حجت الاسلام مومنی: سرمایه اصلی قناعت است

کد خبر: 70612
مثلا می بینیم شخص خیلی ثروتمند است و همه چیز دارد اما در زندگی اش آرامش ندارد چون سرمایه اصلی را در زندگی اش ندارد، سرمایه اصلی قناعت است. بعضی ها می بینید هیچ چیزی در زندگی ندارند اما آرامش دارند، قناعت بالاترین سرمایه است.
وارث: مراسم شب بیست و چهارم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مومنی و مناجات خوانی حاج محمدرضا غلامرضا زاده و با مداحی ذاکرین اهل بیت علیهم السلام در مهدیه تهران برگزار شد.

در ادامه متن سخنان حجت الاسلام سیدحسین مومنی را می خوانید:

حجت الاسلام مومنی

پنج نوع بهترین در کلام امیرالمومنین(ع)

انسان ها به طور طبیعی بهترین ها را می خواهد و هیچ مانعی هم ندارد که انسان به دنبال بهترین ها باشد، این بهترین ها در زندگی برکت است. چند وقت پیش جمله ای از یک دکتر روانشناس شنیدم که اینطور بود: مطلبی می خواهم بگویم از بزرگ ترین روانشناسی که تاریخ و کره زمین به خود دیده است، بعد از آن گفت این مطلب از علی بن ابی طالب علیه السلام است. کلام امیرالمومنین علیه السلام پنج بهترین را برای ما بیان می فرماید که سطح دید ما بالا می رود، از طرفی 5 مطلب ناب در اختیار ما قرار می دهد.

امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: رایتُ جَمیعا اخِّلا فلم أره خلیلاً مِن حفظ اللِسان، و رایت جمیعا لباس فلم أره لباساً الّا الورع، و رایت جمیعا البرّ فلم أره برّاً افضل من الشفقه و الرحمة و رایت جمیعا اموال فلم أره مالاً افضل من القناعة و ذقتُ جمیع الاطعمة فلم أراه الذ من الصبر1؛

من تمام همراهان ورفیقان را دیدم و همراهی بهتر از حفظ لسان ندیدم، چون وقتی انسان لسان را حفظ نکند لطمه یه همه ی وجود انسان می زند هم مادی و هم معنوی، همه ی لباس های عالم را دیده ام اما لباسی بالاتر از ورع ندیده ام، تمام نیکی های عالم را دیده ام اما هیچ نیکی بهتر از شفقت و رحم ندیدم، تمام مال های دنیا را دیده ام هیچ مالی بهتر از قناعت نیست، چشیدم همه ی غذاها را، هیچ غذایی خوشمزه تر از صبر نیست.

ضرورت مراقبت از زبان

عابربانک ها را دیده اید که دیگر برایش یک رمز نمی گذارند بلکه دو رمز می گذارند، می فرمایند چطور مراقب حفظ درهم و دینارت هستی اززبانت به مراتب بیشتر باید مراقبت به عمل بیاوری، به خاطر باز شدن بیجای زبان ضررهای زیادی متوجه انسان می شود. راهکار این است که تا لازم نشده آدم نباید سخن بگوید. لقمان به پسرش می فرماید اگر سخن گفتن نقره است سکوت طلاست!

مادربزرگ ما یک وقتی ما را نصیحت می کرد و می گفت: عزیزجان! حرف از این پایین به بالا می آید؛ 40 تا پله هست فکر کن بزنی خوب است یا نزنی! حرف را تا نزنی همیشه می توانی بزنی اما وقتی زدی کار از کار می گذرد.

ورع یعنی پروا داشتن از خدا هر چه خدا گفته انجام بدهید بگوییم چشم و هرچه نهی کرده ترک کنید. به هم رحم داشته باشید و با هم مهربان باشید، غم یکدیگر را بخورید وخیرخواه باشید. مهربانی را از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله یاد بگیریم، شخصی شکمبه گوسفند بر سر حضرت می ریخت، تا اینکه یک روز مریض شد و نیامد حضرت به عیادت او رفت.

در یکی از روستاها شخصی تصادف کرده بود و آن قدر در خون خودش غلت زد که مرد و از دنیا رفت، از اهالی پرسیدند چرا او را به بیمارستان نبردید؟ گفتند: پلیس به ما گیر می دهد؛ درست است قوانین ما مشکل دارد اما انسانیت کجا رفته است اگر یک مقدار خدا را جلو بیاوری و به خاطر خدا بنده را نجات دهی خدا خودش کمک می کند، روایت داریم اگر ندای مظلومی را بنشوید و جوابش را ندهید مسلمان نیستید.

قناعت اصلی ترین سرمایه

مثلا می بینیم شخص خیلی ثروتمند است و همه چیز دارد اما در زندگی اش آرامش ندارد چون سرمایه اصلی را در زندگی اش ندارد، سرمایه اصلی قناعت است. خدارحمت کند میرزا اسماعیل سرآستین هایش پاره بود به او می گفتند عوض کن اما پاسخ می داد بقیه ی جاهایش سالم است. وقتی کارت با این موبایل راه می افتد موبایل دیگری می گیری؟ می گوید دارم باید استفاده کنم! این نوع استفاده کردن ها تبدیل به تهدید می شود و کار خراب می شود، الان و امروز داری برو درب چند تا خانه را بزن و کمک کن.

بعضی ها می بینید هیچ چیزی در زندگی ندارند اما آرامش دارند، قناعت بالاترین سرمایه است، امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: سرمایه اصلی قناعت است.

تحمل سختی ها و صبر کردن خیلی لذت دارد. یک آزمایشی انجام دادند و کیکی به بچه ها دادند و گفتند اگر این را نخورید یک کیک دیگر هم به شما می دهیم. بعضی بچه ها صبر کردند و بعضی دیگر صبر نکردند بچه هایی که صبر کرده بودند و دو کیک را خورده بودند در آینده موفقیت بیشتری نسبت به بچه های دیگر داشتند.

وقتی انسان در بلاها صبر می کند و بعد به گذشته اش نگاه می کند لذت می برد. یک نویسنده مسیحی می نویسد: مظلوم در تاریخ زیاد است اما پرونده تمام مظلومیت ها بسته است فقط پرونده مظلومیت امام حسین علیه السلام باز است و در مظلومیت او همین بس که طفل شش ماهه اش را به شهادت رساندند.

حجت الاسلام مومنی

پی نوشت:

1- مواعظ عددیه فی الخماسیات وارده عن علی بن ابی طالب علیه السلام، حدیث دوم.