حاج مهدی توکلی: دنیا سجده گاه و تجارت خانه دوستان خداست+گزارش تصویری
در ادامه متن سخنرانی حاج مهدی توکلی را می خوانید:

لزوم فریب نخوردن از رفتار دنیاطلبان
امیرالمومنین علیه السلام به فرزندش امام مجتبی علیه السلام می فرماید: مبادا تو را فریب دهد اینکه می بینی اهل دنیا به دنیا چسبیده اند و به طور حریصانه در حال جمع آوری دنیا هستند. بعضی ها در مسابقه دنیا افتاده اند یکی از چیزهایی که انسان را فریب می دهد این است که انسان اطرافیان را می بیند فلان کار را انجام می دهند و به مال دنیا چسبیده اند وحریصانه در پی دنیا هستند او هم گول می خورد و به دنبال دنیا می رود. خدا در قرآن چند بار پیامبر صلی الله علیه و آله را از دنبال دنیارفتن نهی می کند. خدا در قران می فرماید: اگر تو هم شرک بورزی همه ی اعمالت را نابود می کنیم، وقتی خدا با حضرت رودربایستی ندارد با ما هم اینطور است و برای خدا فرد مهم نیست بلکه عمل آن فدر مهم است.
قرآن در جای دیگر به پیامبر صلی الله علیه وآله می فرماید: وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلَى مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا لِنَفْتِنَهُمْ فِيهِ وَرِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَأَبْقَى1؛ نگاهت را به زرق و برق دنیا امتداد نده، چشمانت را ممتد به دنیا ندوز! مثلا شخص یک ماشین خوبی را می بیند و حسرت می خورد، زرق وبرق دنیا شکوفه های دنیاست تا به بخواهی به آن برسی پلاسیده می شود و خیلی زودگذر است. اولا همین است و سخت به دست می آید و تا آخر عمر باید به دنبال آن بدوی و آخر عمر می بینی چیزی برایت نمانده. خدا می فرماید دنیا را به آنها داده ام تا آنها را امتحان کنم نه اینکه با آنها خوشی کنند.
مثلا ما خانه ای را می بینیم با خود می گوییم کاش جای او بودیم اما نمیدانیم که صاحب خانه امام حسین علیه السلام را ندارد، روزه خور است و جهنمی است. خود ثروتمندان هم می گویند زندگی ما مردم را می سوزاند باطنش خودمان را می سوزاند. صائب میگوید: برق را در خرمن مردم تماشا کرده است. آن که پندارد که حال مردم دنیا خوش است.
حیف از عمر است که صرف ثروت اندوزی شود
چرا قرآن می فرماید: خیره خیره نگاه نکن؛ چون وقتی انسان نگاه کند می خواهد و منحرف می شود و عمر گران مایه را صرف جمع آوری آن می کند. انسان هر چه ببیند دلش می خواهد و وقتی دنبال آن برود عمرش را از دست می دهد.
امیرالمومنین علیه السلام به فرزندانش که دو امام هستند می فرماید: دنبال دنیا نروید حیف عمر است که صرف جمع آوری دنیا و ثروت اندوزی شود، اگرهم دیدید دنیا به طرف شما می آید اعتنایش نکنید وقت عبادت را از شما می گیرد، حضور قلب را می گیرد.
خدا می فرماید: یک وقت از مال و اولاد زیادی که به آنها داده ام تعجب نکنید دارم آنها را عذاب می کنم. خود جمع آوری دنیا انسان را شکنجه می دهد، مثلا یک کارخانه دارد می خواهد دو تا کند 6 صبح بیرون می رود 12 شب برمیگردد. خدا می فرماید: من می توانم با مال دنیا آنها را عذاب کنم و کاری کنم نماز نخوانند، کربلا نروند و یک یاالله نتوانند بگویند.
حالا امام می فرماید: افرادی که حریصانه به سمت دنیا می روند فریبت ندهد. به خاطر همین است که آدم درستکار عقب می افتد. چون او اختلاس می کند، ربا می کند، رشوه می گیرد و شما انجام نمی دهی از او عقب می افتی. بعضی ها می گویند اشکال دارد که پاساژ داشته باشد و شرعی خمسش را بدهد؟ می گوییم نه اشکال ندارد. یک مقدار جلو می رود می بیند شرعی نمی شود، دنبال کلاه شرعی می گردد، کمی بعد می بیند با کلاه شرعی هم نمی شود چشمانش را می بندد و می گوید انشاءالله که گناه نیست.
دنیا آرام آرام انسان را به جهنم می کشاند
دنیا اینطوری است و آرام آرام انسان را به سمت جهنم می کشد قرآن می فرماید: لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ2؛ شیطان فردی مثل آیت الله بهجت را اینطور گول می زند که مثلا اگر نماز شب یا غفیله یا ... را نخوانی چه می شود؟ شیطان درجه به درجه انسان را به جهنم می برد.
برای همین حضرت به پسرش اینطور فرموده چون آنها که به سمت دنیا هجوم برده اند دارند به جهنم می روند، به بهشت که نمی روند، کثافت به زندگی شان می برند به لجنزار کشیده می شوند، تو جلو هستی که مال حرام نخورده ای نکبت به زندگی ات نیامده.
حضرت در ادامه دو تا دلیل می آورد که فریب دنیا را نخورد ومی فرماید: خدا تو را خبر کرده در قران که افرادی که دنبال دنیا می روند عاقبتشان چه می شود.
إِنَّمَا مَثَلُ الْحَیاةِ الدُّنْیا کمَاءٍ أَنزَلْنَاهُ مِنَ السَّماءِ فَاخْتَلَطَ بِهِ نَبَاتُ الاْءَرْضِ مِمَّا یأْکلُ النَّاسُ وَالاْءَنْعَامُ حَتَّی إِذَا أَخَذَتِ الاْءَرْضُ زُخْرُفَهَا وَازَّینَتْ وَظَنَّ أَهْلُهَا أَنَّهُمْ قَادِرُونَ عَلَیهَا أَتَاهَا أَمْرُنَا لَیلاً أَوْ نَهَاراً فَجَعَلْنَاهَا حَصِیداً کأَن لَمْ تَغْنَ بِالاْءَمْسِ3؛ ای پیامبر مثل زندگی در دنیا را برای آنها اینطور مثال بزن مثل بارانی که از آسمان می آید است باغ باطراوت می شود، بهار که می شود خرم می شود اما در پاییز پژمرده می شود و کل عمرش هم چندروز بیشتر نیست. افرادی که دنبال مال دنیا رفتند چه کرده اند؟ جمع کرد کاخ و زندگی درست کرد بعد هم سرطان خون گرفت و از دنیا رفت و خاکش کردند اینقدر کوتاه است مثل یک چرت بعد از ظهر است. شکوه آن مثل شکوفه زود پژمرده می شود.
وصیت عجیب اسکندر
اسکندر یکی از پادشاهانی بود که تمام دنیا را گرفت و حاکم بر جهان شد در حالی که هنوز زیر چهل سال سن داشت، بعد از آن مریض شد و همه ی حکما را آوردند اما علاجی نداشت و از دنیا رفت. وصیت کرده بود دستش را از تابوت بیرون بیاورند تا دیگران ببینند که با آن همه قدرت و ثروت دست خالی از دنیا می رود.
خدا می فرماید: در زمین بگردید و عاقبت مردم را ببینید. خدا در قران حب دنیا را مذمت کرده. در همین دنیا مدافعان حرم شهید شدند، کربلا بوجود آمد و حضرت عباس شهید شد. حب دنیا و دلبستگی به دنیا مذموم است والا دنیا که جای بدی نیست و خود خدا آن را خلق کرده و نشانه ی عظمت خداست، عارف وقتی دنیا را می بیند به عظمت خدا پی می برد.
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: شما فریب این دنیا را می خورید و تقصیر را گردن دنیا می اندازید بلکه باید خودتان را مذمت کنید که فریب دنیا را خورده اید، چه چیزی از دنیا شما را فریب داده؟ آیا قبرهای پوسیده پدر ومادرتان فریبنده است؟ دنیا سجده گاه دوستان خداست، دنیا تجارت خانه دوستان خداست، دنیا با صداقت با شما برخورد می کند به شرطی که شما هم صادقانه برخورد کنید. اگر می بینید حضرت به نخلستان کوفه می رود و مثل مارگزیده به خودش می پیچد برای این است که می فرمود: دنیا برو غیر از مرا فریب بده من تو را سه طلاقه کرده ام وحسرت یک نگاه را به دلت می اندازم.
پی نوشت:
1- سوره طه آیه 131.
2- سوره نور آیه 21.
3- سوره یونس، آیه 141.