را ذلیل کردی. یاران ایشان بودند نه دشمنان. به خاطر صلحی که حضرت با معاویه کرده بود ایشان را چنین خطاب می کردند. ایشان ولیّ خداست!
باید مراقب بود که اگر اولویت تعلقات بیشتر از ولیّ خدا شد تو را از همراهی ولیّ خدا باز می دارد. مثل ربیع که دائما در سجاده و عبادت بود، یکی از زهاد زمانه خودش بود و در طول زندگی حرف دنیایی نزده بود، امام حسین علیه السلام برایش پیغام فرستاد و او را دعوت به یاری خدا کرد اما در پاسخ گفت: ما را با سیاست کاری نیست. وقتی خبر شهادت امام را به او رساندند یک آه کشید. گفته می شود 20 سال استغفار می کرد گه چرا آه دنیایی کشیده است. تعلق به نماز او را از یاری امام معصوم علیه السلام جا گذاشت، حضرت فرمود: الان وقت نماز نیست و وقت جهاد است، حتی تعلقات به ظاهر مقدس!
چون ما عبادت هایمان را برای حال خود انجام می دهید نه برای خدا. مثلا می خواهد نماز بخواند دنبال جایی می گردد که نفسش حال کند و لذت ببرد. تعلقات به ظاهر مقدس انسان را از همراهی معصوم علیه السلام باز می دارد.
لزوم وحدت و بصیرت
الان می گوییم وحدت! شیعه می کشند! اما می گویند ما برای شادی دل حضرت زهرا سلام الله علیها این کار را می کنیم. آیا امیرالمومنین علیه السلام در کوچه نمی توانست برای شادی دل پیغمبر صلی الله علیه و آله جلوی هتک حرمت به حضرت زهرا سلام الله علیها را بگیرد؟ یعنی علاقه و تعلق به حضرت زهرا سلام الله علیها اجازه نداد تا امیرالمومنین علیه السلام را از اطاعت حق باز دارد. بعد می گویند اگر حضرت عباس بود گردنش را می شکست و ... یعنی بصیرت حضرت عباس از سلمان کمتر است؟ اگر امیرالمومنین علیه السلام حرکتی انجام می داد اسمی از اسلام امروز به گوش ما نمی رسید. بعد که اینها را می گوییم لجبازی می کنند و هفته وحدت را تبدیل به هفته برائت می کنند.
حسادت، کینه و دنیا پرستی؛ عامل جدایی از اهل بیت علیهم السلام
عامل سوم در جریان جدایی از اهل بیت علیهم السلام حسادت ها، کینه ها، نفاق ها و دنیاپرستی هاست. در 25 سالی که امیرالمومنین علیه السلام خانه نشین بود زبیر کامل تغییر کرد یکی از دلایلش دنیاطلبی ها و بریز و بپاش هایی که در دوران خلیفه سوم اتفاق افتاد کار را به آنجا رساند. مسعودی تاریخ نویس اهل سنت می نویسد زیبر 11 خانه اشرافی داشت. اشرافی گری سبب می شود انسان از امامش دور شود.
کینه ها عامل دیگر از همراهی نکردن امام علیه السلام است. در کربلا مردم با امام حسین علیه السلام مشکلی نداشتند اما مردم می گفتند ما تو را به خاطر بغض امیرالمومنین علیه السلام می کشیم.
عامل دیگر حسادت هاست. در جریان فدک یکی از عواملی که باعث شد آنها به درب خانه امیرالمومنین علیه السلام بیایند حسادت بود چون در هر مساله ای که پیش می آمد خداوند در قرآن حضرت علی بن ابی طالب را تجلیل می کرد حسادت در آنها گل کرد. مخصوصا در جریان فدک وقتی حضرت فدک را به فاطمه زهرا سلام الله علیها بخشید، جایی که فدک را گرفتند خیلی خوشحال شدند چون حسادت در دل آنها رخنه کرده بود.
عامل دیگر تکبر بود و چیزی که شیطان را از درگاه الهی راند و بیرون کرد تکبر بود و حاضر نشد ولایت را بپذیرد. یکی از این مشکلات وعیوب می تواند انسان را از اهل بیت علیهم السلام دور کند.
سایر عوامل بازدارنده از همراهی با امام معصوم علیه السلام
یکی از صفات بالا به علاوه صفات زیر در ریزش انسان از اهل بیت علیهم السلام موثر است:
1- کسی که خطا و گناه کند و از گناهش پشیمان نشود و برنگردد. از ائمه علیهم السلام پرسیدند: آیا شیعیان گناه می کنند؟ فرمودند: بله اما زود توبه می کنند. اگر چایی در فرش بریزد و زود آن را تمیز کنید اثری از آن باقی نمی ماند. سرشت و ذات شیعه پاک و الماس است اگر زود الماس را از لجن بیرون کشیدید الماس باقی می ماند اما اگر دیر بیرون کشیدی لجن به درونش نفوذ کرد ریزش خواهد کرد.
2- دومین عامل لقمه حرام است. حضرت سیدالشهدا علیه السلام در کربلا فرمود: لقمه حرام انسان را بی بته می کند. حضرت وقتی آیه قرآن تلاوت می کرد مردم هوو می کردند.
3- اگر انسان بد و گناهکار هم هست نباید از خوبان عالم بدش بیاید و با آنها مشکل داشته باشد، خیلی مراقب باشیم. در ماجرای کودتای 28 مرداد که آشوب ایجاد شد به طیّب گفتند: به شرطی آزاد هستی که مصاحبه کنی و بگویی خمینی به من پول داده تا این کارها را انجام دهم. طیّب پاسخ داد: مرا با بچه فاطمه سلام الله علیها در نیاندازید من نمی توانم آبروی او را ببرم. همین نقطه و روزنه امید برای دستگیری و نجات او شد، اینکه انسان هرچقدر هم بد است با خوبان عالم بد نشود. در هنگام اعدام هم گفت: من خمینی را ندیدم ولی به او بگویید حاضر شدم کشته شوم اما آبروی تو ار نبرم. چه چیز باعث عاقبت به خیری طیّب شد؟ چون حاضر نشد با خوبان عالم در بیفتد و آبرویشان را ببرد.