حجت الاسلام سعیدیان: دعوت به دین، افضل اعمال است
وارث: جلسه هفتگی حسینیه فاطمة الزهرا سلام الله علیها با سخنرانی حجت الاسلام علی سعیدیان و مداحی حاج سعید حدادیان و کربلایی محمد حسین حدادیان برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام سعیدیان را می خوانید:
عملکرد ضعیف در مسائل فرهنگی
ما در مساله فرهنگی ضعیف عمل کردیم و به قدری خوب نبودیم که بتوانیم جامعه مذهبی را تعالی بدهیم، جامعه ای که می توانست شیعه ی خالص شود و به مقامات برسد. یکی از مهمترین علل در این ضعف این است که نهادهای فرهنگی ما ضعیف هستند و جذبه ی بالا و درستی ندارند. نهادهای موازی و زیادی با پسوند فرهنگی داریم که بودجه های مصوب و کلانی می گیرند اما کار قابلی انجام ندادند به طور مثال صدا و سیما کارایی درستی از خود نشان نداده است. نتوانستند به خوبی بار فکری به مردم اضافه کنند.
آماری که در کشور درباره ازدواج سفید داریم آمار فاجعه آمیزی است. یا کانالهایی که شبهات ایجاد می کنند خیلی برای جوان سوال و زمینه دوری از خدا ایجاد می کنند. این جوان باید پاسخش را از کجا دریافت کند؟ باید از صدا و سیما، وزرات خانه ها، نهادها، سازمان تبلیغات، آخوندها و منبری ها جوابش را بگیرد که متاسفانه بسیار ضعیف عمل کرده ایم. با این روند جامعه متعالی نخواهد شد. متاسفانه غیر از نهادها، من و شما هم ضعیف عمل می کنیم. باید احساس مسئولیت کنیم و بدانیم بر دوش ما هم مسئولیتی برای جذب جوانان وجود دارد. هر کدام از شما می تواند یک سکوی دعوت برای ولایت امیرالمومنین علیه السلام و سیدالشهدا علیه السلام باشید. یک مقدار خودتان را بشکنید یک مقدار باید حالت تکبر و نخوت را از خودمان دور کنیم.
دعوت به دین و دعوت به خدا و اهل بیت علیهم السلام افضل اعمال است از نماز شب، نافله و روضه ی سیدالشهدا در برخی جاها بالاتر است. چون به یک نحوی یارکشی برای اهل بیت علیهم السلام است جمع کردن و جذب یار و یاور برای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف محسوب خواهد شد. متاسفانه احساس مسئولیت در جامعه ما از بین رفته! متاسفانه راه را گم کرده ایم. ما آمده ایم بگوئیم ما خادم اهل بیت علیهم السلام هستیم پس باید توجه کنیم که از ما چه می خواهند.
امام صادق علیه السلام می فرماید: در قیامت همه به حال شهدا غبطه خواهند خورد اما شهدا به گروه دیگری غبطه می خورند و می گویند کاش ما شهید نمی شدیم و از آن گروه می شدیم. آن کسانی که دعوت کننده و دعوت کنندگان به دین هستند که آنها مورد غبطه شهدا خواهند بود. متاسفانه راه را گم کرده ایم و آنچه خدا می خواهد برای ما ملاک نیست. شیطان برای وسوسه قشر مذهبی نمی آید با زنا کردن آنها را فریب دهد بلکه کاری می کند آنچه خدا دوست دارد را رها کنیم و آنچه خودمان دوست داریم را انجام دهیم. لذا همت مان را برای جذب جوانان و دعوت به دین بگذاریم و نگذاریم آنها از دست بروند.
اصول دعوت به دین چگونه است؟ چگونه ورود پیدا کنیم و جوانان را به اهل بیت علیهم السلام جذب کنیم؟ دینی که بدون منطق بخواهد نفوذ کند ضربه زننده خواهد بود؟ منطق اهل بیت علیهم السلام و امام رضا علیه السلام در دعوت به دین چه بود؟
در دعوت به دین نگاه تحقیرآمیز به دیگران نداشته باشیم
اولین اصل این است که ما حق نداریم نگاه تحقیرآمیز به دیگران داشته باشیم چون امام صادق علیه السلام فرمود: خیلی از افرادی که شما کوچک می بینید نزد خدا بزرگ هستند. می دانید این نگاه و رابطه اثر دارد و فرد مقابل متوجه طرز نگاه شما می شود. همه ی ما گنه کار هستیم پس نباید به خودمان اجازه دهیم به جوانان دیگر با نگاه منفی بنگریم. هنر این است که کسی که گنه کار است را جذب کنیم وگرنه فرد مذهبی که به سمت اهل بیت علیهم السلام می آید. خیلی از جوانانی که ما فکر می کنیم گنه کار هستند محب امیرالمومنین و اهل بیت علیهم السلام هم هستند.
پس خودمان را بالا نبینیم. خیلی از افراد بودند که با دید بالا با مردم سخن گفتند و نگاه کردند و باعث شدند مردم از آنها دور شوند. واقعا خودمان را بشکنیم کسی که خودش را بشکند و زمین بزند می تواند به جایی برسد. امام کاظم علیه السلام به یک جوان شراب خوار فرمودند در هر حالتی هستید از ما اهل بیت علیهم السلام روی برنگردانید. این درست است که بتوانیم فرد شراب خوار را با خدا رفیق کنیم وگرنه شخص مذهبی که جذب شده هست.
در دعوت به دین موضوع شناس خوبی باشیم
دومین اصل این است که باید موضوعات را بشناسیم. در هر موضوعی از دین که صحبت می کنید باید بتوانید منطقی دفاع کنید اگر بلد نیستید اصلا وارد نشوید. باید موضوع شناس خوبی باشیم. مثلاً اجازه بدهیم درباره مسائل زناشویی یک روانشناس سخن بگوید. مهم است بتوانیم به درستی بحث و سخن را به سر منزل مقصود و هدف نهایی برسانیم. حرفهایی که سند ندارد را نزنید. یک سری شبهات وجود دارد تا زنها را از مکتب تشیع دور کنند. کتاب خوبی وجود دارد به نام "شبهات اینترنتی" سعی کنید آن را مطالعه کنید.
هر چه به نام دین می شنوید باور نکنید و آن را مطرح کنید اول از صحت و سقم آن اطلاع حاصل کنید و علم پیدا کنید و بعد آن را مطرح کنید.
در دعوت به دین زمان شناس خوبی باشیم
سومین اصل این است که زمان شناس خوبی باشیم و زمان مناسبی برای دعوت به دین پیدا کنیم. در یک زمان عاطفی با شخص طرح دوستی بریزید با او به گردش بروید و زمان مناسب را پیدا کنید که حرفتان اثر دارد و به دل او می نشیند. جوانی که در هیئت سینه می زند اگر عشق در او تقویت شود خودش نمازخوان می شود. انسان عاشق عاشقانه عبادت می کند اما با زور عبادت نخواهد کرد. جوانی که مشغول حسین حسین گفتن است مست نام حضرت سیدالشهدا علیه السلام است و در حال خودش نیست نمی شود او را از حالتش بیرون کشید. این جوان اگر عاشق امام حسین علیه السلام بشود می داند معشوقش نماز را خیلی دوست دارد و به خاطر او هم شده نمازخوان می شود. پس زمان دعوت کردن به دین هم بسیار مهم است.
باید جوانان را طوری تربیت کنیم که حتی اگر فیلم مستهجن هم برای او گذاشتند خودش نگاه نکنند مثل شهید بابایی که در دل آمریکا زندگی می کرد اما خراب نشد. بعضی ها عاطفی هستند با عاطفه او را دعوت به دین کنید و با او سخن بگوئید و برای بعضی ها هم باید فرمول ریاضی بچینی تا خدا برایش اثبات شود یا جمله ای از انیشتین یا دکتر حسابی برایش بگوئی تا رویش اثر بگذارد. شخصیت افراد متفاوت است.
اگر در عرصه فرهنگی فعال نباشیم خیلی راحت می توانند کشور را از ما بگیرند. جوانی که با لذت دنیا انس بگیرد و دنیا برایش بت شود نمی آید سینه اش را سپر کند تا دین آسیب نبیند.