فاصله ای به قدر زمین تا آسمان!

کد خبر: 13372
به مناسبت 11 شعبان سالروز میلاد فرخنده حضرت علی اکبر و « روز جوان« چاپ
وارث: در این فکر بودم در زمینه «روز جوان» که به مناسبت سالروز میلاد خجسته حضرت علی اکبر علیه السلام انتخاب شده، چه عناصر معرفتی و هدایتی نهفته و به کار جوان امروز می آید. باید در این رابطه در میان جمعی از جوانان سخنرانی می کردم. برخی از نکاتی که در سخنرانی مطرح شد، چنین بود :


1 - وقتی در یک نظام حکومتی مثل جمهوری اسلامی ایران و برای میلیون ها جوان، شخصیتی مانند حضرت علی اکبر علیه السلام به عنوان الگو و اسوه و روز میلادش »روز جوان« معرفی می شود، به حکم عقل باید ظرفیت و استعدادی بزرگ و متناسب در وجود این شخصیت برای میلیون ها جوان و انسان های مستعد وجود داشته باشد؛ و الا انتخاب مذکور، معقول و حکیمانه نخواهد بود؛ و البته این ظرفیت در شخصیت جوان برومند سالار شهیدان وجود دارد. نمونه بارز و دلیل محکم این سخن، الگوگیری میلیون ها رزمنده دلاور اسلام و صدها هزار شهید و مجروح دوران دفاع مقدس از آن حضرت است که رشد و تعالی بسیار والای معنوی و پیروزی افتخار آفرین آنان در جنگ تحمیلی را به دنبال داشت.

اگر این ظرفیت عظیم معنوی در مبارزه با دشمن در میدان نبرد نظامی، در شخصیت حضرت علی اکبر علیه السلام در چنین سطح گسترده ای وجود دارد، قطعاً در میدان نبرد فرهنگی و اخلاقی و ارزشی نیز وجود خواهد داشت .

2 - اگر به این شناخت رسیدیم (که باید برسیم)، اکنون باید با تجزیه و تحلیل عمیق تری باید به چگونگی این الگوگیری و عناصر آن بپردازیم.

از جمله این عناصر، موارد زیر است :

الف : معرفت و بصیرت

حضرت علی اکبر به عنوان یک جوان در چند بعد به شناخت عمیق و محکم رسیده بود؛ مانند خودشناسی، دین شناسی، رهبر شناسی، دشمن شناسی، جریان شناسی، زمان شناسی و امثال این ها. روشن است که توضیح هر یک از این موارد، مجال لازم خود را می خواهد و این نوشتار چنین گنجایشی ندارد. امر مذکور این نکته مهم معرفتی را نیز آشکار می سازد که وجود یک جوان در جامعه تا چه حد از ظرفیت های گوناگون برخوردار است و جوانان چه قدر می توانند در عرصه شناخت و معرفت، پر بار باشند.

علاوه بر این عنصر »بصیرت» را نیز باید به این شناخت ها افزود. بصیرت، بخصوص در مسایل سیاسی و جریانات روز و امکان تصمیم گیری و اتخا موضع در برابر آن ها کاربرد دارد. جوان امروز در همه این عرصه ها می تواند از حضرت علی اکبر الگو بگیرد.

ب : آمادگی برای اقدام

نتیجه طبیعی شناخت و بصیرت، ایجاد آمادگی در جوانان برای اقدام یعنی حرکت در راه خدا، حضور در میدان نبرد، دشمن ستیزی، فداکاری و جانفشانی تا حد شهادت طلبی و یاری دین خداست. اگر با نگاهی ژرف تر به مساله بنگریم، باید آن را فراتر از ابعاد نبرد و حماسه و شهادت دانست؛ زیرا ممکن است جوان ما بگوید : امروز که عرصه نبرد نظامی و مبارزه در جبهه نیست، آیا این امکان منتفی است؟ پاسخ، منفی است. در واقع آن چه جوان امروز در این عرصه می تواند از حضرت علی اکبر الگو بگیرد، جرات ورود به عرصه های زندگی؛ که اتفاقاً امروز همه این عرصه ها وجود دارد؛ البته میدان های نبرد با دشمن به جای بعد نظامی در ابعاد مهم تر و خطرناک تر از آن برای جوانان باز و آماده است . از جمله این موارد، علم آموزی تا مراتب بالا و والای ان است که از قضا امروزه میدان علم و فناوری از عرصه های اصلی مبارزه نظام مقدس جمهوری اسلامی با استکبار جهانی و صهیونیسم بین المللی است.

نبرد فرهنگی شاخه دیگری از میدان نبرد با دشمنان جهانی اسلام به شمار می رود. بدیهی است که تامل و ژرف نگری بیشتر در این امر، زمینه ها و ابعاد دیگری از موارد این بحث را آشکار خواهد کرد و آن چه کر شد ، به عنوان نمونه بود و بنابراین، ادامه بحث را به ژرف اندیشی خوانندگان گرامی وا می گذاریم. به هر حال، این مبحث روشن می سازد که مساله الگوگیری از حضرت علی اکبر برای جوانان، یک بحث ذهنی و شعاری نیست بلکه ریشه در واقعیت و عینیت دارد. یعنی جوانان امروز در همین عصر علم و تمدن و تکنولوژی واقعاً می توانند با تاسی به شخصیتی مانند حضرت علی اکبر در زندگی مادی و معنوی خود به مراتب بلند موفقیت و تعالی دست یابند؛ این در حالی است که در جهان امروز، عمر و استعداد و شخصیت و هستی جوانان حقیقتاً به هدر می رود و آنان از شناخت خود و هدف آفرینش خویش به قدر فاصله زمین تا آسمان فاصله دارند.


نوشته: حاج علیرضا بکایی