چه کنیم تا در ماه رمضان کمتر تشنه شویم؟
1- پرخوری در سحر یکی از عوامل تشنگی در طول روز است. پس کم بخورید تا تشنه نشوید.
2- یکی از بهترین روشها برای کم کردن تشنگی، استفاده از خوراکی هایی است که طبع خنک یا سردی دارند و به اصطلاح، ضدّ صفرا بوده حرارت کبد را فرو مینشانند. شاید از بهترین آنها، شربت خاکشیر است که از قدیم هم، در این ماه مبارک، مورد اقبال ایرانیها بوده است. اضافه نمودن چند قطره آب لیمو ترش تازه یا آبلیمو، تأثیر شربت خاکشیر را افزایش میدهد. اضافه کردن کمی تخم شربتی یا تخم ریحان به این گونه شربت ها، به کاهش ضعف روزه داری هم کمک شایانی میکند.
کسانی که طبع بسیار گرمی دارند؛ میتوانند به هنگام سحر، کمی آبغوره یا سرکه را با آب مخلوط نموده و میل کنند.( به ویژه پس از خوردن غذاهای چرب.)
یک روش مناسب دیگر این است که عرق کاسنی و شاهتره را به نسبت مساوی مخلوط کنید و در یخچال گذاشته در فاصله افطار تا سحر به جای آب خوردن مصرف کنید. این کار، تشنگی طول روز را بسیار کم میکند.
کسانی که در طول روز بدنشان داغ شده دچار عطش شدید میشوند میتوانند هر شب یک قاشق مربّاخوری پودر تخم گشنیز را در نصف لیوان آبغوره بی نمک ریخته آن را در یخچال گذاشته و سحر آن را صاف و آبغوره را کم کم میل کنند.
چنانچه بین افطار تا سحر دو یا سه لیوان از شربت عسل و آبلیموی طبیعی مصرف کنید؛ رطوبت کافی برای بدن تامین میشود و کمبود آب بدن و افزایش حرارت و غلبه تشنگی در اثر روزه داری پیش نخواهد آمد.
3- مصرف زیاد گوشت قرمز هم میتواند باعث افزایش صفرا و تشنگی شود. البته افرادی که سابقه کم خونی، ضعف و یا افت فشارهای مکرّر را دارند از این قاعده مستثناء هستند.
4- پرهیز از غذاهای سرخ کردنی و غذاهای بسیار چرب، شور، شیرین، تند و پرادویه هم فراموش نشود. هلیم، کله پاچه و ماهی ازجمله غذاهایی هستند که تشنگی را زیاد میکنند. مصرف ادویه، فلفل و سیر را در غذاهای این ماه و به ویژه سحر کاهش دهید. چای، قهوه و کاکائو هم به دلیل خاصیت ادرارآوری خود میتوانند تشنگی را بیفزایند.
5- اگر روزه دار خود را عادت دهد که حدّاقل در وعده سحر از غذاهای خام(آب عسل، مغزهای خام، میوه ها، خرما، زیتون، خشکبار، جوانهها و ...) استفاده کند بسیاری از مشکلات او مرتفع خواهند شد.
6- مصرف آب یخ اگرچه در ابتدا و در ظاهر تشنگی را فرو مینشاند اما در نهایت باعث تشدید تشنگی میشود.
7- از خوابیدن بلافاصله بعد از سحری، به خصوص اگر غذاهای با طبع گرم مصرف کرده باشید بپرهیزید. امّا خواب قیلوله(قبل از اذان ظهر) رطوبت مناسبی برای بدن فراهم میکند و باعث افزایش نشاط در انجام اعمال عبادی نیز میشود. توصیه میکنیم از خواب بیش از حد در سایر زمانها پرهیز کنید و از فرصت این ماه به خوبی استفاده کنید.
8- دوش گرفتن در طول روز باعث کاهش حرارت بدن میشود ولی دقت کنید که برای این کار از آب ولرم استفاده کنید چراکه آب سرد باعث تنگ شدن منافذ پوستی و احتباس گرما در بدن میشود و این باعث میشود که عملا بدن داغتر شود. به کسانی که به هر دلیل دچار تشنگی شدید در این ماه میشوند توصیه میکنیم که بعد از نماز ظهر و عصر دوش گرفته و ساعتی را در مکانی خنک استراحت کنند؛ پس از برخاستن از خواب، خواهند دید که چندان اثری از آن تشنگی باقی نمیماند؛ اگرچه این کار ممکن است ضعف ناشی از گرسنگی را افزایش دهد. توصیه میشود از دوش گرفتن با آب خیلی گرم پرهیز نمایید چرا که باعث افزایش تشنگی و ضعف میشود.
9- استفاده از میوههای آبدار و خنک مثل هندوانه، خیار، هلو، آلبالو و ... و غذاهای لعاب دار مانند کدو، شیر و فرنی و سبزی هایی مثل کاهو و خرفه هم به کاهش تشنگی کمک میکند.
نکته بسیار مهم: برخی خوراکیها مانند هندوانه، هلو، خیار، شیر و ... طبع بسیار لطیفی دارند و هنگام ورود به معده تابع طبع معده میشوند؛ بنابراین اگر به هنگام تشنگی که صفرای زیادی در معده جمع شده است مصرف شوند(یا در کسانی که ذاتا معده بسیار داغی دارند)، با ورود به معده به خلط صفرا تغییر ماهیت داده عملا به جای خنک کردن فرد، حرارت او را افزایش میدهد. لذا این خوراکیها را تنها وقتی مصرف کنید که با مصرف خوراکیهای دیگر، عطش اولیه و داغی کبد و معده را فرونشانده باشید.
10- یکی از علل شایع تشنگیهای کلافه کننده و خشکی دهان روزه داران؛ وجود انواع سینوزیت و آلرژی و ترشّحات پشت حلقی ناشی از آنهاست که با جذب آب حفره دهانی باعث بوی بد و تشنگی ناراحت کننده ای میشوند. طبیعی است راه حل این مشکل در برطرف کردن عامل سبب ساز است.
11- در طول روز از فعالیت غیرضروری و ورزش، حمام داغ و سونا و ... اجتناب کنید.
12- داروهای خشک کننده مثل آنتی بیوتیکها تشنگی را افزایش میدهند. اگرچاره ای از استفاده آنها ندارید سعی کنید در وعده سحر از آنها اجتناب کنید.
13- در صورتی که اهل چای هستید، چای کمرنگ مصرف کنید چراکه چای باعث افزایش ادرار و کاهش مایعات بدن میشود. البته در ماه مبارک به فکر ترک مصرف چای نیفتید چراکه دچار مشکلات ناشی از ترک میشوید. برای چنین کاری باید ازچند ماه قبل و به صورت تدریجی اقدام کنید.
در صورتی که اهل دمنوش هستید، دمنوشهای با طبع سرد و یا معتدل مصرف کنید و از دم نوشهای گرم مانند دم نوش نعناع، بابونه، اسطوخودوس و ... پرهیز کنید. این عرقیات باعث افزایش حرارت بدن و به دنبال آن تشنگی میشوند.
منبع: خانه مداحان
/1102001307