روضهها و مداحیها باید به جای حواشی، بر گوهر اصلی کربلا تأکید کنند
وارث:همایش سراسری "بانوان ستایشگر" امروز سهشنبه 30مهرماه با حضور حجتالاسلام علیرضا پناهیان، حجت الاسلام علیاکبر داراب کلاهی جانشین نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج، سعید دسمی معاون تربیت و آموزش سازمان بسیج و حجتالاسلام نصوری، مدیر مرکز مهدویت قم از صبح امروز آغاز شده و هماکنون در حال برگزاری است.
حجت الاسلام پناهیان در ابتدای این همایش به سخنرانی پرداخت و گفت: برای اشاعه فرهنگ کربلا ابتدا باید تعریف صحیحی از عاشورا داشته باشیم. اغلب افراد تعریف دقیقی از اصل واقعه عاشورا ندارند. اگر فرق بین شهدای کربلا و شهدای جنگهایی مثل احد و صفین را بفهمیم واقعه را بهتر متوجه میشویم، تفاوت شهدای کربلا و دیگر نبردهای صدر اسلام در این است که کسانی که در کربلا به شهادت رسیدند، برای ولی خدا جانفشانی کردهاند. بین شهادت افرادی که برای امر خدا میجنگند با کسانی که برای ولی خدا جنگیده و شهید میشوند تفاوت است. آنهایی که در راه ولی خدا به شهادت رسیدهاند از معنویت بالاتری برخوردارتر هستند، زیرا درجه داوطلبی افراد برای فداکاری بیشتر است.
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: تفاوت واقعه کربلا و دیگر جنگها در موضوع ولایتمداری است که نقش محوری دارد، وگرنه گزینههایی مثل شفاهت،شهادت، فداکاری و ایثار در سایر جنگهای اسلام هم وجود داشته است. فدا شدن در راه ولی خدا موضوع اصلی واقعه کربلا است. این فداکاری برای ولی خدا و فداکاری ولی برای خود خداوند دو رکن اصل کربلا است.
این استاد حوزه و دانشگاه به تشریح برخی ویژگیهای جلسات مداحی پرداخت و اظهار داشت: در برخی جلسات میبینیم که واقعهای مثل خداحافظی حضرت زینب(س) از امام حسین(ع) جایگاه خاصی در روضههای محرم دارد. این وداع خداحافظی سادهای میان یک خواهر و برادر نیست که اگر اینگونه بود 1400 سال برای آن اشک ریخته نمیشد. وداع حضرت زینت(س) ازحضرت سیدالشهدا(ع) خداحافظی یک عبد از امام زمانش است و ما برای اینکه ایشان از فداکردن جانشان برای امام حسین(ع) منع شده بودند اشکهای بسیاری میریزیم. روابط عاطفی خانوادگی به اندازه عشق یک عبد به مولای خود نیست. این مورد باید در جلسات مداحی به گونهای تبیین شود که افراد فرق عاطفه خانوادگی را با عاطفه موجود در میان یک بنده و مولا بفهمد. نباید از تعریف اصلی کربلا در روضهها فاصله بگیریم.
حجت الاسلام پناهیان افزود: بسیاری از مجالس عزاداری مفاهیم کربلا را برای مردم به اشتباه جا میاندازند باید بدانیم برای چه موردی این گونه عزاداری میکنیم گریههای ما فقط برای بسته شدن آب بر اهل بیت نبوده است. برای این است که این همه مصیبت برای اولیای خدا اتفاق افتاده است، نفس اسارت فریاد ندارد مسئله این است که بچههای حضرت امیرالمومنین به اسارت برده شدهاند. این رفتار با عزت اهل بیت منافات داشته است. مردم باید بدانند چرا باید در محرم اینگونه عزاداری میکنند. در تاریخ افرادی مظلوم بسیاری وجود دارد اما بحث در کربلا بحث ولایت و امامت است این دردناکترین بخش تاریخ است.
وی عنوان کرد: روضهها و مداحیها باید اصل موضوع کربلا را مورد اشاره قرار دهند. اگر نسبت به شخصیت امام حسین معرفت و شناخت داشته باشیم،شدت هتک حرمت مقام ولایت را درک میکنیم. یکی از زیباییها و شکوه حسینی که باید در محرم مورد بحث قرار گیرد این است که تا وقتی اصحاب در کربلا حضور داشتند اجازه ندادند شخصی از بنیهاشم به میدان برود. این موضوع بسیار عمیقی است که آداب ولایتمداری را برای ما ترسیم میکند. معمولا در معصیبها به این اصل مهم اشاره کمرنگی میشود و گاهی به طور کلی مورد غفلت قرار میگیرد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: کسانی که پای رکاب حضرت ولیعصر(عج) خواهند بود معرفت خود را از کربلا درس گرفتهاند وگرنه شهادت و مظلومیت در جاهای دیگر نیز اتفاق افتاده است. نباید در روضهها اصل حقیقت را رها کرده و بعد به سراغ حواشی برویم. روضههایی که خوانده میشود اشکالی ندارد در مورد حواشی هم صحبت کند، اما نباید به اصل و جهت اصلی وا قعه بیربط باشد. بلکه باید گوهر اصلی کربلا را توضیح دهد.