نشانه های اهل تقوا از منظر قرآن کریم چیست؟
متن سخنرانی حجت الاسلام میثم علی پناه در حسینیه فاطمه الزهرا (س) ، منزل حجت الاسلام سید مهدی خاموشی در ادامه منتشر می شود. در پایان این مراسم محمود کریمی و حاج فاضل لواسانی به عزاداری پرداختند.
خداوند متعال در این آیات نشانه های متقین را بیان می فرماید: " وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ "1.
1- افراد باتقوا مخلصانه انفاق می کنند. اینجا سخن از مطلق انفاق نیست بلکه سخن از انفاق مقید به قید اخلاص است. چون متقین مخلصند پس انفاقشان نیز بااخلاص است یعنی در پیدا و پنهان انفاق می کنند. و واکنش مردم برایشان مهم نیست زیرا طرف مقابلشان خدا است که برای خدا این کار را می کنند.
مرحوم حاج حسنعلی تهرانی رضوان الله علیه ده سال از سوراخ حجره یک طلبه فقیر اما مستعد، کمک هزینه مخارج زندگی این طلبه فقیر را به داخل حجره او می انداخت و کسی هم متوجه نمی شد. تا اینکه ایشان از دنیا رفتند و مردم متوجه شدند . اما متاسفانه الان هرکاری برای غیرخدا انجام می شود. اگر کسی به توحید افعالی برسد، خلق از چشم او می افتد. یعنی واکنش مردم برای او مهم نخواهد بود. علما در مورد افراد ریاکار که دچار شرک خفی می شوند، سه نشانه می آورند:
1- در خلوت انگیزه ای برای انجام کار خیر ندارند.
2- در خلوت بانشاطند چون می دانند مردم او را می بینند.
3- تعریف و تمجید را دوست دارند.
فرمود در آخرالزمان اغنیاء برای تفرج به حج می روند و فقرا نیز برای دیده شدن و تعریف و تمجید. افراد مخلص و باتقوا نفس خود را کشته اند. و هرکاری را فقط و فقط برای خدا انجام می دهند. برخلاف ما مردم که درفضای مجازی اگر کار کوچکی کرده باشیم آن را بخاطر جمع کردن چند لایک از بین می بریم. مرحوم میرزا جواد تهرانی در پشت هر کتابی که تالیف می کردند اسم خود را به اختصار می نوشتند. به منزل شاگرد خود که زنگ می زدند می فرمودند: " جواد هستم با فلانی کار دارم" . ایشان هیچوقت خود را با عناوین بزرگ معرفی نمی کردند.
2-دومین وسومین نشانه متقین، کظم غیظ داشتن و گذشتن از مردم است. اهل تقوا رشد یافته اند. هرکسی که بزرگ شده باشد راحت مردم را می بخشد و از گناه آنان می گذرد. برخی در جامعه تا کار کسی را تلافی نکنند بیخیال نمی شوند. این افراد حقیربودن خود را نشان می دهند. عرب شامی تحت تبلیغاتی که بنی امیه علیه امام حسن علیه السلام کرده بودند نسبت به ایشان بدبین شده بود و بعد از مدتی راهی مدینه شد. و هر زمانی که حضرت را می دید به ایشان ناسزا می گفت. حضرت جوابی جز مهرو محبت به او نمی دادند. امام صادق علیه السلام فرمود: " هر مومنی از ما اگر تا زمان فرا رسیدن مرگش، بغضی در دل داشته باشد و آن را از بین نبرده باشد یهوی و نصرانی میمیرد". برادران یوسف هرکاری که می توانستند کردند تا جایی که حضرت یعقوب علیه السلام نابینا شدند. ما نیز باید در فراق مولایمان اینگونه مضطر و منتظر باشیم. آنها می خواستند یوسف را ذلیل کنند اما عزیزشد. می خواستند محبت اورا از دل پدر بیرون کنند اما بیشتر شد. و در آخر یوسف آنقدر رشد یافته بود که برادرانش را بخشید و همه آنها را در آغوش کشید. امام حسین علیه السلام نیز حر را که باعث خیلی از کارها بود بخشیدند. و اینگونه شد که حر، حسینی شد و الان نیز امام زمان علیه السلام به زیارت ایشان می روند.
--------------------
منابع:
1- سوره آل عمران، آیات 133-134
افزودن دیدگاه جدید