قدرت تاثیرگذاری انسان در خود و دیگران از دیدگاه قرآن
دانش آشتیانی قرآن را کتابی دانست که همواره انسان را از افراط و تفریط در ارضای نیازهای طبیعی برحذر می دارد و او را به رشدی متناسب سوق می دهد.
وارث:مراسم افتتاحیه پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن دانش آموزی جهان اسلام با حضور دکتر دانش آشتیانی وزیر آموزش و پرورش، حجت الاسلام علی محمدی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، جمعی از مسئولان و دست اندرکاران این مسابقات در مصلی تهران برگزار شد.
دانش آشتیانی در ابتدای این مراسم گفت: قرآن کتابی است که برای انسانها نازل شده و در طول قرنها انسانهای بزرگی را تربیت کرده است که هر کدام در میان جوامع خود درخشیده اند و به زندگی انسانها معنا داده اند.
وی با بیان اینکه قرآن کتابی نیست که انسانها را تنها پند و اندرز دهد و مسایل زندگی را به صورت ذهنی و تئوری بیان کند خاطرنشان کرد: قرآن در هر زمانی که خواسته ارزشی را بیان کند با ارایه نمونه های عینی در جامعه صداقت و واقع گرایی خود را به اثبات رسانده و فضیلت ها و نیکی ها را با مطرح ساختن شخصیت نیکان معرفی کرده اند.
دانش آشتیانی با یان اینکه ضرورت شناخت فرهنگ اسلامی و آشنایی با مفاهیم تعلیم و تربیت برای افراد جامعه و نظامهای آموزشی و ارشادی اهمیت پیدا می کند اظهار کرد: قرآن براساس فطرت و طبیعت انسان برنامه های کاملی را ارایه می دهد.
وزیر آموزش و پرورش گفت: با توجه به آشفتگی فکری و فرهنگی جهان و افول پیاپی مکتبها و سرگردانی اندیشمندان جهان نسبت به شناخت انسان و قوانین جامعه رسالت جمهوری اسلامی و رهبران فکری سنگین تر شده است. وی با بیان اینکه قرآن کتابی است که برای همه مردم قابل استفاده بوده و هر کس به اندازه معرفت خود می تواند از آن برداشت کند تاکید کرد: قرآن می فرماید این کتابی است که تدوین می کند برای عموم مردم و متقین از آن هدایت می گیرند.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: در آیه ای از قرآن آمده است با خواندن قرآن و با تعمق در آن در صورتی که تقوا پیشه بگیرید و از محرمات پرهیز کنید ما را به راه شهادت هدایت می کند.
وی با بیان اینکه قرآن به انسان با نگاه تک بعدی نظر نمی کند ادامه داد: مکتبهای دیگر انسان را موجودی مادی می پندارند و به غرایض جسمی او بها می دهد و ابعاد معنوی او را نادیده می گیرند و گروهی دیگر هستند که انسان را به زندگی زاهدانه وا می دارند ولی قرآن مهر بطلان بر هر دو می نهد چرا که هر دو بینش منکر رشد و شکوفایی استعدادها برای رشد خلاقیت ها در حیات انسان است.
دانش آشتیانی قرآن را کتابی دانست که همواره انسان را از افراط و تفریط در ارضای نیازهای طبیعی برحذر می دارد و او را به رشدی متناسب سوق می دهد.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه از دیدگاه قرآن انسان قدرت تاثیرگذاری در خود و دیگران را دارد افزود: از این رو انسان قابل تعلیم و تربیت است و اگر به طور عمیق در قرآن نگاه کنیم می بینیم که از یک طرف عنوان می کند انسان را از خاک آفریده ایم و از طرف دیگر می گوید در این جسم مادی روح دمیده ایم و همیشه انسان بین این مادیت و معنویت حرکت می کند.
وی با بیان اینکه بنابراین اگر نفس انسان خوب تربیت شود به سمت معنویت سوق داده خواهد شد تصریح کرد: تربیت قرآن بر این مبناست که انسان خاکی را با اراده خود به معنویت برساند. تا جایی که به لقای الهی خواهد رسید.
دانش آشتیانی با بیان اینکه اگر تابع هوای نفس باشیم به اسفل السافلین خواهیم رسید خاطرنشان کرد: اگر در آیات قرآن تدبر کنیم مهمترین ویژگی که بر آن تاکید شده استفاده از قدرت عقل انسان است چرا که عقل میزان تکلیف و مسئولیت انسان در مقابل خدا و مردم است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه از دیدگاه قرآن تعقل در تربیت رشد و هدایت انسان موثر است اظهار کرد: زمینه سازی برای شکوفایی قوای عقلی و قدرت استدلال در دیدگاه قرآن اهمیت دارد.
وی مبنای تربیت قرآن را تعقل و تفکر دانست و بیان داشت: ما باید علاوه بر اینکه با این کتاب برای سعادت خود آشنا شویم باید سعی کنیم روشهای تربیتی در قرآن را نیز جزو اصول روشهای آموزشی خود قرار دهیم.
دانش آشتیانی با اشاره به روشهای تربیتی قرآن خاطرنشان کرد:تمثیل و مثال زدن، مشاهده آزمایش و تجربه و روشه قصه گویی از دیگر روشهای تربیت قرآن است که امروزه در نظامات آموزشی دنیا به عنوان روشهای نوین بر آن تاکید شده است.
وزیر آموزش و پرورش ابراز امیدواری کرد: این مسابقات بتواند انس با قرآن را بیشتر کند و باعث تعمق و تفکر در قرآن توسط جوانان شود.
وی در پایان تاکید کرد: دبیرخانه دائمی مسابقات قرآن دانش آموزی در اداره کل قرآن و عترت وزارت آموزش و پرورش دایر شده است تا هر دو سال یکبار این مسابقات در کشورهای اسلامی برگزار شود و دبیرخانه دائمی آن در ایران مستقر باشد.
منبع:شفقنا