منطقه «ذی طوی» کجا است؟ و آیا مخفیگاه و محل ظهور امام مهدی(عج) آنجا است؟
در برخی از منابع به محلی به نام «ذی طوی» برای مکان ظهور امام زمان(ع) اشاره شده است؟ آیا این مطلب صحیح است و این منطقه در کجا قرار دارد؟
«ذی طوی» که از دو واژه «ذی» به معنای «صاحب» و «طُوَی» با ضمه حرف «ط» و فتحه حرف «واو» تشکیل شده است، نام منطقه مرتفعى در اطراف شهر مکه قدیم میباشد که خانه هاى مکه از آنجا نمایان بود.
البته به تدریج این منطقه در داخل شهر مکه قرار گرفته و به «الزاهر» مشهور شده است. گزارش شده که «ذی طوی» بین «حجوان» و «فخ» قرار داشته و کسی که در «مسجد تنعیم» احرام بسته و به سوی «مسجد الحرام» عزیمت میکند، پس از عبور از منطقه «فخ» وارد «ذی طوی» شده و سپس از سمت «قبرستان ابوطالب(ع)» به سمت کعبه روانه میشود. «عتیبیه» و «جرول» از محلّههاى آن است. ذی طوی در محدوده حرم قرار دارد؛ و لذا برای کسی که میخواهد وارد مکه شود، مستحب است در این مکان غسل کند. همچنین برای افرادی که از عراق به سمت مکه میروند، باید در آنجا «تلبیه» را قطع کنند.
در برخی از روایات از این مکان، به عنوان یکی از مکانهای زندگیو همچنین یکی از پایگاههای ظهور امام مهدی(عج) یاد شده است:
1. امام باقر(ع): «قائم با سیصد و سیزده مرد از یارانش در منطقه «ذى طوى» به انتظار مانده و سپس (عازم مسجد الحرام شده) و بر حجر الاسود تکیه میزند و پرچم آویخته را به اهتزاز در خواهد آورد».
2. امام باقر(ع): «صاحب این امر را در یکى از این درّهها غیبتى است - و با دست خود به ناحیه ذی طوى که نام کوهى است در اطراف مکه اشاره نمود- تا آنکه قبل از خروجش خدمتکار مخصوص او که پیوسته با او است بیاید تا با گروهی از یاران ایشان ملاقات داشته باشد ...».
3. امام باقر(ع): صاحب امر(ع) در میان گروهى به عدد اهل بدر (سیصد و سیزده تن) از منطقه «ذی طوى» (به سمت کعبه) سرازیر میشوند تا آنکه حضرتشان پشت خود را به حجر الأسود تکیه داده و پرچم پیروزی را به اهتزاز درآورد».
4. امام باقر(ع): «وقتی خبر کشته شدن نفس زکیه به امام زمان(ع) میرسد، ایشان میفرماید: «اهل مکه ما را نمیخواهند. اهل مکه هم او را دعوت به مکه نمیکنند و او هم با سیصد و سیزده مرد که به تعداد جنگجویان بدر هستند، از منطقه ذی طوى به سمت مسجدالحرام روانه میشوند.
5. امام صادق(ع): «گویا صاحب امر را با حالتی نگران و ترسان - مانند موسای پیامبر(ع) - در منطقه ذی طوی میبینیم تا آن هنگام که به مقام ابراهیم برسد و دعوت خود را آغاز کند».
6. امام صادق(ع) در دعای ندبه[15] فرمود: ای کاش، میدانستم در چه جایی منزل گرفتهای و در چه سرزمین و مکانی تو را بر خود نگهداشته است. آیا در کوه رضوی سکونت داری یا جایی غیر از آنجا در منطقه ذی طوی؟!...».
و ...
مجموعه این روایات نشانگر آن است که حضرت مهدی(عج) به «ذی طوی» رفت و آمد داشته و در آستانه ظهور، در این منطقه حضور مییابد که شاید حضور ابتداییشان مخفیانه بوده و سپس با گردهم آمدن یارانش به سمت مسجد الحرام روانه خواهند شد.
البته تمام اینها بدان معنا نیست که آنحضرت، اکنون نیز در آن منطقه حضور دائمی داشته و مخفیگاه ایشان نیز تنها در آنجا باشند.
منبع: اسلام کوئست
افزودن دیدگاه جدید