نقد صریح نسبت به مداحی استودیویی/روضه خوانهای قدیمی را از رونق نیندازیم/نسبت به دغدغه های رهبری پاسخ درخوری نداریم/خانواده کلید واژه ی تاکید رهبری است
دومین جلسه هم اندیشی مداحان و شاعران جوان برگزار شد.در این مراسم که روز دوشنبه 25 اسفند ماه در خانه مداحان اهل بیت (ع) برقرار گردید، مرتضی طاهری،میثم مطیعی، محسن طاهری، سعید حدادیان،حسین سازور،محمدرضا طاهری،سعید پاشازاده، سید مهدی میرداماد و تعدادی از شعرای جوان به بیان نقطه نظرات و پیشنهادات خود با مدیران و بزرگان جامعه مداح و شعر پرداختند.
گزارش تصویری این مراسم را اینجا ببینید.
باید به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار هر ساله نگاه ماموریتی داشته باشیم.
میثم مطیعی از جمله مداحانی بود که در این جمع به صحبت پرداخت . مطیعی با اشاره به دیداری که هر ساله در محضر رهبر معظم انقلاب در روز میلاد حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار می شود، گفت: بزرگترها و پیشکسوتان عرصه ستایشگری به ما جوان ترها تذکر دهند که این دیدار صرفا یک دیدار عادی و روحیه گرفتن از ایشان نیست و باید نگاه ماموریتی به سخنان معظم له داشت، یعنی بایستی در طول سال برویم و عملیات کنیم ، برخی مثل بنده سرباز هستند و برخی مثل بزرگترها فرمانده و بعد از یک سال عملیات فرهنگی مجدداً برمیگردند به مقر فرماندهی و فرمانده تشریح میکند برای سال آینده باید شما چه کنید.
مطیعی در ادامه گفت: رهبری بارها این سخنان و موضوعات را در سالهای متمادی تکرار می کنند و فکر نمیکنم ما جواب درخوری داشته باشیم راجع به مطالبات ایشان و متاسفانه بین مداحان این مباحث و مطالبات ایشان بحث و موشکافی نمیشود.
این مداح اهل بیت گفت:سه سال است آقا دارند روی موضوع خانواده تاکید می کنند. مداحان به عنوان افرادی که باید عملیات فرهنگی انجام دهند دغدغه ای نسبت به این موضوع ندارند. به نظرم باید یک بار بازخوانی کنیم نقشه راهی که ایشان در این چهل سال برای مداحان در تخصصی ترین حوزه های مرتبط با ستایشگری فرمودند چه در حوزه ی شعر چه در حوزه ی معرفت افزایی، تسلط بر منابع اصیل ، حتی در مورد شیوه های اداره ی جلسه ، روان شناسی مخاطب و در باید روی زمین پیاده شود _ که ما نتوانسیم منویات ایشان را که متن معارف اسلامی است روی زمین پیاده کنیم _ وضعیت تربیتی جامعه ما به یک نحو دیگری خواهد شد.
باید مشی مان در مقابل شبهات مهاجمانه باشد نه رویکرد مدافعانه
مطیعی با اشاره به وضعیت تربیتی جامعه گفت: ما الان فقط داریم دفاع می کنیم و تهاجمی عمل نمی کنیم .مثل سایر حوزه ها که منتظریم دشمن بیاید شبهه کند و ما جواب بدهیم .در حالی که در مشی علمای ما مثل علامه امینی ها علامه شرف الدین ها علامه سید جعفر مرتضوی ها علامه سید عسگری ها باید مشی مان در مقابل شبهات مهاجمانه باشد نه رویکرد مدافعانه. ما عادت کرده ایم جواب پرسش ها را بدهیم در حالی که باید پرسش کنیم و در وضعیت فرهنگی هم ما گرفتار چنین وضعیتی هستیم .
مطیعی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به موضوع خانواده که مقام معظم معظم رهبری در دیدارهای اخیرشان با مداحان داشته اند گفت: آقا چندین سال است مداحی را نه هیئت(!) _ اشکالی ندارد هیئت ستاد ازدواج داشته باشه هیئت مهد کودک داشته باشه هیئت برای مهارت افزایی پدر خانواده برنامه داشته باشه برای مادر همینطور _ این موضوع را طلب کرده اند. چه طور ما این مضامین را بیاوریم در اشعار مداحی ها و این همه نمونه داریم از اهل بیت علیهم السلام. زندگی اهل بیت یک زندگی کاملا خانواده محور است. یعنی در موضوع رابطه زوجین، در مورد رابطه پدر فرزند ،پدر پسر، پدر دختر،چقدر ما معارف داریم که از اینها غافلیم.
ما در جمهوری اسلامی نتوانستیم یک الگوی شادی برای مردم تعریف کنیم
این ذاکر اهل بیت ادامه داد : آقای طاهری در ابتدای جلسه حرف خوبی زدند؛ که یک محرم وقت مردم را گرفتیم و قیامت هم باید جواب بدهیم که فقط بیایید برویم کربلا ! من مخالف شعر عاطفی نیستم! اگر بنده شعر عاطفی نمیخوانم اشتباه می کنم. شعر عاطفی هم باید باشد! این وظیفه ای که برای ماست ،وظیفه ی فرهنگ سازی است. روح فرمایشات رهبری در سال ۹۸ فرهنگ ساز بودن مداحان است. آیا ما مسلح به این سلاح هستیم؟ این سوال را اول از خودم میپرسم که آیا از این ظرفیت توانستیم استفاده کنیم؟
من یک بار در حضور ایشان عرض کردم که ما در جمهوری اسلامی نتوانستیم یک الگوی شادی برای مردم تعریف کنیم و ایشان فرمودند: این حرف درست است ؛ چون مردم ما میخواهند شاد شوند به مرزهای گناه نزدیک میشوند! میخواهند گناه نکنند شاد نیستند! راجع به همین اضافه شدن یک مولود به خاندان اهل بیت چقدر ما میتوانیم کار کنیم و تاکید کنیم؟!
تعارف را بگذاریم کنار؛ باید مداحی استودیویی را نقد کنیم
مطیعی گفت: حضرت آقا امسال یک نکته ای فرمودند که هیئت، هیئت بماند و اگر کسی به فرمایشات ایشان خوب دقت کرده باشد ایشان در ابتدا فرمودند که قصه مداحی با قصه کنسرت فرق میکند . زمین تا آسمان فرق میکند و بعد تذکر می دهند به مداحان که هیئت هیئت بماند و از ابزارهایی خارج از مداحی مطلقا استفاده نشود.
من شهادت میدهم دوستان هدفشان مقدس است مخصوصا در دوران کرونا، ولی نقدهایی به این کار وارد است. این از جاهایی است که باید صراحت داشته باشیم و تعارف را بزاریم کنار! در این جلسات نتیجه بگیریم ، حرف بزنیم ،حرف های همدیگر را بشنویم که متاسفانه در بین جامعه مداحان این کم است. ما منکر جذب مخاطب نیستیم ولی یک نکته ای را دقت کنید؛ جلسه هم جلسه ی اهل بیت است . متاسفانه بعضی از این کارهایی که دارد با نوجوان ها انجام میشود، اینکه ما بیاییم در این زمین بازی کنیم اشتباه است. کلیپی بسازیم که ۳ میلیون بازدید بخورد،کلیپی میسازند که ده میلیون بازدید بخورد!
مطیعی سپس نکاتی را پیرامون این سخن رهبری بیان کرد:
نکته اول اینکه فرمابش آقا فصل الخطاب است! در تبعیت از ایشان برکت نهفته است .
نکته ی دوم؛ من از عزیزانمان سوال کردم گفتم شما پیش منبر دارید ،چهارپایه خوانی دارید ،پیشکسوت ها را دعوت میکنید به عنوان پیش منبر ،شما مناجات دارید، ولی ما درکارهایی که از شما تولید میشود، نمیتوانیم شما را مرتبط کنیم.اگر خدای ناکرده این امانت افتاد دست نااهلش صد سال بعد ما چه جوابی داریم در محضر سیدالشهدا ؟
اگر ده سال بعد ، صد سال بعد، خدای نکرده آلات موسیقی آوردند در هیئت آن بلایی که سر برخی رزمنده ها آوردند که تا طرف آهنگ نشنود نمیتواند برود جنگ(!) ما چه جوابی خواهیم داد؟
این مداح اهل بیت (ع) ادامه داد : خوش به حال کسی که دنبال شهرت نیست که شهرت زمین و آسمانش فقط دردسر است و جز درد سر چیزی نیست !ما یک موقع مداحیم یک موقع پاسدار حریم ستایشگری هستیم. ما امانتی به دوشمان هست که باید تحویل نسل بعد بدهیم .
جلسات کلیپ محور؟!
نکته ی سومی که مطیعی به آن اشاره کرد روند برگزاری جلسات بود. مطیعی گفت: اگر این روند استودیویی خواندن ادامه یابد ،جلسات ما آیا کلیپ محور نمیشود به جای جلسه محور؟آیا رویکرد تربیتی جای خودش را به رویکرد رسانه ای نخواهد داد؟آیا همه چیز رسانه است؟آن مخاطبی که روبه روی من نشسته مهم تر از آن مخاطبی نیست که میخواهد آن طرف دنیا صدای من را بشنود؟ما باید برای این جواب داشته باشیم.جلسات متاسفانه دارد به سمت کلیپ محوری نه هیئت محوری نه جلسه محوری می رودو خطر این است که مداح می شود خواننده. به دوستان در حرم رضوی عرض کردم شما زحمت کشیدید مداحان را بازیگر هم کردید! و آن روضه خوان سنتی و آن روضه خوانی که نگاه تربیتی داشت از رونق می افتد و جسارتا فرهنگ بکل تضعیف نمیشود؟باید پاسخ بدهیم که این مداحی های استودیویی چه بر سر سنت ما دارد میاورد؟
ذاکر اهل بیت (ع) در ادامه ی صحبت هایش به پذیرش موضوع تغییرات در پدیده های اجتماعی اشاره کرد و گفت : ببینیم در دوران اهل بیت (ع) کمیل ، دعبل و فرزدق چگونه در محضر اهل بیت عزاداری میکردند . موقعی که مرحوم حاج مرزوق تغییراتی ایجاد کرد.بعد از انقلاب هم همینطور بود. در دوران جنگ تحمیلی روندی که حاج منصور ارضی در کشیده شدن جلسات به ساحت های سیاسی و اجتماعی گذاشت و مثال های دیگر... ما تغییرات اجتماعی را می پذیریم ولی تغییراتی که در دل هییت ها باشد را نه.اینجا خاضعانه از بزرگ ترها سوال میکنم چرا بزرگ ترها جواب صریح ندادند؟
ما در شهرستانها مداحانی داریم که پول قرض میکنند برای استودیو که صدای من را تنظیم کنید و میدانید فاجعه چیست؟ فاجعه این است که من مداح که ۳۶۵ روز دارم و ۱۱۰ روزش مناسبت است و باید شعر انتخاب کنم ،کتاب ورق بزنم و مقتل انتخاب کنم، ملودی بسازم، تنظیم کنم ، روی اجرایم کار بکنم ،میگویم شش تا ترک میسازم و این مطلبی است که جلسات ما را به قهقهرا میبرد.
مطیعی ادامه داد: ما فرمایشات آقا را ناظر به دوران خودمان نمی دانیم! قطعا اینها را ناظر به دوران آینده هم تفسیر می کنیم.من اعتقادم این است که ایشان دارند ریل گذاری میکنند با اولویت نسل آینده. نسل فعلی مداح موظفیم که فرمایشات ایشان را بشنویم.ایشان در جلسه ای ابراز ناراحتی کردند که مداحان گوش نمی دهند!
این ولی خدا، پیش روی ماست و ما باید شاکر باشیم و قصه کودک و نوجوان را جدی بگیریم وقتی جلسه را برگزار می کنید؛دغدعه داشته باشید برای کودکان خصوصا نوجوانان از سن شش سال به بعد که باید جذب شوند و دیده شوند.
افزودن دیدگاه جدید