اگر مسیر را درست برویم مردم ما را رها نمیکنند/ انتقاد از رفتارهای وهنآمیز برخی روحانیون
مراسم بازگشایی حوزههای علمیه تهران، صبح امروز هفتم شهریور در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی قاضیعسکر، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در این مراسم سخنرانی کرد که گزیده سخنان وی را میخوانید؛
ما طبق روایات، علما را وارثان پیامبران میدانیم اما در جای دیگر به ما گفتند پیامبران از خودشان درهم و دینار بر جای نمیگذارند آنچه ما از آنها ارث میبریم وظایفی است که خدا به دوش انبیای الهی گذاشته است که در آیات مختلفی از قرآن کریم بیان شده است یکی از این آیات این است که میفرماید: «وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ»، رسالت علمای عصر غیبت فراهم آوردن بستر برای تغییر و تحول روحی و اخلاقی در مردم و جامعه است؛ یعنی آموختن علم و دانش دین به مردم و آگاه ساختن آنها نسبت به همه ویژگیهایی که در قرآن و سنت برای ما نقل شده است.
گزارش تصویری آیین آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه تهران
در جای دیگر میفرماید: «وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ» عالمان دینی وظیفه دارند حلال و حرام خدا را برای مردم تبیین کنند و مردم را با حلال و حرام آشنا کنند. در ادامه همین آیه شریفه میفرماید: «وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالْأَغْلَالَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ» رسالت انبیا این است که این غل و زنجیر اسارت و بردگی را از دوش مردم بردارند. در آیه دیگر میفرماید: «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»، یکی دیگر از وظایف انبیا این است که با بهرهگیری از کتاب الهی و تبیین موارد مطرح شده در آن، بستر را به گونهای برای مردم فراهم کنند که خودشان برای ایجاد قسط و عدل در جامعه تلاش کنند.
وظایف گسترده روحانیت در عصر غیبت
پس وظایف روحانیت در عصر غیبت وظایف گستردهای است و اینطور نیست که فقط وظیفه داشه باشیم حلال و حرام خدا را بگوییم. باید در توسعه دین مشارکت داشته باشیم، در تهذیب نفوس مشارکت داشته باشیم، در توسعه عدالت اجتماعی مشارکت داشته باشیم و همچنین در توسعه آزادیها هم مشارکت داشته باشیم تا اسلام جاذبههای خودش را برای مردم نشان دهد و مردم به اسلام رغبت پیدا کنند.
من اشاره دیگری به الگویی که ما در انتظارش هستیم داشته باشم. وقتی امام زمان(عج) ظهور میکنند دقیقا متناسب با همین مواردی که من عرض کردم، این وظایف به دوش ایشان گذاشته شده است. در روایات داریم وقتی حضرت ظهور میکنند مدیران شایسته را برمیگزینند و آنها را اطراف کشورهای تحت پوشش میفرستند و به آنها امر میکنند بروید شهرها را آباد کنید و در بعضی روایتها دارد وقتی کارگزاران حضرت به کار عمران میپردازند به جایی میرسند که هیچ سرزمین غیر معمور پیدا نمیشود. وقتی این نگاه در حوزه دین مطرح میشود و روحانیت با این نگاه وارد مسائل اجتماعی میشود چقدر متفاوت است با اینکه فکر کنیم فقط باید حلال و حرام را بیان کند.
ائمه اول دنیای مردم را آباد کردند
ائمه ما آمدند تا اول دنیای مردم را آباد کنند و بعد آخرت مردم را. در حوزه امنیت اجتماعی در روایات آماده است؛ آن حضرت به حدی امنیت را در کل بلاد برقرار میکنند که خانمی از عراق با تمام زیور آلات به سمت شام حرکت میکند و هیچ کس مزاحم او نمیشود.
باید بدانیم در دنیا چه میگذرد
بحث دیگر هم توسعه علمی است. امام صادق(ع) میفرمایند اگر علم را به بیست و هفت جزء تقسیم کنیم تا زمان ظهور دو جزء از علم کشف شده است ولی وقتی ایشان ظهور میکند بیست و هفت جزء علم آشکار خواهد شد یعنی نظامی برقرار میشود که از نظر علمی در عالیترین سطح قرار میگیرد.
اگر ما این نگاه را به روحانیت داشته باشیم باید در برنامهریزیهایمان تجدید نظر کنیم، باید شرایط را عوض کنیم. امروز روزی است که دایره علوم توسعه پیدا کرده و اگر روحانیت به علوم مختلف احاطه نداشته باشد نمیتواند پاسخگوی نیازهای مردم در سراسر دنیا باشد. بحث زمانشناسی برای روحانیت یک مسئله مهم و ضروری است. باید بدانیم در دنیا چه میگذرد. آیا خبر داریم در همین کشور خودمان چه میگذرد؟ اگر ندانیم خطر چیست، تهدید چیست، چگونه میخواهیم با آن مقابله کنیم.
الآن کتابهایی که ما مینویسیم، کتابهایی است که به درد خودمان میخورد. من به لحاظ فرصتهای تبلیغی در خیلی کشورها سخنرانی کردم و کشورهای مختلف را دیدم. در کتابخانههایشان قفسه مربوط به شیعه خالی است ولی قفسه مربوط به وهابیت پر است و اگر یک پژوهشگر بخواهد تحقیق کند کتابهای شیعه در اختیارش نیست. علاوه بر این مبلغان شیعه در دنیا کم هستند. حوزه باید برای دنیا برنامهریزی کند. به همین جهت طلاب باید حداقل به یک زبان خارجی تسلط داشته و قدرت تبین دین را داشته باشند.
هنر نیست یک روحانی صدای قطار دربیاورد
علیرغم کسانی که میگویند روحانیت وجهه خودش را از دست داده ما چنین اعتقادی نداریم و معتقدیم اگر روحانیت مسیرش را درست انتخاب کند مردم ما را رها نخواهند کرد. امروز توطئه علیه روحانیت بسیار گسترده شده است. همین شبکه صدای آمریکا هرشب گزیدهای از بعضی سخنرانیهای معممین را پخش میکند و بعد روحانیت را مسخره میکند. طبیعتا شبکههای معاند نیز با این شیوه دنبال این هستند که روحانیت را از چشم مردم بیندازند. امروز دوربینها و تلفنها به کار است لذا خیلی باید حواسمان باشد همه چیز را نگوییم و در مسیرهایی نرویم که مردم انتظار ندارند اگر یک روحانی برای جذب جوانان صدای قطار دربیاورد هنر نیست، این خلاف شئون روحانیت است. این خیلی افت است یک روحانی به اسم نهی از منکر طوری برخورد کند که یک خانم عمامهاش را زیرپا لگد کند، ما مسیر را اشتباه نرویم. باید مسیری را طی کنیم که شئونات روحانیت رعایت شود.
منبع: ایکنا
افزودن دیدگاه جدید