حجت الاسلام میرباقری: با ملایمت، کار به آشتی می انجامد
وارث: شب هجدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام میرباقری و مداحی حاج آفای قاضوی در هیئت محبان الائمه علیهم السلام برگزار شد.
در ادامه ی خبر متن سخنان حجت الاسلام میرباقری را می خوانید:
معمولاً دعواهای ما خیلی هایش پایه و اساس ندارد و لذا فکر می کنیم که برای چه چیزی داد بزنیم. امام حسین علیه السلام می فرمودند: جایی که نمی دانی چه کار باید بکنی، ملایمت کلیدش است. ملایمت، کار را به آَشتی می انجامد. بسیاری از افراد با دو سه بار رفتار با ملایمت عوض می شوند. نرمی و ملایمت کار را درست می کند. امام صادق علیه السلام می فرمودند: اگر در کارهایتان با نرمی و ملایمت رفتار کنید از ناحیه مردم، به آنچه که می خواهید می رسید. یعنی مردم در مقابل شما کوتاه می آیند و رفتارشان را عوض می کنند.
پیغمبر صلی الله علیه و آله با یک عذرخواهی دل طرف را به دست می آوردند. در جنگ حُنین غنائمی که به دست آمد پیغمبر صلی الله علیه و آله آنها را بین قریش و مهاجرین تقسیم کردند. انصار ناراحت شدند و گله مند شدند. گله به پیغمبر رسید و پیغمبر فرمودند: بگویید انصار جمع شوند. جمع شدند و پیامبر صلی الله علیه و آله به آنها فرمودند: شما در لبه پرتگاه سقوط نبودید که من شما را نجات بدهم؟ چند کار را پیامبر به رخشان کشاند و آنها می گفتند: بله.
پیغمبر سکوت کردند و فرمودند: چرا شما کارهایتان را به من نمی گویید. شروع کردند و کارهای خوب انصار را نسبت به خودشان بیان کردند. قدردانی کردند. کار به جایی رسید که ناله و اشک اهل مدینه بلند شد. کسانی که گله مند بودند دیگر حاضر بودند که زندگیشان را پیامبر صلی الله علیه و آله تقسیم کنند. این هم دلیلش نرمی و مهربانی رسول خدا صلی الله علیه و آله بود. امام صادق علیه السلام هم همین را فرمودند که با نرمی و مهربانی می توانید آنچه که از مردم می خواهید را به دست بیاورید.
یک حدیث کلیدی از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله است که می فرمودند: «أَمَرَنِي رَبِّي بِمُدَارَاةِ اَلنَّاسِ كَمَا أَمَرَنِي بِأَدَاءِ اَلْفَرَائِضِ»1 خدای من به من امر کرده است که با مردم مدارا کنم همان طوری که به من امر کرده است نماز و روزه ام (واجبات) را به جای بیاورم.
یکی از خادمان رسول خدا صلی الله علیه و آله می گفت: ده سال به ایشان خدمت کردم و در این ده سال یک حرف بد به من نزد و مرا کتک نزد. از این مهم تر یک بار نشد که مرا از خودش براند و به من اخم کند. یک بار نشد به من امری کند که من نتوانم آن را انجام بدهم و مرا عقاب کند. وقتی اهل خانه می خواستند به من تشر بزنند می فرمودند: اگر می توانست آن را انجام می داد. او را دعوا نکنید. این ها ویژگی های اهل تقوا است که نرم خو در زندگی هستند.
امام باقر علیه السلام روایتی دارند که می فرمایند: تمام خوشبختی دنیا را در این دو کلمه می بینم. انجام آنها امورشان را به فساد نمی کشاند. فرمودند: مصلحت و سعادت و خوشبختی زندگی و معاشرت ها این است که ظرفی را در نظر بگیرید. دو سوم از این ظرف یک خصلت است و یک سوم دیگر یک خصلت دیگر است وقتی بخواهی یک پیمانه کنی. آن خصلتی که دو سوم است فطنه است و تغافل یک سوم است. فطنه یعنی باهوشی. فرمود در زندگی برای خوشبختی و سعادت دو سوم باید آدم باهوشی باشی. آن یک سوم هم می فرماید اهل تغافل باشد. از ریشه غفلت می آید. غفلت یعنی کسی که حواسش نیست. تعافل یعنی خودش را به غفلت می زند.
اگر می خواهی برایت تره خورد کنند در همه جا ابهتت را خرج نکن. جر و بحث کردن به مرور به جایی می رسد که در پیش همسرت ارزش و مقداری نخواهی داشت. این جر و بحث کردن حقیرت می کند.
از ویژگی دیگر اهل تقوا این است که ایمانی مملو از یقین دارند. ایمان یعنی باور. باور کنی شب اول قبری هم هست. انسانی که باور کند با آن باور زندگی می کند. دیگر ربا نمی خورد. آن که به داد انسان می رسد؛ علم نیست، باورش است. اگر باور کرده باشم به سراغ نماز می روم.
/1102101304
پی نوشت:
1.
الكافي / جلد 2 / كتاب الإيمان و الكفر / بَابُ الْمُدَارَاة