چهار صفتی که منشاء همه ضرر و زیانهاى جامعه است
آیت الله خامنه ای در جلسه چهلم شرح حدیث خود، با بیان حدیثی از حضرت امیر المومنین علیه السلام ضمن اشاره به چهار صفت ویژه ، همه ضرر و زیانهاى جامعه را در اثر این چهار صفت دانستند
وارث: حضرت آیت الله خامنه ای در شرح حدیث جلسه چهلم خود ، با بیان حدیثی از حضرت امیر المومنین علیه السلام ضمن اشاره به چهار صفت ویژه ، همه ضرر و زیانهاى جامعه را در اثر این چهار صفت دانستند.
ایشان در این جلسه فرمود: من مواعظ علی علیه السلام: من استطاع أن یمنع نفسه من أربعة اشیاء فهو خلیق بأن لاینزل به مکروهٌ أبداً قیل: و ما هنّ یا أمیرالمؤمنین! قال: العجلة و اللجاجة و العُجب و التّوانی. ( تحف العقول صفحه 222 ) هرکس این چهار صفت را از خود دور کند خواه فرد باشد، خواه مجموعه دستاندرکاران و رؤسای جامعه، هیچگاه حادثه و واقعه ناخوشایندى، متوجه او نخواهد شد.
1- عجله؛ بدون تأنّى و دقت، تصمیمگیرى کند یا کارى را اجراء نماید (عجله غیر از سرعت در عمل است).
2- لجاجت؛ یکى از مسائل خطرناک و بلاهاى دامنگیر، اصرار و پافشارى ناحق، در مسألهاى است که چون این حرف را گفته و یا چنین موضعى اتخاذ کرده حاضر نیست عقبنشینى کند و لو خلاف آن ثابت شود.
3- مغرورشدن و خودشگفتى؛ که انسان نقصها و ضعفهاى خود را ندیده و احیاناً محسناتش را بزرگ بشمرد.
4 - کاهلى و سستى؛ کار امروز را به فردا افکندن و تأخیر انداختن.
بنده، در اثر تجربیاتى که در سالهاى متمادى پیدا کرده ام به این نتیجه رسیدم که این سخن على علیه السلام واقعاً حکمت تمامى است و همه ضرر و زیانهایى که متوجه جامعه شده است در اثر این امور بوده. خداوند ان شاءاللّه ما را با مجاهدت خودمان و با توفیق خودش از این صفات دور بدارد.