جایگاه اخلاقی ملامهدی نراقی نزد سید بحرالعلوم
وی با اشاره به اینکه برخی علما مانند سید بحرالعلوم و مقدس اردبیلی در زمان حیات شان مشخص شد که به دیدار امام زمان(عج) مشرف شده اند، ادامه داد: وقتی جامع السادات تحریر شد یک نسخه آن به دست سید بحرالعلوم رسید که ایشان بسیار از آن کتاب تعریف و تمجید کردند. بعد از گذشت مدتی جلسه ای برقرار شد که در آن تمام علما حضور یافتند اما سید بحرالعلوم گفت من نمی آیم، همه به ایشان گفتند ملامهدی نراقی صاحب کتاب جامع السادات که شما آن همه از آن تعریف کردید در این جلسه حضور دارند با این حال سید بحرالعلوم به آن جلسه نرفت، موقع بازدید علما که شد ملامهدی نراقی تصمیم گرفت نزد سید بحرالعلوم برود که نزدیکان گفتند ایشان به دیدار شما نیامد لذا لزومی ندارد به دیدارشان بروید اما ملامهدی گفت ایشان سید و آقا هستند لذا خدمتشان می روم، وقتی به دیدار سید رفت با برخورد سرد ایشان مواجه شد، چند روز بعد ملامهدی گفت حیف است در عراق باشم و خدمت سید بحرالعلوم نروم باز نزدیکان گفتند ملامهدی سید بحرالعلوم نه تنها به دیدار شما نیامد بلکه برخورد سردی نیز با شما داشت اما ملامهدی گفت او آقا و سید است لذا به دیدارش می روم، وقتی مقرر شد ملامهدی به شهر و دیار خود بازگردد به نزدیکان گفت به دیدار ملامهدی می روم که آنان مجددا گفتند چگونه به دیدار سیدی می روی که چندین مرتبه برخورد سردی با شما داشت این بار سید بحرالعلوم وقتی مطلع شد ملامهدی به دیدارش می رود بدون عمامه و کفش به پیشواز ملامهدی رفت و به او گفت می خواستم ببینم تویی که کتابی مانند جامعه السادات را نوشتی آیا خودت عامل به آن هستی یا خیر که دیدم حقیقتا خودت به آن دستورات اخلاقی عامل هستی.
حجت الاسلام والمسلمین قاسمیان ادامه داد: استادم می گفت گاهی به استخر که می رویم فکر می کنیم کف استخر تمیز است ولی وقتی به ته استخر می رسی یا آب بهم می خورد متوجه می شویم که چقدر کثیف بوده است، برخی از ما نیز چنین هستیم در ظاهر خوب اما باطنی نامناسب داریم.
این کارشناس دینی رسانه ملی با بیان اینکه ما عده ای نیستیم که مانند ملامهدی نراقی عمل کنیم، اظهار داشت: امام علی (ع) در توصیف برادر دینی می فرمایند این برادر مومن من اکثرا ساکت بود که اگر در کلام حریف داشت در سکوت هیچ حریفی نداشت و به شنیدن صریح تر از گفتن بود. این برادر مومن که برحسب ظاهر ساده به نظر می رسد وقتی مطلب جدی می شود شیر بیشه و مار صحرا می شود.
وی ادامه داد: در سوره احزاب می خوانیم ای کسانی که ایمان آورده اید تقوای خدا داشته باشید و محکم حرف بزنید که خداوند تمام اعمالتان را خوب می کند و گناهانتان را می آمرزد.
حجت الاسلام والمسلمین قاسمیان به قرائت روایتی از پیامبر گرامی اسلام (ص) پرداخت: پیامبر(ص) این جمله را زیاد می گفتند ایمان عبد مستقیم نمی شود تا قلبش درست و مستقیم شود و قلب و گرایشاتش مستقیم نمی شود تا زبانش درست بشود.
وی در ادامه چند سوال مطرح کرد: ما چقدر با زبان خود دل مردم را می شکنیم، چقدر فردی را مسخره می کنیم و او را در میان جمع ضایع می کنیم، چقدر جوک های زشت می گوییم، چقدر اخبار بی پایه و پیامک های نامناسب برای همدیگر فروارد می کنیم.
این کارشناس دینی رسانه ملی با بیان اینکه دروغ یکی از گناهان زبان است، خاطرنشان کرد: یکی از انواع دروغ، دروغ مستره می باشد یعنی دروغ را آنچنان جدی بگویی که گویی خودت آن را دیدی.
وی سرزنش کردن و منع کردن را از جمله گناهان زبان خواند و گفت: در روایت است که کسی مومنی را سرزنش کند نمی میرد مگر خودش مرتکب آن عمل شود. خطیب این مجلس ادامه داد: مطلب را به این شکل نگویید که انگار خودت مرتکب نمی شوی زیرا ما پاکار هر گناهی که بگویید، هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین قاسمیان در همین ارتباط به ماجرای حضرت یوسف اشاره کرد و گفت: وقتی می خواستند یوسف را از زندان آزاد کنند و به مقام وزارت اقتصاد و دارایی منصوب نمایند فرمودند اول بی گناهی من را اثبات کنید و بعد آزادم کنید.
وی در همین ارتباط ادامه داد: حضرت یوسف در ادامه جمله ای عبرت آموز دارند که به این مضمون است که من خود را مبرا از گناه نمی دانم زیرا نفس، اماره به سو هست مگر خدا کمک کند.
حجت الاسلام والمسلمین قاسمیان گفت: لذا بگویید خدایا ما پاکار هر کاری هستیم مگر خودت دستمان را بگیری لذا حضرت آیت الله مرعشی نجفی به طلاب می گفتند وقتی پایم را از خانه بیرون می گذارم خدا را به 124 هزار پیامبر قسم می دهم که مؤمن بمانم.
وی در همین ارتباط ماجرای شیخ غلامرضا یزدی را تعریف کرد: مدتی در یزد باران نیامد و شیخ غلامرضا یزدی که مرد عارف فوق العاده ای بود شبی عمامه را به سوی آسمان گرفت و گفت: خدایا این مردم یزد خوبند و به یک گنهکاری چون من آنان را از باران رحمتت محروم نگردان و حرف شیخ تمام نشد که باران باریدن گرفت.
خطیب این مجلس ادامه داد: شیخ اردشیره کارتن خواب که زیاد اردشیره می خورد و کارتن خواب بود و با بزرگانی مانند حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی ارتباط داشت روزی در مقبره خوان قم خوابید که برف فراوانی آمد به طوری که راه بیرون آمدن او از مقبره بسته شد. شیخ اردشیره کارتن خواب هر کاری کرد نه آبی یافت که وضو بگیرد و نه خاکی یافت که تیمم کند لذا گفت خدایا عمری هر چه نیافتم اردشیره خوردم و خدا را شکر کردم و اگر اردشیره نیز نیافتم باز به ساده ترین غذا ساختم، خدایا یک بار بدون وضو و تیمم نماز می خوانم قبول کن. حضرت آیت الله مرعشی نجفی در خواب شیخ اردشیره را می بیند که اوضاع خوبی دارد و می پرسد حالت چطور است که شیخ می گوید همان دو رکعت نماز خیلی کمکم کرد.
کارشناس دینی رسانه ملی با اشاره به اینکه گاهی اوقات فردی که در بیرون از منزل بسیار خوشرو و خوش برخورد است در خانواده بسیار تندی و بداخلاقی می کند، اظهار داشت: استاد اخلاق ما می گفت عادل کسی است که خانمش بتونه پشت سرش نماز بخونه.
وی ادامه داد: در روایت آمده است که مومن سه علامت دارد که هر سه زبانی است اول حرف راستی که به ضررش باشد به دروغی که به نفعش باشد ترجیح دهد، دوم چیزی را که نمی داند نگوید و سوم چیزی را بگوید که به آن عمل می کند.
حجت الاسلام والمسلمین قاسمیان در همین ارتباط به ماجرایی اشاره کرد: دو تا بچه به نزد امام حسن (ع) می آیند و می پرسند خط کدام یک از ماها بهتر است که در همین حال امام علی (ع) دستش را بر پشت امام حسن (ع) می زنند و می فرمایند حواست باشد زیرا باید به خاطر این قضاوت روز قیامت جواب بدهی.
کارشناس دینی رسانه ملی در پایان با اشاره به اینکه باید در همه حال تواضع داشته باشیم، گفت: انگشت شصت شهید همت که در عکسی که از او موجود است شکسته می باشد در عملیات نشکسته است بلکه بسیجی ها برای ایشان جشن پتو گرفتند لذا ما نیز باید مانند شهید همت باشیم که تمام قدرت و توان خود را برای دشمن قرار بدهیم.
/زع 212