حاج مهدی توکلی: یک سوم خُلق پیامبر(ص) بخشش و گذشت بود
وارث: جلسه آموزش مداحی با حضور حاج مصطفی خورسندی و با سخنرانی استاد حاج مهدی توکلی و مداحی حاج حیدر خمسه و حاج کاظم غفار نژاد در مجمع بیت الاحزان برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حاج مهدی توکلی را می خوانید:
گذشت؛ ویژگی اخلاقی پیامبر(ص)
قرآن از خُلق پیامبر صلی الله علیه وآله بسیار تعریف می کند و می فرماید: وَ اِنَّکَ لَعَلَیٰ خُلُقٍ عَظیم1؛ خُلق حضرت چه بوده؟ یک سوم آن گذشت بوده است؛ بعد از این همه مطالعه تا به حال ندیده ام که پیغمبری همسرش را طلاق دهد در حالی که بعضی از آنها سربه راه هم نبودند. خداوند در قرآن می فرماید: ضَرَبَ الله ُ مثَلاًللذینَ کفَروا امرأةَ نُوحِ وامراءةَ لوطٍ کانتا تَحتَ عَبْدَینِ مِن عِبادِنَا صَالحینِ فَخَانَتَا هُما فَلَمْ یغْعا عثهما مِنَ اللهِ شیئاً2؛ دو نمونه برایتان می آورم زن حضرت نوح و لوط، زیر دست پیغمبر بودند اما خیانت می کردند؛ خیانت جنسی منظور نیست بلکه نارو می زدند و اسرار منزل را به بیرون سرایت می دادند و کارهایی از این قبیل انجام می دادند.
حلال هایی که خدا از آنها بیزار است
همسران امام مجتبی و امام جواد علیهما السلام به آنها سم خوراندند اما آنها طلاقشان ندادند؛ نمی گویم طلاق حرام است اما حلالی است که خدا از آن بدش می آید. بعضی حلال ها هستند که خدا از آنها بیزار است مثل پرخوری، پرخوابی و پرحرفی و ... در حالی که حرام نیستند اما خداوند از آنها بدش می آید و حلالی که خدا بیشتر از بقیه از آن بدش می آید طلاق است.
کتاب "اسرارالتوحید" درباره ابوسعیدابوالخیر است که نوه ی او نوشته است، کتابی درباره زندگی نامه ی این عارف است در آن کتاب نوشته شده است: پدربزرگ ما در قوچان بود که عده ای به درب منزل ایشان می آیند و سراغش را می گیرند، همسرش به آنها پاسخ می دهد نمی دانم خبر مرگش کجا رفته است!
همسر پیامبر صلی الله علیه وآله هنگام دعوا به او می گفت: تو آدمی هستی که خیال میکنی پیغمبر هستی، اما به خانه ی که می آیی شوهر هستی و پیغمبر نیستی؛ اما حضرت با آنها می ساخت. یک روز حضرت با همسرش دعوایش شد پدرخانمش به منزل آنها آمد و همسر پیامبر صلی الله علیه وآله گفت: اول تو بگو اما دروغ نگو! پدرخانم پیامبر صلی الله علیه وآله با پشت دست به صورت همسرش زد و گفت: او رسول الله است! چرا اینطور صحبت می کنی؟!
در منبر از علامه جعفری شنیدم که می فرمود: غرب که می روم به من می گویند: فیلسوف مشرق زمین، نابغه مشرق زمین، به قم که می آیم می گویند: عارف واصل؛ ولی وقتی به خانه می روم همسرم به من می گوید: تقی کچل! نمی گوید علامه فلان و ... انسان باید در زندگی کشش و گذشت داشته باشد.
همسر بداخلاق؛ سبب ریاضت در خانه
در کتاب "اسرارالتوحید" آمده: همراهان به دنبال ابوسعید بودند که شخصی گفت او به جنگل رفته است؛ دیدند ابوسعید هیزم هایی به پشت شیر گذاشته است و شیر آنها را حمل می کرد. تعجب کردند چطور توانسته شیر را رام کند اما همسر خودش را هنوز نتوانسته رام کند. علت را از او پرسیدند و ایشان پاسخ داد: ریاضت من در زندگی این بوده که با او ساخته ام، به هر جا رسیدم برای این بوده که او را تحمل کرده ام و یک عمر است که روی او کار می کنم، اگر آنجا سرکش بودم اینجا نمی توانستم شیر را رام کنم؛ چون در منزل رام بوده ام توانستم این شیر را هم رام کنم.
خدا جبار است
یک بار زنی به من گفت: تو هربار به من می گویی بساز! بسازم آخرش چه می شود؟ به او گفتم: آخرش این می شود که یک پسر خوب در دامنت تربیت می شود که همه ی خستگی هایت بیرون می شود. حضرت آسیه با فرعون ساخت اما حضرت موسی در دامنش پرورش یافت. ببینید عاقبت بچه های طلاق در جامعه چه می شود؟ اما با همسرت می سازی و فرزندانت روحانی، طلبه، امام جماعت و مداح و ... خواهد شد. صبر کردن سخت است اما اجر ومیوه ی آن شیرین است.
ام سلمه نقل می کند: پیامبر صلی الله علیه وآله به روی منبر رفت و فرمود: «هر وقت داغی دیدید بگویید: انا لله و انا الیه راجعون و از خدا بخواهید این مصیبت را خودش جبران کند». من این دعا را حفظ شدم تا اینکه شوهرم از دنیا رفت اما با خودم گفتم: مثل ابوسلمه (نام شوهرش بود که بسیار به او علاقه داشت) نیست که خدا جبران کند اما به خاطر حرفی که حضرت زده بود نماز خواندم و از خدا خواستم بهتر از ابوسلمه نصیبم کند؛ به یک ماه نرسید که خود پیامبر صلی الله علیه وآله آمد با من ازدواج کرد؛ خدا جبران می کند مثلا یک جا آدم از شوهر خیر نمی بیند ولی از پسر، دختر و یا دامادش خیری می بیند؛ خدا جبار است.
پی نوشت:
1- سوره قلم آیه 4.
2- سوره تحریم آیه 10.