استاد انسانی: من سرپا به این مرد ارادت هستم! / استاد مجاهدی: شعر حسان خواص پسند و عوام فهم است! / حاج جواد حیدری: بزرگترین ویژگی شخصیتی استاد، انس با علمای ربانی بود

کد خبر: 4519
مراسم نکوداشت استاد حبیب الله چایچیان (حسان) در موسسه فرهنگی هنری اوج و با حضور اساتید و شعرای بنام کشور برگزار شد.

وارث: مراسم نکوداشت استاد حبیب الله چایچیان (حسان) در موسسه فرهنگی هنری اوج و با حضور اساتید و شعرای بنام کشور برگزار شد.

به گزارش خبرنگار وارث، مراسم نکوداشت استاد حبیب الله چایچیان (حسان) با حضور اساتید و شعرای بنام کشور همچون حاج علی انسانی، استاد مجاهدی، استاد اسفندقه، استاد مصطفی محدثی،دکتر سیار،حاج جواد حیدری، حاج محسن عرب خالقی و همچنین فعالان حوزه هیئت و رسانه همچون حجت الاسلام زائری مدیر مسئول مجله خیمه در موسسه فرهنگی هنری اوج برگزار شد.

در این مراسم حاضران در نکوداشت استاد حسان سخنانی را مطرح نمودند.

استاد مجاهدی در نکوداشت استاد حسان گفت: به نظر بنده یکی از وجوهی که سبب اقبال به شعر استاد حسان در طی چند دهه، هم از سوی جامعه ادبی و هم از سوی عامه مردم، وجود دارد، عامه پسند بودن شعر ایشان است. این استاد شعر آئینی گفت: به اقتباس از نظر قدما معیار شعر صحیح شعریست که خواص آن را بپسندند و عوام آن را بفهمند. یکی از نقیصه های شعر آیینی امروز ما هم همین است . استاد حسان توانستند تا حد زیادی به سهم خود آن را پر کنند و راهی را گشودند که رهروان بسیاری دارد.

سپس استاد انسانی به جایگاه سخنرانان دعوت شد و سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: با اشاره به اینکه شعر آیینی امروز باید از ذخیره و تجربه شعری این بزرگان کمال استفاده را ببرد، از سوی دیگر هم باید وسعتی برای تجربه اندوزی جوانان فراهم گردد تا آزمون و خطا کنند و پخته شوند.

وی در ادامه گفت: درباره آقای حسان آن چیزی که فطرت قبول دارد صدق و خلوص این مرد است. استاد انسانی اشاره کرد: "آنچه استاد حسان گفته است تصنعی نبوده. آنچنان نبوده که مثلا برود در فلان انجمن شعر ولایی بسراید تا نگویند فلانی شعر ولایی ندارد". من سرپا به این مرد ارادت هستم.

اولین شعری که من از ایشان در شانزده سالگی حفظ کردم و روبروی خود ایشان خواندم و از غزلیات ناب هم هست:

آنچنان كز برگ گل،عطر و گلاب آيد برون

تا كه نامت می برم از ديده آب آيد برون

رشته الفت‏بود در بين ما،كز قعر چاه

كى بدون رشته،آب بى‏حساب آيد برون؟

تا نسوزد دل،نريزد اشک و خون از ديده‏ها

آتشى بايد كه خوناب كباب آيد برون

مهر تو شيرازه‏«ام الكتاب‏»خلقت است

مشكل اين شيرازه از قلب كتاب آيد برون

گر نباشد مهر تو دل را نباشد ارزشى

برگ بى‏حاصل شود گل،چون گلاب آيد برون

در حاشیه این مراسم، خبرنگار وارث به سراغ استاد حاح علی انسانی می رود و می پرسد: " آیا هنوز حرف و تعریفی مانده که در مورد استاد حسان نگفته باشید؟" استاد برای لحظه ای مکث کرده و سپس می گوید: مهمترین شاخصه ایشان این است که سراسر ایمان، باور و تقوا هستند. نظر استاد انسانی در مورد استاد حسان این است که "این حرف های که ایشان در شعر می زند ازعصاره وجودش است. استاد حسان دنبال مدح دیگران نبود! صادقانه و عاشقانه به اهل بیت علیهم السلام عشق می ورزید. رتبه اول شعرشان بزرگواری ایشان و صداقت ایشان است.

سپس به سراغ حاج جواد حیدری، مدیرعامل موسسه فرهنگی قدیم الاحسان که خود از شاعران بنام شعر آئینی و شعر اهل بیت (علیهم السلام) است رفتیم و در مورد استاد حسان پرسیدیم. او می گوید: " محرم سال 1365 شمسی بود که اولین کتاب شعر ایشان کتاب "ای اشکها بریزید"را خریدم، راهی مسجد جامع بازار بودم (همان مسجدی که حاج منصور ارضی برنامه داشت) این کتاب قبلا به بنده معرفی شده بود رفتم جلد اول کتاب را بخرم دیدم جلد دوم آن "خلوتگه راز" هم منتشر شده. همه آن کتب را خریدم. سالها شعر ایشان را خواندم و احوالاتی داشتم.

جواد حیدری در پاسخ به این سئوال که "آیا می توان استاد حسان را پدر شعر آئینی دانست" گفت: در این دوره به نظر بنده باید ایشان را "پدر شعر آیینی" دانست. هم از لحاظ قوت شعری، از نظر قدمت، از لحاظ کسوت و هم از نظر وسعت شعر. بزرگان این را تایید میکنند.

به نظر حاج جواد حیدری، بزرگترین ویژگی شخصیتی ایشان غیر از اخلاص و پشتکار، انس با علمای ربانی علی الخصوص علامه امینی(ره) بوده است.

وی می گوید: از همان قدیم ها که ما پای منبر حاج آقا منصور ارضی می رفتیم ایشان شعرهای استاد حسان را می خواندند. از معروفترین نوارهای آن زمان حاج آقای ارضی و سایر مداحان جلساتی بوده است که شعر ایشان در آن خوانده شده است.

منتظر بخش دوم گزارش (مصاحبه خواندنی وارث با حجت الاسلام زائری و حاج محسن عرب خالقی) باشید.



بخش اول گزارش تصویری

بخش دوم گزارش تصویری