چرا نماز باعث تقویت دین و دینداری می شود؟
حجت الاسلام و المسلمین مسعود عالی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا نماز باعث تقویت دینداری می شود گفت:
وارث:
حجت الاسلام و المسلمین عالی معتقد است: از مهمترین عوامل تقویت دین و باورهای دینی معرفت به خدا، معرفت به نبوت و آخرت است، اگر این باورها بخواهد رشد و پرورش پیدا بکند و تقویت بشود، از مهمترین عواملش نماز است.
قرآن می فرماید: اگر می خواهید دارای یقین بشوید یعنی دارای همان باور محکم و ثابت که در فتنه ها دچار سستی و کاستی نشده و در مسیر عبودیت عمل داشته باشید باید بندگی داشته باشید؛ مهمترین نماد بندگی و علامت بندگی که خضوع و خشوع در برابر حق در آن پیدا است، نیز بی تردید نماز است.
در قرآن بیشترین تاکید در بین اعمال صالح بر نماز شده است. در قرآن 114 بار از نماز یاد شده، همچنین در کتب معتبر روایی ما در مورد نماز خصوصیات زیادی گقته شده که قابل تأمل است. امام کاظم (ع) فرمودند: افضل اعمال بعد از معرفت خدا، نماز است. بعد از پذیرفتن دین نماز است.
به صورت مکرر از پیامبر و ائمه معصومین نقل شده که اولین چیزی که در آخرت از آن سوال می شود نماز است که اگر نماز پذیرفته شد بقیه اعمال هم پذیرفته می شود. چون تصور کنید یک درختی که خشکیده و ریشه ای در زمین ندارد، هر مقداری که به آن آب و کود بدهید و نور آفتاب را به آن برسانید رشد نمی کند چون حیات ندارد اما درختی که متصل به زمین است، ریشه هایش در زمین تنیده شده، اگر به آن آب و کود و نور برسانید پرورش پیدا می کند. نماز مثل ریشه ای برای انسان است و او را به خدا و حقیقت هستی متصل می کند.
اگر نماز از انسان گرفته شود، این انسان دیگر حیات معنوی ندارد و اعمال صالح دیگر برای او نفعی نخواهند داشت اما اگر نماز را داشته باشد او متصل به حقیقت هستی و ریشه دار است، آن وقت اعمال صالح برای او فایده دارد.
آیت الله بهجت از استادشان آقای قاضی نقل می کردند که اگر کسی نمازهای پنج گانه واجبش را در اول وقت بخواند به تمام مقامات معنوی می رسد و اگر نرسید من را لعنت کند. این موضوع از آیه قرآن برگرفته شده که می فرماید: نماز شما را از همه آلودگی ها را پاک می کند.