چه کسانی در قیامت با شکم های بزرگ محشور می شوند!؟
در آیه ۳۰ سوره آل عمران می خوانیم:
«يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ مَّا عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُّحْضَرًا وَمَا عَمِلَتْ مِن سُوَءٍ تَوَدُّ لَوْ أَنَّ بَيْنَهَا وَبَيْنَهُ أَمَدًا بَعِيدًا وَيُحَذِّرُكُمُ اللّهُ نَفْسَهُ وَاللّهُ رَؤُوفُ بِالْعِبَادِ.»
«روزى كه هر كس آنچه را از كار خير (در دنيا) انجام داده و آنچه را از كار بد به جا آورده حاضر شده مى يابد (عين آن اعمال را به صورت قيامتى مجسّم مىبيند)، آرزو مى كند كه كاش ميان او و عمل هاى بدش مدت زمان درازى بود (قيامت به تأخير مى افتاد). و خدا شما را از (عذاب) خود بر حذر مى دارد، و خدا دلسوز بندگان است.»
سه نکته شنیدنی:
* در تفسير برهان آمده است كه امام سجّاد عليه السلام در هر جمعه در مسجد النبى هنگام موعظه، اين آيه را براى مردم تلاوت مى فرمود. این نشان دهنده اهمیت معنا و مفهوم آیه فوق است. از طرفی شاید علت تکرار قرائت توسط امام سجاد (ع) این باشد که که این آیه را باید در لحظه لحظه زندگی جلوی دیدگانمان ببینیم تا در بازار، هنگام خرید و فروش، هنگام دروغ گفتن، وقت قسم خوردن و در همه حالات یادمان نرود که هرچه امروز عمل کنیم عین خود عملمان را در قیامت خواهیم دید.
** بسيارى از اعمالى كه در دنيا مورد علاقه انسان است، در قيامت مورد تنفّر او قرار خواهد گرفت اما چه سود!؟ آن روز دیگر نمی توانیم سرِ خودمان و مردم را کلاه بگذاریم و حقیقت اعمال خود را در برابر خویش مشاهده می کنیم.
*** در حدیث شریف معراج پیامبر اکرم (ص) نقل شده که حضرت برخی از گروه ها را در حال عذاب شدن مشاهده نمودند و وقتی پرسیدند مشخص شد که این عذاب ها در واقع صورت حقیقی خود اعمال آن افرادند.
برای نمونه حضرت فرمودند: «... و از آنجا به گروهی گذشتم که پیش روی آنها ظرفهایی از گوشت پاک و گوشت ناپاک بود و آنها ناپاک را می خوردند و پاک را می گذاردند! از جبرئیل پرسیدم: اینها کیانند؟ گفت: افرادی از امت تو هستند که مال حرام می خورند و مال حلال را وا می گذارند. و مردمی را دیدم که آتش در دهانشان می ریختند و از نشیمنگاهشان بیرون می آمد و چون وضع آنها را پرسیدم، گفت: اینان کسانی هستند که اموال یتیمان را به ستم می خورند. و گروهی را دیدم که شکمهای بزرگی داشتند و نمی توانستند از جا برخیزند گفتم: ای جبرئیل اینها کیانند؟ گفت:کسانی هستند که ربا می خورند...»
منبع: تراز
/ف.م214