حاج مهدی توکلی: با رزق و روزی، هم دنیا را بساز و هم آخرت+گزارش تصویری

کد خبر: 69914
هر کسی یک روزی دارد که باید با آن هم دنیا و هم آخرت را ساخت، اگر نتوانیم هر دو را بسازیم باخته ایم. کارکرد روزی فقط برای دنیا نیست وباید به باقیات الصالحات تبدیل کرد.

وارث: مراسم شب سوم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حاج مهدی توکلی و مداحی حاج حیدر خمسه در هیئت بیت الحسن(ع) برگزار شد.

در ادامه متن سخنرانی حاج مهدی توکلی را می خوانید:

حاج مهدی توکلی


در اسلام هرگاه بخواهند بگویند ثواب یک چیزی زیاد است می فرمایند: ثواب جهاد دارد. فرمایشی از حسن بن علی علیه السلام نقل شده: برای دنیا جوری تلاش کن که انگار همیشه در این دنیا هستی، برای آخرت هم طوری باش که انگار فردا می میری؛ یعنی زحمت بکش و عرق بریز این غلط است که بگوید: برای چه زحمت بکشیم؟ مگر انسان به چه چیزی بند است؟ اما حضرت می فرماید: برای دنیا جوری تلاش کن که انگار همیشه زنده هستی، سیره اهل بیت علیهم السلام هم این بوده، اما آنهایی که می خواهند صوفیانه معنا کنند می گویند: کار دنیا را بگو همیشه زنده هستم وبیانداز برای فردا و بگو حالا بعدا انجام می دهم و پشت گوش بیانداز! تفسیرهای اینگونه مسلمین را به این روز می اندازد که همیشه زیردست و محتاج غرب هستند.


آخرت چون نسیه هست اغلب انسان ها عقب می اندازند و می گویند کو تا شب اول قبر، کو تا آخرت، اما این غلط است در تلاش برای آخرت هم جدی باش و هم برای دنیا و هیچ کدام را پشت گوش نینداز.

هر چیزی آفتی دارد


امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: هر چیزی آفتی دارد، در علم امروز به آن آسیب شناسی و آفت شناسی می گویند، مثلا علم خیلی خوب است اما آفت دارد یکی از آفات علم این است که انسان را متکبر بار می آورد، اگر کسی به دنبال علم رفت باید به این نکته توجه کند. آفت دیگرش این است که عالم حسود می شود، غرور هم یکی از آفات علم است و عالم فکر می کند به هیچ کس نیاز ندارد و همه به او نیازمندند، در صورتی که ما به نانوا و کشاورز و ... هم احتیاج داریم.


محبت اهل بیت علیهم السلام هم آفاتی دارد یکی از آفت های آن غُلو است، انسان وقتی کسی را دوست دارد او را بالا می برد. امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: دو گروه راجع به من هلاک می شوند یکی از آنها افرادی هستند که درباره من غُلو می کنند. می گویند حضرت علی علیه السلام خداست! چون در خانه کعبه به دنیا آمده و از خانه ی خودش بیرون آمده، میگوییم خود حضرت شب ها از شدت ترس از خدا گریه میکرده! سجده به خدا می گذاشته! اما نمی پذیرند.

انباردار دیگران نباش!


امام علی علیه السلام می فرماید: اِنّما لَکَ مِنْ دُنیاکَ ما اَصْلَحْتَ بِهِ مَثْواکَ فَانْفِقْ فی حقٍّ و لا تَکُنْ خازنا لِغِیرِک1؛ برای روزی تان تلاش کنید؛ این هم آفات دارد و فکر می کنند باید به دنبال جمع آوری مال دنیا بروند و از آن طرف بیفتند و شب و روز به دنبال دنیا باشند و دینش از دست برود. به خاطر همین هم حضرت پشت سر این کلامشان می فرماید: وَ لاَ تَكُنْ خَازِناً لِغَيْرِكَ؛ انباردار دیگران نباش؛ طوری نباشد که تو زحمت بکشی و دیگران بهره اش را ببرند برای خودت کار کن.


هر کسی یک روزی دارد که باید با آن هم دنیا و هم آخرت را ساخت، اگر نتوانیم هر دو را بسازیم باخته ایم. خداوند در قران فرموده: خدا روزی ها را توسعه می دهد و تنگ می کند. داریم انسان هایی که تلاش زیاد می کنند اما کم می برند و برعکس، همه ی آن دست ما نیست و یک مقدار دست مقدرات خداست.


پس هر کس یک روزی دارد و باید با آن هم دنیا و هم آخرت را بسازد برای همین اسلام انفاق را مطرح کرده یعنی قدر روزی ها را بدانید و هم دنیا و هم آخرت را بسازید. اولاد شما هم یک روزی دارند. بعضی ها خیال می کنند روزی فقط برای این دنیاست در حالی که روزی هم برای دنیا و هم برای آخرت، قارون اینطور بود.

مواعظی برای ثروت اندوزان


قرآن می فرماید: این قدر اموال قارون زیاد بود افرادی استخدام کرده بود که کلیدهای انبارهای او را حمل کنند. علمای آن زمان که من نمیدانم چه کسانی بودند 5 جمله ی خیلی زیبا به او گفتند:

إِذْ قالَ لَهُ قَوْمُهُ لا تَفْرَحْ إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الْفَرِحينَ وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الآخِرَةَوَلَا تَنْسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَأَحْسِنْ كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ 1؛ خیلی مستانه شادی نکن خدا کسانی را که مستانه شادی کنند دوست ندارد.

خدا تو را با ثروت امتحان می کند. ثروتمندان اگر مومن باشند نباید شادی کنند و باید بدانند خدا آنها را با ثروت امتحان می کند. قرآن می فرماید: وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ2؛

آنهایی که ثروت ها را انبوه میکنند و برای خود جمع می کنند به آنها به یک عذاب دردناک بشارت بده! هیچ جا قرآن نفرموده: قارون دزد بوده یا مالش حرام بوده بلکه اموال را گنج می کرده و انفاق انجام نمیداده!


با ثروتت بهشت بساز!

در جمله ی دوم به او گفتند: وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الآخِرَةَ؛ با این ثروتی که خدا به تو داده می توانی یک بهشت بزرگ درست کنی. روزی فقط برای این نیست که خانه در جایی داشته باشی بلکه می توانی یک خانه در جوار پیامبر صلی الله علیه و آله داشته باشی، حضرت خدیجه سلام الله علیها این کار را انجام داد. هر موقع جبرئیل می آمد می گفت: خدا گفت سلام مرا به خدیجه برسان. اینها را با همان ثروتش انجام داد ثروتی که خرج خدا و دین وپیغمبر صلی الله علیه و آله می کند.


کارکرد روزی فقط برای دنیا نیست وباید به باقیات الصالحات تبدیل کرد. خانم گوهرشاد شاهزاده بود و با ثروتش مسجدی کنار بارگاه امام رضا علیه السلام ساخت.


در ادامه به قارون گفتند: وَلَا تَنْسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا؛ ما نمی گوییم همه ی اموالت را بده بلکه دنیایت را هم درست کن و نصیبت را در دنیا هم داشته باش و باقی را برای آخرتت بده.


جمله چهارم: وَأَحْسِنْ كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ؛ همانطور که خدا به تو فضل و احسان کرد تو هم به دیگران فضل و احسان کن.

با ثروتت فساد نکن!


جمله پنجم: وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ؛ نبری ثروت ها را خرج فسق و فجور، معصیت و فساد کنی. عین این عبارات را امیرالمومنین علیه السلام به پسرش فرمود؛ اسلام اصلا مخالف تولید ثروت نیست اما می فرماید: اگر ثروت تولید کردی همه را خرج دنیا نکن و آخرتت را هم آباد کن.


خداوند در قرآن می فرماید: روز قیامت ما اعمالشان را نشانشان می دهیم و حسرت می خورند. قیامت روز حسرت است همین ها که روزه می گرند در قیامت حسرت می خورند که چرا چند ساعت نشسته اند و قرآن نخواندند، حسرت می خورند که به روضه آمدند اما زیاد استفاده نکردند، اگر شما فکر کنی شب آخر است که به درب خانه امام حسین علیه السلام می آیی، چطور گدایی می کردی؟!

حاج مهدی توکلی




پی نوشت:


1- نامه سی و یکم نهج البلاغه


2- سوره قصص آیه 77-76.


3- سوره توبه آیه 34.