زائران عمره گزار با دقت بخوانند
احتمالا اين سفر خاص ترين و به ياد ماندني ترين تجربه عمرتان مي شود، پس لازم است قبل از سفر چند نكته را توجه كنيد كه فوت هاي كوزه گري اين سفر است و تجربه هاي شخصي افراد حاضر در اين سفر معنوي، استفاده كنيد تا پشيمان نشويد، به قول حافظ من جرب المجرب حلت به الندامه.
وارث: قبل از سفر
* كلاس هاي قبل از سفر را شركت كنيد، فضاي كلي كار دستتان مي آيد و با بچه هاي كاروان و مدير و معاون و روحاني هم آشنا مي شويد. سه جلسه در برنامه هاي شما زماني نيست، نگوييد وقت ندارم!
* لباس احرام، كمربند، دمپايي، گيره احرام، ناخن گير و قيچي را در همين ايران بخريد، كار را به عربستان نيندازيد.
* وسايل سفر را كه خودتان مي دانيد، چه چيزهايي لازمتان است، خاكشير را براي هواي گرم عربستان فراموش نكنيد، قرص سرماخوردگي و شربت سينه هم دنبال خودتان راه نيندازيد، هم در مدينه هم مكه هلال احمر ايران هم پزشك دارد و هم داروخانه. البته اگر داروي خاصي مصرف مي كنيد حتما با خودتان ببريد، چون هلال احمر فقط داروهاي عمومي را دارد نه قرص هاي تخصصي را.
* عوارض خروج از كشور را در همه شعب بانك ملي مي توانيد پرداخت كنيد، سر فرصت قبل سفر اين كار را بكنيد، همه مي خواهند در شعبه فرودگاه اين كار را كنند و معمولا ازدحام است و استرس به شما وارد مي شود. ضمنا زحمت پرداخت هزينه و انجام آن با خودتان است، همه چيز هم با كاروان نيست!
* قبل از سفر مداركتان را چك كنيد، براي سفر نه كارت ملي و شناسنامه مي خواهيد، نه كارت دانشجويي، فقط پاسپورتتان لازم است كه آن را هم فقط در فرودگاه مبدا و مقصد دستتان است و در طول سفر دست مدير كاروان است، آنجا جايش بهتر است!
* آقايان حتما وضعيت خروج از كشور و نظام وظيفه تان را چك كنيد تا روز اعزام در فرودگاه مشكلي نداشته باشيد، ولي اگر احيانا روز اعزام مامور گذرنامه گفت مشكل خروج داريد، دست و پايتان را گم نكنيد، سريعا به مديركاروانتان اطلاع دهيد، ان شاءالله حل مي شود.
* اطلاعات و عكس هاي شخصيتان را از گوشي تان پاك كنيد، طوري كه اگر گوشي تان گم شد، نگرانش نشويد.
* يك سري نرم افزارهاي خوب مفاتيح و قرآن روي گوشيتان نصب كنيد، به كار مي آيد. براي نصب نرم افزارها مي توانيد از بخشنرم افزار پايگاه حجبهره گيريد.
* راستي يك روز قبل از سفر هم با اقوام و فاميل و دوست و آشنا تلفني صحبت كنيد و حلاليت بطبيد، راضي شان كنيد حتي المقدور زحمت نكشند براي بدرقه بيايند فرودگاه، هم معطل مي شوند، هم شما در فرودگاه تا پرواز خيلي كار داريد.
* نظم را قبل و حين سفر فراموش نكنيد، ساعت هايتان را هم با مدير كاروان تنظيم كنيد، ساعتي كه مي گويد در فرودگاه حاضر باشيد.
از جده تا مدينه
* وارد فرودگاه كه شديد، با آرامش از هواپيما پياده شويد و وارد صف گذرنامه مي شويد، عجله نكنيد، تا كار همه تمام نشود، قرار نيست جايي برويد، فرم بطاقه را پر كنيد، نام و نام پدر و نام خانوادگي، جنسيت، تاريخ تولد ، شماره پاسپورت، شماره ويزا. همين را بايد توي بطاقه بنويسيد، چيز عجيبي نيست.
* معمولا در جده از مسافران انگشت نگاري و مردمك نگاري هم مي كنند، چيز مهمي نيست، همكاري كنيد و بعد از گيت گذرنامه منتظر دريافت ساك هايتان بشويد و بعد از عبوردادن آنها از ايكس ري در صورتي كه مامور گمرك از شما خواست ساك را باز كنيد و محتويات را به او نشان دهيد.
* كار همه كه تمام شد، وارد محوطه مي شويد، گرما و هوايي را تجربه مي كنيد كه برايتان جديد است، يك مسير صد متري مي آييد تا به اتوبوس ها مي رسيد، شماره اتوبستان روي كارتتان نوشته شده، با آرامش سوار شويد.
·آنهايي كه ابتدا وارد فرودگاه جده مي شوند تا از آنجا به مدينه مشرف شوند بايد فاصله ۴۰۰ كيلومتري را طي كنند، تقريبا مي شود ۵ ساعت. ۲۰۰ كيلومتر بعد از جده يه توقفگاه بين راهي هست به اسم سلّوم، نيم ساعتي آنجا هستيد، تجديد وضو، احيانا نماز، چايي و يك غذاي گرم كه معمولا مرغ سوخاري و سيب زميني و نوشابه است.
* بعد از سلوم ۲ ساعت و نيم داريد تا مدينه، لحظات عجيبي را داريد سپري مي كنيد، اگر حس و حالي داريد، دعايي بخوانيد، مثلا مناجات توابين از خمسه عشر امام سجاد (ع) يا دعاي مشلول اگر دوست داريد مداحي هاي مورد علاقه تان را گوش بدهيد و لي حتما فكر كنيد به اين كه داريد وارد شهر پيامبر مي شويد، وارد شهري كه پيامبر و اميرالمومنين و حضرت زهرا و ائمه سلام الله عليها در آن نفس كشيدند و راه رفتند، شهري تاثيرگذار در تاريخ.
مدينه النبّي
* همين كه به هتل در مدينه برسيد، در لابي چايي آماده است، مدير ثابت ايراني هتل هم خوش آمد مي گويد و يك سري تذكرات مي دهد.
* هم اتاقي هايتان كه از قبل معلوم اند، كليد را بگيريد و به اتاق برويد و استراحت كنيد.
* اشتباه رايج ايراني ها افراط و تفريط در استفاده از كولرهاي گازي هتل است كه نهايتا آن ها را در همان مدينه به سرماخوردگي دچار مي كند، كولر را روي ۱۶ درجه تنظيم نكنيد كه سريع خنك شويد، بهترين درجه بين ۲۱ تا ۲۴ درجه است، كه هوايي مطبوع به شما مي دهد و سرما هم نمي خوريد.
* با هماهنگي روحاني راس ساعتي در لابي جمع مي شويد و به حرم مشرف مي شويد، هم راه را ياد مي گيريد و هم با حرم آشنا مي شويد، خواب نيستيد، شما حالا در حرم رسول خداييد و گنبد سبز نبوي را با چشمانتان مستقيم مي بينيد، گوارايتان باشد.
* صبحانه ، ناهار و شام را كامل مصرف كنيد، در مدينه مي توانيد سه روز روزه مستحبي هم بگيريد، اما اگر توانش را داريد اين كار كنيد، ولي اگر روزه شما را از قرآن و نماز و مناجات و زيارت مي اندازد، بهتر است سخت نگيريد.
* ضمنا غذاهاي هتل و دورچين آن با طبع شما سازگار تراست تا احيانا فست فودهاي چرب و پرنمك كه احيانا وسوسه اش مي شويد. در ايران وقت براي خوردن فست فود داريد.
* در مدينه روزي يك ساعت هم جلسه آموزشي هست، حتما شركت كنيد، مفيد است.
* براي زيارت مسجد قبا، مسجد ذوقبلتين، مساجد سبعه و منطقه احد به زيارت دوره خواهيد رفت، آنجا هم مثل بقيه اماكن زيارتي دستفروش ها غوغا مي كنند، گول دو ريال ، دوريال گفتنشان را براي خريدن جنس هاي بنجل چيني نخوريد، خيلي هم مشغول عكاسي از در و ديوار نشويد، يك سرچ بكنيد بهترين و با كيفيت ترين عكس ها از اين اماكن موجود است، مشغول اعمالي شويد كه مزيت نسبي اين اماكن است، مثلا دو ركعت نماز در مسجد قبا ثواب يك سفر عمره مقبول را دارد.
* مسجد النبي شبانه روز باز است، حتما نمازها را در مسجد بخوانيد، برنامه اي هم براي سحرها داشته باشيد، تجربه خوبي خواهد بود، ضمنا حضور در روضه ي مباركه را به هيچ وجه از دست ندهيد.
* عملاً وحدت را نشان بدهيد. امام بزرگوار ما به همهي ماها، همهي حاجيهاي ايراني، توصيه كرد كه در نماز جماعت ها در مسجدالحرام، در مسجدالنبي شركت كنيد؛ اينجور نباشد كه وقت نماز جماعت كه همه مشغول نمازند، چشم كسي بيفتد به يك زائر ايراني كه مشغول حمل بار -حمل وزر - به سمت مسافرخانهي خود هست.
* از ساعت ۱۲ شب تا ۲صبح بهترين و خلوت ترين ساعات روضه است، اگر مي خواهيد نماز جعفر طيار در كنار ستون توبه بخوانيد، بهترين زمان است. ضمن اينكه بين محراب و منبر را از دست ندهيد كه پيامبر اكرم فرمودند بين محراب و منبر من باغي است از باغ هاي بهشت.
* زيارت قبرستان بقيع دو بار در روز ميسر است، بعد از نماز صبح ، بعد از نماز عصر، حتما در هر دو نوبت حضور پيدا كنيد، بعدها حسرت خواهيد خورد.
* اگر در حرم يا بقيع با ماموري برخورد داشتيد، تنش ايجاد نكنيد، هر كاري گفت انجام دهيد، به صورت گروهي هم با هيچ ماموري جر و بحث نكنيد. هيچ برگه اي را هم امضا نكنيد.
*در بقيع معمولا ماموران فارسي زباني هستند كه با اعتقادات شما توهين مي كنند و يا شبهاتي مطرح مي كنند، اصلا و ابدا نه توجه كنيد و نه بحث كنيد، آنها حقوق مي گيرند تا شما را از زيارت منحرف كنند، كمك شان نكنيد، بهترين پاسخ بي محلي است. به خيال دفاع از حقيقت، نقشهي دشمن را عملي نكنيد.
* هيچ كتاب و جزوه اي هم از آنها دريافت نكنيد.
* وقتتان را هم به بازارگردي نگذرانيد، بازار عربستان چيز دندان گيري براي سوغات ندارد، نهايتا خرما و تسبيحي مي خواهيد بخريد و آب زمزمي به سوغات ببريد، جالب است كه برخي زائرها ساعت ها وقت خود را صرف خريد پارچه اصل ايراني در عربستان مي كنند!
* اگر خيلي اصرار داشتيد به خريد نهايتا يك شب در مدينه و يك شب در مكه در ساعت غيرمفيد اين كار را كنيد، هر روز توي بازار نباشيد، در مدينه فروشگاه مكس سيتي و در مكه فروشگاه هاي منطقه عزيزيه اجناس نسبتا بهتري دارد، ولي توصيه كلي همان بود كه خيلي پي بازارگري نرويد.
* كشور خودتان را هم در اين سفر سربلند كنيد. حاجي ايراني با رفتار خود مي تواند كشور خود را، تاريخ خود را، انقلاب خود را، نظام جمهوري اسلامي خود را در چشم مردم دنيا - كه آنجا همه از جاهاي مختلف جمعند - شيرين و عزيز كند. عكسش هم مي شود. مي شود برويم آنجا با كارهاي بد، نامناسب و سبك، كشورمان را سبك كنيم، ملتمان را سبك كنيم.
* شب قبل از خروج ساك هايتان را آماده كنيد، شماره اتاق مكه، نام هتل و مدير و خودتان را رويش بنويسيد و آن را پشت در اتاق بگذاريد، فردا شب وقتي به مكه رسيديد، ساك تان پشت درب اتاق است.
* لباس احرام و كيف دستي تان را نگه داريد، فردا لازمشان داريد!
* نماز ظهر و عصر را در حرم مي خوانيد، و زيارت وداع را قرائت كنيد، به هتل برگرديد و ناهارتان را بخوريد، به اتاق رفته و غسل كنيد و با لباس احرام برگرديد به لابي و كليد را تحويل بدهيد و منتظر مراسم وداع باشيد.
* ساعت ۱۵ از هتل مي رويد مسجد شجره، از كاروان جدا نشويد و اعمال محرم شدن را با راهنمايي روحاني انجام بدهيد، نماز مغرب را در مسجد و نماز عشا را فورا در حياط مسجد اقامه مي كنيد و سپس سوار اتوبوس مي شويد.
* مسافت مدينه منوره تا مكه معظمه حدوداً۴۲۰كيلومتر است كه در بين راه توقف كوتاهي براي استراحت و تجديد وضو داريد.
مكه
* بين ساعت ۱ تا ۲ به مكه مي رسيد و آنجا بعد از صحبت هاي مدير ثابت هتل چند دقيقه به اتاق مي رويد و تجديد وضويي مي كنيد و براي انجام عمره مفرده رهسپار مسجد الحرام مي شويد. ضمنا وضو را يادتان نرود، براي انجام اعمال داشتن وضو الزامي است.
* نگران ساك هايتان هم نباشيد و فعلا هم سراغش نرويد، قانون ثبات ساك مي گويد هيچ ساكي گم نمي شود، نهايتا جابجا مي شود، پس دلهره نداشته باشيد.
* براي انجام اعمال استرس نداشته باشيد، با جمع كاروان خودتان باشيد و به روحاني كاروان گوش دهيد، به راحتي اعمال عمره مفرده را انجام خواهيد داد.
* بعد از طواف و نماز طواف و سعي بين صفا و مروه ، تقصير مي كنيد، طواف نسا مي ماند و نمازش.
* زيارت دوره مكه هم شامل محل هاي قبرستان ابوطالب، جبلالنّور، جبل ثور، سرزمين مني و عرفات، جبل الرّحمه مي شود.
* نيمه دوم سفر شماست و تا چشم به هم بزنيد، سفر تمام شده است، فرصت حضور در كعبه را از دست ندهيد، نگاه به كعبه هم عبادت است، عبادتي كه جايگزين ندارد. طواف هاي مستحبي را در هر وعده ترك نكنيد، نماز هم كه زياد بخوانيد، نمازهايي چسبيده به قبله!
* عصر آخرين روز اقامت هم ساك تان را ببنديد، سر ساعتي كه مدير اعلام مي كند ساك را پشت درب اتاق بگذاريد،در فرودگاه جده آن را تحويل خواهيد گرفت، فقط نوشابه و آب ميوه و بطري آب زمزم را داخل آن نگذاريد.
* آب زمزم فقط با مارك سقيا زمزم به صورت وكيوم مجاز براي بردن به هواپيما است، در فرودگاه جده هم موجود است.
* ان شاءالله سفر خاطره انگيزي براي شما باشد، التماس دعا
/ف.م214
* كلاس هاي قبل از سفر را شركت كنيد، فضاي كلي كار دستتان مي آيد و با بچه هاي كاروان و مدير و معاون و روحاني هم آشنا مي شويد. سه جلسه در برنامه هاي شما زماني نيست، نگوييد وقت ندارم!
* لباس احرام، كمربند، دمپايي، گيره احرام، ناخن گير و قيچي را در همين ايران بخريد، كار را به عربستان نيندازيد.
* وسايل سفر را كه خودتان مي دانيد، چه چيزهايي لازمتان است، خاكشير را براي هواي گرم عربستان فراموش نكنيد، قرص سرماخوردگي و شربت سينه هم دنبال خودتان راه نيندازيد، هم در مدينه هم مكه هلال احمر ايران هم پزشك دارد و هم داروخانه. البته اگر داروي خاصي مصرف مي كنيد حتما با خودتان ببريد، چون هلال احمر فقط داروهاي عمومي را دارد نه قرص هاي تخصصي را.
* عوارض خروج از كشور را در همه شعب بانك ملي مي توانيد پرداخت كنيد، سر فرصت قبل سفر اين كار را بكنيد، همه مي خواهند در شعبه فرودگاه اين كار را كنند و معمولا ازدحام است و استرس به شما وارد مي شود. ضمنا زحمت پرداخت هزينه و انجام آن با خودتان است، همه چيز هم با كاروان نيست!
* قبل از سفر مداركتان را چك كنيد، براي سفر نه كارت ملي و شناسنامه مي خواهيد، نه كارت دانشجويي، فقط پاسپورتتان لازم است كه آن را هم فقط در فرودگاه مبدا و مقصد دستتان است و در طول سفر دست مدير كاروان است، آنجا جايش بهتر است!
* آقايان حتما وضعيت خروج از كشور و نظام وظيفه تان را چك كنيد تا روز اعزام در فرودگاه مشكلي نداشته باشيد، ولي اگر احيانا روز اعزام مامور گذرنامه گفت مشكل خروج داريد، دست و پايتان را گم نكنيد، سريعا به مديركاروانتان اطلاع دهيد، ان شاءالله حل مي شود.
* اطلاعات و عكس هاي شخصيتان را از گوشي تان پاك كنيد، طوري كه اگر گوشي تان گم شد، نگرانش نشويد.
* يك سري نرم افزارهاي خوب مفاتيح و قرآن روي گوشيتان نصب كنيد، به كار مي آيد. براي نصب نرم افزارها مي توانيد از بخشنرم افزار پايگاه حجبهره گيريد.
* راستي يك روز قبل از سفر هم با اقوام و فاميل و دوست و آشنا تلفني صحبت كنيد و حلاليت بطبيد، راضي شان كنيد حتي المقدور زحمت نكشند براي بدرقه بيايند فرودگاه، هم معطل مي شوند، هم شما در فرودگاه تا پرواز خيلي كار داريد.
* نظم را قبل و حين سفر فراموش نكنيد، ساعت هايتان را هم با مدير كاروان تنظيم كنيد، ساعتي كه مي گويد در فرودگاه حاضر باشيد.
از جده تا مدينه
* وارد فرودگاه كه شديد، با آرامش از هواپيما پياده شويد و وارد صف گذرنامه مي شويد، عجله نكنيد، تا كار همه تمام نشود، قرار نيست جايي برويد، فرم بطاقه را پر كنيد، نام و نام پدر و نام خانوادگي، جنسيت، تاريخ تولد ، شماره پاسپورت، شماره ويزا. همين را بايد توي بطاقه بنويسيد، چيز عجيبي نيست.
* معمولا در جده از مسافران انگشت نگاري و مردمك نگاري هم مي كنند، چيز مهمي نيست، همكاري كنيد و بعد از گيت گذرنامه منتظر دريافت ساك هايتان بشويد و بعد از عبوردادن آنها از ايكس ري در صورتي كه مامور گمرك از شما خواست ساك را باز كنيد و محتويات را به او نشان دهيد.
* كار همه كه تمام شد، وارد محوطه مي شويد، گرما و هوايي را تجربه مي كنيد كه برايتان جديد است، يك مسير صد متري مي آييد تا به اتوبوس ها مي رسيد، شماره اتوبستان روي كارتتان نوشته شده، با آرامش سوار شويد.
·آنهايي كه ابتدا وارد فرودگاه جده مي شوند تا از آنجا به مدينه مشرف شوند بايد فاصله ۴۰۰ كيلومتري را طي كنند، تقريبا مي شود ۵ ساعت. ۲۰۰ كيلومتر بعد از جده يه توقفگاه بين راهي هست به اسم سلّوم، نيم ساعتي آنجا هستيد، تجديد وضو، احيانا نماز، چايي و يك غذاي گرم كه معمولا مرغ سوخاري و سيب زميني و نوشابه است.
* بعد از سلوم ۲ ساعت و نيم داريد تا مدينه، لحظات عجيبي را داريد سپري مي كنيد، اگر حس و حالي داريد، دعايي بخوانيد، مثلا مناجات توابين از خمسه عشر امام سجاد (ع) يا دعاي مشلول اگر دوست داريد مداحي هاي مورد علاقه تان را گوش بدهيد و لي حتما فكر كنيد به اين كه داريد وارد شهر پيامبر مي شويد، وارد شهري كه پيامبر و اميرالمومنين و حضرت زهرا و ائمه سلام الله عليها در آن نفس كشيدند و راه رفتند، شهري تاثيرگذار در تاريخ.
مدينه النبّي
* همين كه به هتل در مدينه برسيد، در لابي چايي آماده است، مدير ثابت ايراني هتل هم خوش آمد مي گويد و يك سري تذكرات مي دهد.
* هم اتاقي هايتان كه از قبل معلوم اند، كليد را بگيريد و به اتاق برويد و استراحت كنيد.
* اشتباه رايج ايراني ها افراط و تفريط در استفاده از كولرهاي گازي هتل است كه نهايتا آن ها را در همان مدينه به سرماخوردگي دچار مي كند، كولر را روي ۱۶ درجه تنظيم نكنيد كه سريع خنك شويد، بهترين درجه بين ۲۱ تا ۲۴ درجه است، كه هوايي مطبوع به شما مي دهد و سرما هم نمي خوريد.
* با هماهنگي روحاني راس ساعتي در لابي جمع مي شويد و به حرم مشرف مي شويد، هم راه را ياد مي گيريد و هم با حرم آشنا مي شويد، خواب نيستيد، شما حالا در حرم رسول خداييد و گنبد سبز نبوي را با چشمانتان مستقيم مي بينيد، گوارايتان باشد.
* صبحانه ، ناهار و شام را كامل مصرف كنيد، در مدينه مي توانيد سه روز روزه مستحبي هم بگيريد، اما اگر توانش را داريد اين كار كنيد، ولي اگر روزه شما را از قرآن و نماز و مناجات و زيارت مي اندازد، بهتر است سخت نگيريد.
* ضمنا غذاهاي هتل و دورچين آن با طبع شما سازگار تراست تا احيانا فست فودهاي چرب و پرنمك كه احيانا وسوسه اش مي شويد. در ايران وقت براي خوردن فست فود داريد.
* در مدينه روزي يك ساعت هم جلسه آموزشي هست، حتما شركت كنيد، مفيد است.
* براي زيارت مسجد قبا، مسجد ذوقبلتين، مساجد سبعه و منطقه احد به زيارت دوره خواهيد رفت، آنجا هم مثل بقيه اماكن زيارتي دستفروش ها غوغا مي كنند، گول دو ريال ، دوريال گفتنشان را براي خريدن جنس هاي بنجل چيني نخوريد، خيلي هم مشغول عكاسي از در و ديوار نشويد، يك سرچ بكنيد بهترين و با كيفيت ترين عكس ها از اين اماكن موجود است، مشغول اعمالي شويد كه مزيت نسبي اين اماكن است، مثلا دو ركعت نماز در مسجد قبا ثواب يك سفر عمره مقبول را دارد.
* مسجد النبي شبانه روز باز است، حتما نمازها را در مسجد بخوانيد، برنامه اي هم براي سحرها داشته باشيد، تجربه خوبي خواهد بود، ضمنا حضور در روضه ي مباركه را به هيچ وجه از دست ندهيد.
* عملاً وحدت را نشان بدهيد. امام بزرگوار ما به همهي ماها، همهي حاجيهاي ايراني، توصيه كرد كه در نماز جماعت ها در مسجدالحرام، در مسجدالنبي شركت كنيد؛ اينجور نباشد كه وقت نماز جماعت كه همه مشغول نمازند، چشم كسي بيفتد به يك زائر ايراني كه مشغول حمل بار -حمل وزر - به سمت مسافرخانهي خود هست.
* از ساعت ۱۲ شب تا ۲صبح بهترين و خلوت ترين ساعات روضه است، اگر مي خواهيد نماز جعفر طيار در كنار ستون توبه بخوانيد، بهترين زمان است. ضمن اينكه بين محراب و منبر را از دست ندهيد كه پيامبر اكرم فرمودند بين محراب و منبر من باغي است از باغ هاي بهشت.
* زيارت قبرستان بقيع دو بار در روز ميسر است، بعد از نماز صبح ، بعد از نماز عصر، حتما در هر دو نوبت حضور پيدا كنيد، بعدها حسرت خواهيد خورد.
* اگر در حرم يا بقيع با ماموري برخورد داشتيد، تنش ايجاد نكنيد، هر كاري گفت انجام دهيد، به صورت گروهي هم با هيچ ماموري جر و بحث نكنيد. هيچ برگه اي را هم امضا نكنيد.
*در بقيع معمولا ماموران فارسي زباني هستند كه با اعتقادات شما توهين مي كنند و يا شبهاتي مطرح مي كنند، اصلا و ابدا نه توجه كنيد و نه بحث كنيد، آنها حقوق مي گيرند تا شما را از زيارت منحرف كنند، كمك شان نكنيد، بهترين پاسخ بي محلي است. به خيال دفاع از حقيقت، نقشهي دشمن را عملي نكنيد.
* هيچ كتاب و جزوه اي هم از آنها دريافت نكنيد.
* وقتتان را هم به بازارگردي نگذرانيد، بازار عربستان چيز دندان گيري براي سوغات ندارد، نهايتا خرما و تسبيحي مي خواهيد بخريد و آب زمزمي به سوغات ببريد، جالب است كه برخي زائرها ساعت ها وقت خود را صرف خريد پارچه اصل ايراني در عربستان مي كنند!
* اگر خيلي اصرار داشتيد به خريد نهايتا يك شب در مدينه و يك شب در مكه در ساعت غيرمفيد اين كار را كنيد، هر روز توي بازار نباشيد، در مدينه فروشگاه مكس سيتي و در مكه فروشگاه هاي منطقه عزيزيه اجناس نسبتا بهتري دارد، ولي توصيه كلي همان بود كه خيلي پي بازارگري نرويد.
* كشور خودتان را هم در اين سفر سربلند كنيد. حاجي ايراني با رفتار خود مي تواند كشور خود را، تاريخ خود را، انقلاب خود را، نظام جمهوري اسلامي خود را در چشم مردم دنيا - كه آنجا همه از جاهاي مختلف جمعند - شيرين و عزيز كند. عكسش هم مي شود. مي شود برويم آنجا با كارهاي بد، نامناسب و سبك، كشورمان را سبك كنيم، ملتمان را سبك كنيم.
* شب قبل از خروج ساك هايتان را آماده كنيد، شماره اتاق مكه، نام هتل و مدير و خودتان را رويش بنويسيد و آن را پشت در اتاق بگذاريد، فردا شب وقتي به مكه رسيديد، ساك تان پشت درب اتاق است.
* لباس احرام و كيف دستي تان را نگه داريد، فردا لازمشان داريد!
* نماز ظهر و عصر را در حرم مي خوانيد، و زيارت وداع را قرائت كنيد، به هتل برگرديد و ناهارتان را بخوريد، به اتاق رفته و غسل كنيد و با لباس احرام برگرديد به لابي و كليد را تحويل بدهيد و منتظر مراسم وداع باشيد.
* ساعت ۱۵ از هتل مي رويد مسجد شجره، از كاروان جدا نشويد و اعمال محرم شدن را با راهنمايي روحاني انجام بدهيد، نماز مغرب را در مسجد و نماز عشا را فورا در حياط مسجد اقامه مي كنيد و سپس سوار اتوبوس مي شويد.
* مسافت مدينه منوره تا مكه معظمه حدوداً۴۲۰كيلومتر است كه در بين راه توقف كوتاهي براي استراحت و تجديد وضو داريد.
مكه
* بين ساعت ۱ تا ۲ به مكه مي رسيد و آنجا بعد از صحبت هاي مدير ثابت هتل چند دقيقه به اتاق مي رويد و تجديد وضويي مي كنيد و براي انجام عمره مفرده رهسپار مسجد الحرام مي شويد. ضمنا وضو را يادتان نرود، براي انجام اعمال داشتن وضو الزامي است.
* نگران ساك هايتان هم نباشيد و فعلا هم سراغش نرويد، قانون ثبات ساك مي گويد هيچ ساكي گم نمي شود، نهايتا جابجا مي شود، پس دلهره نداشته باشيد.
* براي انجام اعمال استرس نداشته باشيد، با جمع كاروان خودتان باشيد و به روحاني كاروان گوش دهيد، به راحتي اعمال عمره مفرده را انجام خواهيد داد.
* بعد از طواف و نماز طواف و سعي بين صفا و مروه ، تقصير مي كنيد، طواف نسا مي ماند و نمازش.
* زيارت دوره مكه هم شامل محل هاي قبرستان ابوطالب، جبلالنّور، جبل ثور، سرزمين مني و عرفات، جبل الرّحمه مي شود.
* نيمه دوم سفر شماست و تا چشم به هم بزنيد، سفر تمام شده است، فرصت حضور در كعبه را از دست ندهيد، نگاه به كعبه هم عبادت است، عبادتي كه جايگزين ندارد. طواف هاي مستحبي را در هر وعده ترك نكنيد، نماز هم كه زياد بخوانيد، نمازهايي چسبيده به قبله!
* عصر آخرين روز اقامت هم ساك تان را ببنديد، سر ساعتي كه مدير اعلام مي كند ساك را پشت درب اتاق بگذاريد،در فرودگاه جده آن را تحويل خواهيد گرفت، فقط نوشابه و آب ميوه و بطري آب زمزم را داخل آن نگذاريد.
* آب زمزم فقط با مارك سقيا زمزم به صورت وكيوم مجاز براي بردن به هواپيما است، در فرودگاه جده هم موجود است.
* ان شاءالله سفر خاطره انگيزي براي شما باشد، التماس دعا
/ف.م214