دو قاعده برای سرودن شعر عاشورایی

کد خبر: 22262
محمدرضا مهدیزاده گفت: برای سرودن شعر مذهبی دو قاعده وجود دارد. یکی باید مضمون اصلی حفظ شود و نمی‌توان از تخیل درباره رخدادهای واقعی استفاده کرد. نکته دیگر بعد عاطفی و احساسی شعر است که باید از این نظر هم خوب دربیاید.
وارث: محمدرضا مهدیزاده از شاعران کشورمان در گفت‌وگو با خبرنگاران، درباره نوآوری در شعر عاشواریی گفت: این موضوع، موضوع بسیار دقیقی است. خود من هم که در شام غریبان سال گذشته نیت کردم مجموعه دوبیتی‌های عاشورایی کتاب «سری خونین در آغوش خدا بود» را بسرایم، دیدم چه قدر دشوار است درباره موضوعی که بیش از هزار سال همه درباره‌اش شعر گفته‌اند به گونه‌ای شعر بگویید که در آن تکرار نباشد.

وی اظهار داشت:  مثلا اگر کسی بخواهد سریالی درباره اعتیاد بسازد، چون بارها درباره این موضوع سریال ساخته‌اند، باید کار نویی ارائه کرد تا جذاب باشد. درباره شعر عاشورایی هم اگر نوآوری نباشد کار به تکرار می‌رسد و جاذبه‌اش را از دست می‌دهد. من هم سعی کرده‌ام در کار خود این نوآوری را انجام دهم.

این شاعر در پاسخ به این سوال که چه طور این کار را انجام دادید و آیا این به نوع نگاه شما به کربلا بر می‌گردد، اظهار داشت: من درباره همه شهدای کربلا شعر گفته‌ام منتها با یک دید تازه‌تر. اولا سعی کردم شعرها شعاری و تکراری نباشد و دوم اینکه به قول شما از زاویه دیگر ببینم.

مهدیزاده گفت: برای سرودن شعر مذهبی دو قاعده وجود دارد. یکی اینکه باید مضمون اصلی حفظ شود و نمی‌توان از تخیل درباره رخدادهای واقعی به بهانه اینکه شعر می‌گوییم، استفاده کرد و باید به سند و واقعیت وفادار بود. نکته دیگر هم بعد عاطفی و احساسی شعر است که باید از این نظر هم خوب در بیاید و این هم کار را مشکل می‌کند. به هر حال کار مشکلی است ولی خودشان توفیق می‌دهند.

این شاعر در پاسخ به این سوال که پس عنایت شهیدان کربلا باعث می‌شود شعر یک شاعر نگاه جدید و زیبایی به عاشورا داشته باشد، گفت: صد در صد عنایت شهدای کربلا باعث گیرایی یک شعر می‌شود. ما هیچ هستیم. بعضی وقت‌ها شاعران در تکمیل شعرهایشان گیر می‌کنند و خود این بزرگواران کمک و عنایت می‌کنند تا شعر سروده شود.

/ف.م214