امروز در برخی مجالس اهل بیت(ع) خدا گویا هیچ کاره است

کد خبر: 22326
استاد یدالله بهتاش که سابقه 50 ساله در روضه خوانی اهل بیت دارد می گوید: مجالس اهل بیت خالی از موعظه نباشد و بسیار حیف است که در اجتماعات به این بزرگی که نمونه آن یافت نمی شود، زمان و وقت مردم فقط به سینه زنی های 2 ساعته بگذرد و وقتی برای موعظه و سخنرانی تعیین نشود که این آفت بزرگی است.
وارث: هر جا می رود عبایی بر دوش دارد. شخصیتی صبور دارد و بسیار منظم. سخن که می گوید گویا سر کلاس درس اخلاق و عرفان نشسته ای و همه این ها باعث شده لحن و بیان این پیر غلام سینه سوخته اهل بیت (ع) اینگونه گرم و دلنشین باشد.

حاج یدالله بهتاش متولد سال ۱۳۲۹ است و در یکی از روستاهای سبزوار به دنیا آمده. پیر غلام است و علاوه بر مداحی هم کتاب می نویسد و هم سخنرانی می کند و منبر می رود. این پیرغلام اهل بیت در گفت و گویی به بیان نکاتی در مورد عزاداری های رایج این دوران پرداخته است.

 

سلام استاد بهتاش. در نظر داریم آراء مقام معظم رهبری در مورد هیات و عزاداری صحیح مورد بررسی قرار دهیم چراکه رهبری خیلی جلوتر از ما بر مباحث و معضلات اشراف دارند و همواره طی سال های گذشته تذکرت بسیاری به جامعه مداحان داده اند. در مورد این دغدغه ها نظرتان چیست؟

من خود روضه خوان هستم و بهتر از همه ثواب گریه کردن و سینه زدن برای اهل بیت را می دانم ولی هدف گریه کردن و گریه انداختن نیست.

 

امام حسین (ع) می فرماید برای امر به معروف و نهی از منکر قیام کردم، پس باید این امور در مجالس اهل بیت گنجانده شود.

 

مقام معظم رهبری همیشه تأکید می کنند مجالس اهل بیت خالی از موعظه نباشد و بسیار حیف است که در اجتماعات به این بزرگی که نمونه آن یافت نمی شود، زمان و وقت مردم فقط به سینه زنی های 2 ساعته بگذرد و  وقتی برای موعظه و سخنرانی تعیین نشود که این آفت بزرگی است.

 

امام صادق عليه السّلام در این خصوص می فرمایند: «كُونُوا دُعَاةَ النَّاسِ‏ بِغَيْرِ أَلْسِنَتِكُمْ لِيَرَوْا مِنْكُمُ الِاجْتِهَادَ وَ الصِّدْقَ وَ الْوَرَع‏» یعنی مردم را به غير از زبانتان دعوت به دين كنيد، تا سعى و كوشش و درستى و پرهيزگارى و خويشتن دارى را از شما مشاهده كنند.

 

مقام معظم رهبری نیز به زبانی دیگر بیان می کنند که مردم با عملتان به سمت اهل بیت و معارف آنها دعوت کنید چرا که مردم فقط به صدا و نوع خواندن مداح توجه نمی کنند بلکه به رفتار و کردار مداحان نیز توجه دارند.

 

شما چند سالی است که در ایام محرم در حسینیه امام خمینی (ره) در محضر مقام معظم رهبری روضه خوانی می کنید. چه دریافتی از این جلسات دارید؟

بنده 5 سال است که محرم ها در شب عاشورا خدمت رهبری روضه خوانی می کنم. در خاطر دارم سال اول که قرار بر مداحی بنده شد، زمان محدودی را به من اعلام کردند ولی من سنت خودم را نشکستم. سنت من این است که ابتدا شعری با محتوا بخوانم سپس حدیثی معتبر برای مستمعین بیان کنم و اینگونه وارد روضه شوم.

 

در آن مجلس که شب عاشورا بود شعری در مورد درس آزادگی خواندم و گفتم چرا امام حسین (ع) یک شب از سپاه عمر سعد اجازه خواست؟ امام حسين(علیه السلام) با همه سابقه اي كه در طول عمر شريف خود در نماز و عبادت داشت، عصر تاسوعا از برادرش حضرت ابوالفضل(علیه السلام) خواست يك شب از امويان مهلت بگيرد تا در آن يك شب فقط دعا، نماز، تلاوت قرآن، استغفار و راز و نياز باخدا داشته باشد؛ «فهو يعلم أنّى كنت قد اُحبّ الصّلاة له وتلاوة كتابه وكثرة الدعاء والاستغفار». لذا بعد از صحبت ها و اتمام حجت هايي كه با اصحاب خودش كرد به خيمه خود برگشت و تمام آن شب را به نماز و استغفار و دعا و تضرع گذراند. یاد دارم پس از چند دقیقه در مورد نماز و قرآن خواندن و استغفار حدیث خواندم و از ارزش ها صحبت کردم و وارد روضه شدم. پس از پایان مجلس خدمت رهبر که رسیدم 3 بار تکرار کردند که خیلی خوب بود چرا که محتوا آمیخته مجلس روضه خوانی شد.

 

شما از اهمیت محتوا در مداحی ها صحبت کردید. چه عواملی سبب بی محتوا شدن مجالس عزای امام حسین (ع) می شود؟

یاد دارم سال ها پیش گزارشی منتشر شده از سازمان سیا می خواندم. سال ها پیش این مسئله مطرح شد که چرا همه انقلاب ها پس از مدتی دچار ریزش و افول می شوند ولی انقلاب ایران دچار انحطاط شد.

 

دکتر مايكل برانت، نويسنده آمريكايي بیان می کند: در نتيجه در يكي از نشست هاي تحليلي سران سيا، پس از تبادل نظر فراوان نتيجه گرفته شد پيروزي انقلاب ايران، تنها نتيجه شكست سياست هاي شاه نبود، بلكه اين پيروزي، مرهون قدرت رهبريت ديني و فرهنگ شهادت است. اختصاص 40 ميليون دلار بودجه، تصميم گرفته شد مطالعات درباره مذهب شيعه تكميل گردد و همزمان برنامه هاي ضد شيعي آغاز شود. مقابله با عاشورا و فرهنگ عاشورا، گام بعدي پس از مقابله با مرجعيّت شيعه بود كه در اين زمينه نيز گام هاي زيادي برداشته شد. عمده ترين گام در اين زمينه، تحريف مفاهيم شهادت و عاشورا و تلاش براي نسبت دادن خرافات به اينگونه اعتقادات بوده است و بزرگ ترين عنصر سيا در اين زمينه، استفاده از مدّاحان و خطبايي بود كه تنها در پي پول و شهرت بوده اند.

 

دشمن سال هاست در نظر دارد با سوءاستفاده از مداحان سودجو و فرصت طلب مجالس اهل بیت را از محتوا خارج کند و در این مسیر بسیار هزینه می کند تا با استفاده از واسطه ها به مداحان نزدیک شود و شعرهایی بی محتوا و انحرافی به دست آنان برساند. وقتی مشاهده می شود یک مداح جوان ماشین 100 میلیونی از مریدان خود هدیه می گیرد باید تعجب کرد. این مریدان همان واسطه ها هستند. بنده نیم قرن مداحی می کنیم و در بسیاری از کشورهای اروپایی و عربی هم منبر رفته ام ولی چنین مریدهایی نداشتم. باید پیگیر بود که این مریدها از کجا آمده اند و منبع این هزینه ها کجاست؟

 

از دیگر عوامل بی محتوا شدن مجالس برخی مداحان جوان هستند که استاد ندیده اند و در دام شهرت گرفتار می شوند و با چند واسطه بودجه هایی در اختیارشان قرار می گیرد و متونی بی محتوا در اختیارشان قرار می گیرند.

 

همچنین بعضی هیئت ها که پول های آنچنانی خرج می کنند نیز عملشان زیر سؤال است. محرم سال گذشته یک هیئت در قم 120 میلیون تومان برای یک دهه به مداحش داد که لازم است ریشه این هزینه ها بررسی شود. دشمن خیلی وقت است که به دنبال خالی کردن محتوا از مجالس اهل بیت می باشد و مقام معظم رهبری سالهاست این نکته را تذکر می دهند.

 

مقام معظم رهبری از مجالس عزاداری به عنوان یک فرصت منحصر به فرد یاد می کنند و می فرمایند: « اگر خدای نکرده جلسات ما، جلسات وحدت‌شکن باشد، این فرصت را از دست داده‌ایم... علنی کردن اختلافات، صریح کردن مخالفتهای اعتقادی، به زبان آوردن مطالبی که کینه‌ها را برمی افروزد، یکی از وسایلی است که دشمن ما از آن بیشترین استفاده را دارد می کند.» آیا به این سخنان رهبری عمل می شود؟

خود اهل بیت سفارش بسیاری دارند که اسرار اهل بیت را فاش نکنیم و به همه کس و همه جا آنها را بیان نکنیم. وقتی اهل بیت چنین سفارشی دارند چرا باید هر سخنی را در مجالس بیان کنیم با توجه به اینکه در عصر رسانه قرار داریم. شاید در گذشته بیان این سخنان به خاطر آنکه امکان انتشار نداشت مشکلی ایجاد نمی کرد ولی امروز بیان این سخنان سبب انتشار تقطیع شده و انحرافی آنها به دست دشمنان می گردد و وحدت شکنی ایجاد می کند.

 

فتوای یک مرجع تقلید مبنی بر واجب بودن قمه زنی خلاف مصلحت اسلام و مسلمانان است. بیان سخنان وحدت شکن به شیعه و اسلام ضرر می رساند، قمه زنی وهن دین است. به خاطر دارم در کشور بحرین منبر می رفتم. مستندی از تلویزیون پخش می شد و نشان می داد یک پرنده با زحمت لانه می سازد و ذره ذره غذا در دهان فرزندانش می گذارد و در این حال بلافاصله نشان می داد یک شیعه قمه بر سر بچه خود می زند و برخی صحبت های وحدت شکن مداحان را پخش می کند. این رفتارهای برخی مداحان خلاف مسیر اهل بیت است.

 

در برخی هیئت ها مجالسی با نام "برائت" برگزار می شود که در آن لعن خلفا می کنند، غافل از اینکه حملات انتحاری علیه شیعیان کشورهای منطقه فقط به خاطر پول نیست و بسیاری ناشی از بغضی است که از مشاهده چنین هیئت هایی ایجاد می شود.

 

رهبری می فرمایند: «در جلسات نباید کینه‌ورزیهای مذهبی را زیاد کرد؛ این را چقدر باید تکرار کرد؟ بارها تکرار کرده‌ایم؛ بعضی حاضر نیستند گوش کنند.» چرا باید کار به جایی برسد که مقام معظم رهبری اینقدر با اصرار بر این نکات تکیه کنند؟

از یکی از مداحان شنیدم که می گفت "قل هو الله احد یک دروغی بیش نیست/خدا دختری دارد که نامش زینب است". این قبیل اشعار که خوش بینانه از روی احساسات پوچ خوانده می شود، سبب ایجاد بغض و کینه علیه شیعیان می گردد و برای دشمن دست انداز و مستندی می شود که بر طبل نامسلمان بودن شیعیان بکوبند و اثباتی بر پاداش بهشت کشتار شیعیان فراهم کنند.

 

چندی پیش دکتر تیجانی که سالهاست به مکتب تشیع مشرف شده است در کنفرانسی در جمع هیئتی ها گفت از زمانی که شیعه شده ام هم باید از جان خود دفاع کنم و هم مدافع تشیع باشم اما در مقابل همه تلاش هایی که انجام می دهم تکفیری ها با پخش کلیپ های مجالس عزا و شعرخوانی های اشتباه همه تلاش ها و اثرگذاری ها از بین می رود.

 

راه حل چیست؟

نمی شود با چند CD گوش کردن مداح شد. جوانانی که در بحث مداحی وارد می شوند باید استاد ببینند و نمی شود بدون رهنمود بزرگترها و کسی نمی تواند بدون مطالعه معارف اهل بیت (ع) مداح شود.

 

رهبری همواره بیان می کنند مردم را تشویق به دستورات خداوند بکنید و در مجالس بایستی خدا پررنگ شود ولی متاسفانه امروز در برخی مجالس اهل بیت خدا گویا هیچ کاره است و گاها فراموش می شود که مقام بالای امام حسین (ع) به خاطر بندگی خداوند است.


/ف.م214