حج كلاس آموزش آداب اجتماعي و اخلاقي است

کد خبر: 26904
عضو مجلس خبرگان رهبري گفت: سفر حج بهترين كلاس براي آموزش و عملياتي كردن آداب اجتماعي، تربيتي، افزايش خصوصيات اخلاقي و سازگاري با محيط و افراد پيراموني است.
وارث: حجت‌الاسلام والمسلمين سيد محمد واعظ موسوي با بيان اينكه حج يكي از واجبات مهم الهي و در سطح عباداتي مانند نماز، زكات و روزه است اظهار كرد: حج اعظم شعائر اسلامي و با فضيلت‌ترين عملي است كه انسان را به خدا نزديك مي‌كند.


وي خاطرنشان كرد: ويژگي‌هايي براي حج در متون اسلامي شناخته شده و عموما از آيات و روايات براي توصيف آن استفاده مي‌شود و مي‌توان به ويژگي‌هايي مانند به سختي انداختن جسم، هجران خانواده، دوري از وطن، ترك عادات روزمره و ترك لذت‌هاي دنيوي و شهوت‌ها اشاره كرد.

استاد حوزه علميه قم عنوان داشت: حج را مي‌توان به عنوان رياضت نفساني، عبادت مالي، جاني، گفتاري و عملي ذكر كرد و در حقيقت مجموعه‌اي از بايدها و نبايدها مي‌باشد كه در برخي از احاديث وارد شده است.

وي يادآور شد: حج از نماز و روزه نيز با فضيلت‌تر است زيرا نمازگزار تنها براي لحظاتي از خانواده و مسائل دنيوي چشم مي‌پوشد و روزه‌دار تنها در طول روز از خانواده خود چشمش را پنهان مي‌كند، در حالي كه حج‌گزار مال خود را مصرف مي‌كند و انواع مشكلات را به جان مي‌خرد و مدت فراواني از خانواده، وطن و علاقه‌هاي شخصي خود جدا مي‌شود.

واعظ موسوي عنوان داشت: از آنجايي كه عقل حكم مي‌كند، اجر و پاداش مكلف به اندازه زحمتي است كه در انجام عمل تحمل مي‌كند و در برگيرنده همه جنبه‌هاي فردي و اجتماعي است.

وي با اشاره به ابعاد سياسي و اجتماعي حج گفت: مسلمانان از همه مناطق عالم با وجود اختلافات نژادي، گويشي، رنگي، مذهبي، آداب و رسوم، فرهنگ و شخصيت‌هاي اجتماعي در اين كنگره عظيم اجتماع كرده و براي رفع نواقص و حل مشكلات با يكديگر تشريك مساعي مي‌كنند.

عضو مجلس خبرگان رهبري خاطرنشان كرد: حج زمينه اتحاد و وحدت امت اسلام را فراهم مي‌كند تا مسلمانان بتوانند با پيروي از دين مبين اسلام، آموزه‌هاي متعالي قرآن و احياي فرهنگ ديني سدي مستحكم در برابر زورمداران ايجاد كرده و پايه‌هاي حاكميت جباران را نابود كنند و زمينه‌ساز حكومت محرومان و مظلومان در اقصي نقاط جهان شوند.

وي عنوان داشت: حج از نظر فقهي به دليل فراواني مسائل، تعدد فروع و زياد بودن مطالب متمايز از ديگر ابواب فقه است به طوري كه اكثر مسائل آن غير مانوس بوده و كمتر مورد تكرار قرار مي‌گيرد.

واعظ موسوي ادامه داد: بر همين اساس زراره خدمت امام صادق (ع) رسيد وگفت «۴۰ سال است كه در مورد مسائل پراكنده حج از شما سوال مي‌كنند و شما پاسخ مي‌دهيد»، امام فرمودند «اي زراره خانه‌اي كه خداوند به عنوان نخستين خانه عبادت روي زمين بنياد نهاده، از ۲ هزار سال پيش از حضرت آدم، ملائكه آن را را زيارت مي‌كردند انتظار داري مسائل آن در ۴۰ سال خاتمه پيدا كند».

وي خاطرنشان كرد: سازندگي و معرفتي كه از حج به دست مي‌آيد، از جنبه‌هاي استثنايي حج است و بدون ترديد عقل‌هاي حكما و عارفان از ادراك خصوصيات آن متحير هستند و بر اساس آنچه امير مومنان (ع) در خطبه‌اي در زمينه معارف حج بيان كرده، از مهم‌ترين ويژگي‌هاي حج يادآوري حشر اكبر است كه بر همه بشر وارد مي‌شود.

عضو مجلس خبرگان رهبري عنوان داشت: حج يادآور روزي است كه همه مردم از هر طائفه، قبيله، نقطه جغرافيايي، پيرو هر آيين، مكتب و طائفه‌اي باشند، با كفن در محضر ربوبي حاضر مي‌شوند و حج‌گزار درس خودسازي، كمال و معرفت را دريافت مي‌كند.

وي يادآور شد: افراد در حج پناهگاه امن را پيگيري مي‌كنند و تصميم مي‌گيرند، در برگشت از سفر معنوي حج وظايف انساني خود را آنگونه كه خداوند خواسته در حد توان انجام دهند تا حقي از مردم و خداوند بر عهده آنها نماند و در صحنه‌هاي محشر و قيامت بتوانند با آرامش و آسودگي پاسخگوي سوالاتي باشند كه از او مي‌پرسند.

واعظ موسوي با بيان اينكه سفر حج بهترين كلاس براي آموزش و عملياتي كردن آداب اجتماعي، تربيتي، افزايش خصوصيات اخلاقي و سازگاري با محيط و افراد پيراموني است گفت: با مراعات آن امور، مجموعه پراكنده حجاج مانند نفس واحده براي برآوردن نيازهاي يكديگر اقدام مي‌كنند.

/س.ب215