مستحب بودن برگزاری مراسم عقد در «مسجد»
گاهی برخی اقدامات و فعالیت های مرتبط با مسجد، زمینه ساز بروز بدعت های نادرست و برخلاف روح و دستور شرع می شود. از سوی دیگر این موضوع مطرح است که اگر مساجد به روز و نوآور نباشند، چگونه در جذب نسل های جدید و حفظ نسل های قدیم نمازگزاران و مومنین موفق خواهند بود؟!
خبرنگار ما طی سلسه گفت و گوهایی با برخی فقها و مجتهدین این موضوع را پیگیری کرده است که در این فرصت، گفت و گو با آیتالله محمدتقی وحیدی گلپایگانی؛ امام جماعت مسجد انصارالحجه از نظرتان میگذرد:
حکم برگزاری مراسم عقد در مساجد چیست؟
برگزاری مراسم عقد در مساجد، «جایز» و در قسمتی که صیغه مسجد خوانده شده، مستحب است. البته همراه با دست زدن و شادی غیرمتعارف و مزاحمت برای نمازگزاران نباشد.
آیا انجام «عقد» در مساجد، مهم است؟
«عقد» موضوع مقدس و مبارکی است بنابراین برگزاری آن در مسجد که آن هم مکان مقدسی است ارزشمندتر و زیباتر است.
چرا انجام موضوعی مقدس در مکانی مقدس، فراگیر نشده است؟
یکی از دلایل، حواشی «عقد» مانند دست زدن و شادی است که خوفِ خدشه دار شدنِ قداست و شانیت مسجد میرود.
گروهی از مردم مقید به برگزاری «عقد» در دفاتر و منازل مراجع تقلید و فقها با رعایت ضوابط شرعی و شان علما هستند. بنابراین آیا این مراسم را با همین کیفیت نمیتوان در مساجد برگزار کرد؟
برگزاری مراسم عقد در مساجد به دلیل استحباب آن، باید فراگیر شود. ائمه جماعات مردم را به این کار دعوت کنند.
آیا تا کنون شما در مسجد مراسم عقد برگزار کردهاید؟
سه بار مراسم عقدِ بسیجیان عازم به جبههها در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی را خواندم؛ البته حیف که ادامه نیافت.
حکم فعالیت اقتصادی در مسجد چیست؟
حکم انجام فعالیت اقتصادی در مسجد، دو نوع است: 1) اگر فعالیتی حلال و مباح باشد، کراهت دارد. 2) انجام کار نامشروع و خلاف، حرام است. فلسفه این احکام به این سخن بر میگردد که گفتهاند «صحبت دنیا در مسجد نشود».
انجام فعالیت اقتصادی در برخی قسمتهای مساجد کشور رایج شده است. این موضوع برخلاف روح عبادت و اصالت مسجد نیست؟
انجام امور اقتصادی در قسمتهایی که صیغه مسجد خوانده نشده است، اشکال ندارد. البته گاهی موجب بروز برخی شبههها و ذهنیتهای نامناسب درباره تبدیل مساجد به بنگاه های اقتصادی شده است. ضمن اینکه ایجاد آشپزخانه در مساجد رایج شده است و گاهی بوی غذا، نمازگزاران را اذیت میکند. ائمه جماعات باید ضمن حفظ شانیت و قداست مساجد، اجازه انجام فعالیت اقتصادی را بدهند.
برای مثال ما به جای ایجاد آشپزخانه در زیرزمینِ مسجد انصارالحجه، «کتابخانه» تاسیس کردیم که مورد استفاده دانشآموزان، دانشجویان و سایر اقشار مردم است.
/1102101305