حکایت زائرانی که به حج می روند اما حاجی نمی شوند

کد خبر: 3006
وارث: حج به عنوان یک عبادت دینی، از مجموعه ای ازمناسک، شامل اعمال و گفتار و شرایط تشکیل شده است که، در کوتاه ترین زمان آن حداقل چهار روز طول می کشد، و به طور عادی، حجاج ایرانی در حدود یک ماه در سرزمین وحی می مانند. یکی از اعمال ضروری که بدون آن حج افراد ادا نمی شود، «ذبح قربانی» می باشد، پس از انجام ذبح است که می توان به فرد لقب حاجی داد، و اعمال او را کامل دانست.

برای انجام عمل ذبح قربانی برای حجاج ایرانی، بخش ویژه ای در ساختار اداری ستاد حج کشورمان در نظر گرفته شده به نام طرح قربانی که برای خود نیروهای خاصی دارد و کاروان ذابحین که شامل افراد آشنا به ذبح و قوانین و الزامات ذبح می باشند تشکیل شده است، به گفته پایگاه حج و زیارت: «در سال جاري براي انجام ذبح قُرباني ۶۲ نفر ذابح انتخاب و به عربستان اعزام شده اند. عزيزان ذابح قبل از استقرار در قربانگاه و انجام وظيفه اصلي خود در ديگر امور خدمت رساني به حجاج از جمله امداد و راهنمايي و آشپزخانه‌هاي متمركزنيز بكار گرفته ميشوند. در روز عيد قُربان هر ذابح به طور متوسط مي‌بايست به ذبح ۱۰۰۰ تا ۱۰۵۰ دام را ذبح كند.»

اما نکته ای که در مورد کار این عزیزان بسیار حائز اهمیت است، این است که این ذابحین، گرچه در طول مدت حج در مکه به سر می برند، اما متاسفانه از نعمت حاجی شدن محرومند، زیرا «ذابحين در قربانگاه‌ها بعد از اذان صبح روز عيد و اقامه نماز صبح شروع به كار ذبح مي‌نمايند و اين امر تا غروب روز عيد ادامه خواهد داشت.» و لذا از انجام مناسک حج محروم می شوند، و یکی از ممنوعات حج که نریختن خون توسط فرد مُحرم است را مجبورند که زیر پا بگذارند. به گفته یکی ازدست اندر کاران حج امسال، «من تاکنون تصور می کردم سازمان حج هرسال ۵ نفر جدید الورود وارد گردونه می کند که حج انجام می دهند و بقیه افراد هم سال های قبل حداقل یک بار حج انجام داده اند و بعد از آن دیگه اجازه حج گزاری ندارند. اما تازه فهمیده ام که خیر اینها هیچ کدامشان تاکنون حج انجام نداده اند و فقط ۵ نفری که مسن شده و از گردونه می خواهند خارج شوند اجازه یافته اند حج انجام دهند. اینها هرسال در مکه و با حاجیان هستند ولی خودشان در تمام عمرشان حج انجام نداده اند!»

برخی از این افراد چندین سال به عنوان ذابح به سفر حج اعزام شده اند، اما از نعمت حاجی شدن همچنان محرومند، تصور اینکه به کنار چشمه بروید اما تشنه برگردید، این جمله گویای حال این خدمتگذاران زحمتکش می باشد، که امیدواریم، با اتخاذ تدابیری، به صورتی چرخشی، هرساله تعدادی از این افراد هم معاف از کار شوند تا بتوانند مناسک حج را انجام دهند و حاجی شوند.

منبع: الف
ف104