حجت الاسلام پناهیان: امیرالمومنین(ع) محک وجود تکبر در وجود ماست+گزارش تصویری

کد خبر: 70532
غرض از همه خوبی ها این است که دلت از تکبر پاک باشد و خدا در وجود امیرالمومنین علیه السلام اسراری قرار داده که محک تکبر است. منتهی ما الان صریحا با امیرالمومنین علیه السلام مواجه نیستیم و این قدر ما باید معین شود. امیرالمومنین علیه السلام میزان است یعنی علی محک میزان پاکی دل انسان از تکبر است.

وارث: مراسم احیا شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و مداحی حاج مهدی سماواتی، کربلایی علی اکبر سماواتی در حسینیه آیت الله حق شناس برگزار شد.

در ادامه متن سخنان حجت الاسلام علیرضا پناهیان را می خوانید:

حجت الاسلام پناهیان

هدف از خوب بودن چیست؟

اگر مقصود این یود که ما صرفا آدم های خوبی باشیم دین لازم نبود و تجربه های بشری کافی بود و اگر دینی هم می آمد به عنوان یک راهنما و پیامبران راهنمایی می کردند و می رفتند و با بقیه زندگی ما کاری نداشتند، مثل معلم ها یا طبیب ها که راهنمایی می کنند دیگر با بهشت و جهنم کاری ندارند. مقصود انجام چند کار خوب نیست و کاری فراتر منظور است، خدا انسان ها را در مرحله ی پست قرار نداده است.


مقصود خدا این است که ای انسان من تو را آفریده ام و می خواهم این قدر پروازت دهم که به خودم برسی. پای وصال و لقای خدا و خود خود او در میان است. خدا انسان را برای خودش آفریده و قرار است انسان در بازی های دنیایی برنده شود و جایزه اش خود خداست و الی الابد با خدا خواهد بود. اوست که الی الابد برای انسان نوتر و نوتر می شود!


آنهایی که نمی خواهند انسان ها را دیندار بار بیاورند و می خواهند انسان صرفا اخلاقی و منظم باشد می خواهند انسان ها را به بردگی بکشند و گول حرفهایشان را نخورید. خاک بر سر انسانی که مثل گوسفند زندگی کند، آیا امتیاز است که انسان لگد یا شاخ نزند؟ بسیاری از درس اخلاق ها در دنیا توصیه به بره بودن، مانند حمار باربردن و مانند بقره متین بودن است پس کی به خدا می رسی؟


انسان بنا بود با هر خوبی به خدا برسد، با ترک بدی از جای خودش کنده شود، پاک تر و لطیف تر شود، غرض این بود نه فقط نفس خوب بودن یا بد بودن، اینهمه مورچه ظلم نمی کنند یعنی خوب است و افتخار است؟ اینها در روایت است.


در روایت می فرماید: یک حسنه از تو قبول کنم به بهشت می برمت. غرض از این روایات انجام این کارها نیست بلکه غرض منت کشی است، مستقیما منت کشی و دعا کردن خیلی ارزش دارد فرمود: همه ی کارهای خوب نصف عبادت است و دعا نصف، یعنی برابر همه ی آنها است چون شما دعا می کردی برای منت کشی، چیزی که خدا می خواهد به ما بدهد بهایش خیلی بالاست، خودش را می خواهد به ما بدهد لذا می فرماید بدو تا به من برسی. یک ناز نازنین داریم که باید منتش را بکشیم تا به او نزدیک شویم.


غرض از خوب بودن چیست؟ اگر فقط خوب بودن باشد که حیوانات همه خوب هستند! این قدر اهل بیت علهیم السلام خوب بودن را به حیوان تشبیه می کنند ودر سرش می زنند. شخصی نزد امام آمد وعرض کرد: مروت چیست؟ حضرت فرمود: شما می گویید یعنی چه؟ شخص گفت: ما می گوییم مروت یعنی نعمت دادند شکر کنی و اگر ندادند صبر کنی؛ با وجودی که حرف خوبی زده شکر و صبر اما ببینید حضرت چطور در سر مال می زند و می فرماید: سگ های مدینه هم همینطوری هستند، نعمت می دهی تشکر می کنند و اگر نعمت ندهی صبر می کنند.


لزوم توجه به خدا


باید خدا را بخواهیم منتهی خدا را در لابه لای کارهای خوب بخواه و بعد در شب هایی مثل قدر می فرماید مستقیم بیا من را بخواه. غرض خوب بودن نیست، اگر یک وقتی آدم خوبی دیدید که خداپرست نبود چه نظری نسبت به او دارید؟ حال اگر کسی که اصلا حرفهای دین به گوشش نخورده ولی آدم خوبی است به بهشت می رود اما منظور من آدمی است که همه ی اینها را شنیده اما کنار گذاشته و می گوید من فقط می خواهم آدم خوبی باشم؟ خب حیوان هم همینطور است! شخصی نزد پیامبر صلی الله علیه و آله آمد و از یک فرد نصرانی تعریف کرد حضرت فرمود: اَه این چه حرفی است می زنی اگر آدم فهمیده ای بود موحد می شد.


خدا ما را برای کم نیافریده برای خودش آفریده ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونِ1؛ یعنی به خود من وصل شوید آن وقت با هم ندار می شویم، قدرت من مال تو، نگاه من در عالم مال تو! فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ2؛ یعنی من کجا نشسته ام؟ بیا کنار من بنشین و ببین من چگونه نگاه می کنم تو هم همینطور باش، یعنی با بنده اش ندار می شود! عرفا افرادی هستند که خدا با آنها ندار شده است. خدا به عرفا قدرت می دهد تا مشغول چیزهای کم نباشند.


امام رضا و امام زین العابدین علیهم السلام در روایت هایی آدم های خوبی که قدرت طلب هستند را لعنت می کنند چون خدا خودش قدرتمند است و می فرماید: بیا قدرت مرا ببر. خدا این قدر متنفر است که کسی از قدرتی غیر از خدا بترسد و آنها را نابود می کند. عرفا شجاع می شوند، خدا می خواهد انسان را به خودش برساند.

خدا انسان را برای خودش آفریده


یکی از اسماء امیرالمومنین علیه السلام این است: یعصوب المومنین، یعنی سرمایه مومنین. خدا ما را برای خوب بودن آفریده؟ خیر این فکر را از سرت بیرون کن، خدا انسان را برای خودش آفریده، چقدر به او نزدیک شدی؟ اگر به خودش نزدیک شده بودی که تو را شریکش می کرد در همه ی قدرت و عظمتش، همه چیز به تو می داد. چرا می گوییم خدا جهنم است که به تو نرسیده باشم؟ دلم گرفته از تو دورم؟ گناه وجود من است از چه چیز توبه کنم؟ گناه وجود من است که از تو دور است!


غرض خودش است به خودش برس بگو می خواهم به عشق تو سرکار بروم، زندگی کنم. وقتی برای این هدف عالی ضجه بزنی اخلاقت هم درست می شود.


میانبر برای رسیدن به خدا کجاست؟ کدام دستور را اجرا کنم به خودش مقرب میشوم؟ می فرماید: هر کس اهل بیت پیامبر آخر را دوست داشته باشد من او را تحویلش می گیرم. به اهل بیت علهیم السلام ابراز محبت کنید، دوری از خدا یعنی کم دوست داشتن علی بن ابی طالب علیه السلام. از این گناه بزرگ توبه کنیم.


به خود خدا باید مقرب شوی، مقرب شدن به خدا یعنی مقرب شدن به اهل بیت علیهم السلام. فرمود: موسی برای من چه کار کردی؟ گفت: نماز خواندم، حلال و حرام رعایت کردم. خدا فرمود: اینها را که برای خودت انجام دادی، آیا دوست من را دوست داشتی؟ به این پاکی رسیدی؟

کسی که تکبر ندارد به خدا می رسد


چه کسانی به خود خدا می رسند؟ افرادی که یک ذره تکبر در وجودشان ندارند. علامت تکبر نداشتن این است که ولیّ خدا را دوست داشته باشیم. محبت هایمان را درست کنیم اعتراف به عظمت علی بن ابی طالب علیه السلام کار معاویه هم هست حواستان باشد یک وقت اینطوری نباشید.


چرا خدا شب قدر را در شب عاشورا قرار نداده است؟ ولی شب قدر را شب محبت امیرالمومنین علیه السلام قرار داده اند، اتفاقا شب اول قبر هم شب امیرالمومنین علیه السلام است چون هر کسی بمیرد او را می بیند، امیرالمومنین علیه السلام میزان است یعنی علی محک میزان پاکی دل انسان از تکبر است، علی یعنی علو دارد کسی که یک ذره تکبر داشته باشد وقتی در مقابل آقا می ایستد به او برمی خورد. لذا موقع جان دادن خدا تمثال علی بن ابی طالب علیه السلام را مقابلت قرار می دهد و اگر باطنت خوب باشد خوشت می آید.

امیرالمومنین(ع) محک وجود تکبر در وجود ماست


غرض از همه خوبی ها این است که دلت از تکبر پاک باشد و خدا در وجود امیرالمومنین علیه السلام اسراری قرار داده که محک تکبر است. منتهی ما الان صریحا با امیرالمومنین علیه السلام مواجه نیستیم و این قدر ما باید معین شود. چه کسی مقرب می شود؟ اثر عمل در انسان چه شده؟ چقدر از تکبر و منیت خالی شده ای تا بیایی و خدا تو را بپذیرد محکش این است که ببینی چقدر در مقابل ولیّ خدا تواضع داری؟ در زندگی هم ادامه دارد و باید با دوستان و راه و دشمنان امیرالمومنین علیه السلام خودت را امتحان کنی.


داعشی ها را ببینید شمشیر از رو بسته اند برای امیرالمومنین علیه السلام و دوستان ایشان، داعشی ها را چه کسانی درست کرده اند؟ تکلیفت را با آنها معلوم کن وسط نداریم یا این طرفی یا آن طرفی. علی بن ابی طالب علیه السلام فرمود: هر کسی با ما نیست دشمن ماست. بی تفاوت نداریم! وسط نداریم! خیلی ها در کوفه بودند که نه با علی علیه السلام بودند و نه دشمن او همه ی انها سیاهی لشکرهای قاتلان اباعبدالله الحسین علیه السلام هستند.

حجت الاسلام پناهیان

پی نوشت:


1- سوره ذاریات آیه 56.


2- سوره قمر آیه 55.