آیت الله ضیاء آبادی : روزۀ عوام شما را متقی نمی کند
وارث: جلسه تفسیر قرآن آیت الله ضیاءآبادی با مداحی حاج محمد مهجور در مسجد علی بن الحسین علیهالسلام برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنان آیت الله ضیاء آبادی می خوانید:
عمر انسان در حال گذشتن است. قرآن می فرماید: "إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لِّأُوْلِي الألْبَابِ"(آل عمران 190). در آفرینش آسمان ها و شب و آمد و شد شب و روز و ماه ها و سال ها نشانه هایی برای اندیشمندان است؛ آنهایی که در تفکر و اندیشه هستند. خردمندان و اندیشمندان عالم می توانند از این گذشت روزگار درس و عبرت بگیرند.
ساعت ها می گذرد روز تمام می شود. روزها می گذرد ماه تمام می شود. ماه ها می گذرد سال تمام می شود. سال ها می گذرد عمر تمام می شود. پس تفکر و بیداری لازم است. قرآن فرموده است: و"َمَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَكِّسْهُ فِي الْخَلْقِ أَفَلَا يَعْقِلُونَ"(یس 68) «هر که را عمر دراز دهيم، در آفرينش دگرگونش کنيم چرا تعقل نمی کنيد» ما هرچه بر عمر انسان می افزاییم خلقت ساختمان بدن را فروکش و واژگون می کنیم.
انسان در آخر عمر جوری میشود که دیگر اجازه یک نفس کشیدن را به او نمی دهند تا به خود بیاید. نمی تواند به خانه بیاید تا وصیتی بکند. در زندگی به حرف اکتفا نکنید. گفتن من مسلمانم، من شیعه ام، من محب اهل بیت ام کافی نیست. این ها حرف است؛ عمل کنید. "عبادالله! الان فاعملوا"
قرآن می فرماید: "يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنوا كُتِبَ عَلَيكُمُ الصِّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِن قَبلِكُم لَعَلَّكُم تَتَّقونَ". ای کسانی که ایمان آورده اید، روزه بر شما واجب شده است همانطور که بر پیشینیان شما واجب شده بود، برای این که تقوا پیشه کنید. خواسته اند که شما متقی شوید. پس مومنان می توانند متقی باشند. ولی ممکن است فردی مومن باشد، نماز بخواند و روزه بگیرد و سجده کند و به زیارت برود، ولی متقی نباشد. گفته اند روزه بگیرید تا تقوا حاصل شود.
قرآن می فرماید: "يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا آمِنُوا" ای کسانی که ایمان آوردید، ایمان بیاورید! معلوم می شود آن ایمان درست نیست. مرحله ی اول ایمان لفظ است. به جر مرحله تلفظ، مراحل تفأل و تفسیر وعمل داریم. قرآن می فرماید: "لما یدخل الایمان فی قلوبکم" ) حجرات 14)، هنوز ایمانی که من توقع دارم در قلب شما داخل نشده است. گاهی یک ساعت حرف از خدا می زنیم، ولی ایمان نداریم. قرآن می فرماید: "وإِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتابُوا وَ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ في سَبيلِ اللَّهِ" مومن کسی است که جهاد می کند و با هواهای نفسانی خودش مبارزه می کند؛ هم با مال هایشان و هم جان هایشان جهاد می کنند.
در انتهای آیه ای که در ابتدای بحث گفته شد داریم: "لعلکم تتقون". روزه بگیرید چون روزه تمرین پرهیز از گناه است. عمل امساک معده روزه ی عوام است، روزه باید همه ی اعضای بدن را از گناه حفظ کند. "إذا صمت فليصم سمعك وبصرك ولسانك" وقتی روزه گرفتی، فقط معده را روزه نگه ندار، مراقب چشم و گوش و زبان و همه اعضا و جوارحت باش. این روزه، روزۀ خواص است. آن روزۀ قبلی که گفته شد، انسان را بهشتی نمی کند؛ نهایتش این است که انسان را به جایگاه روزه خواران در جهنم نمی برد. چون همانطور که بهشت درجات دارد؛ جهنم هم درکات دارد.
روزۀ عوام شما را متقی نمی کند. روزۀ خواص داشته باشید. روزه ای که اعضاء را حفظ کند. چشم و گوش و زبان را پاک کنید. روزه ای بگیرید که تقوا باشد، یعنی پرهیز از گناهان ملکۀ جانتان شده باشد.