توصیه خداوند به موسی(ع) برای کسب رضایت الهی
«قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاء وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاء وَتُعِزُّ مَن تَشَاء وَتُذِلُّ مَن تَشَاء بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.»
«بگو: خداوندا، اى مالك حقيقى هر مملوك، و اى حاكم مطلق بر همه حكومت ها، به هر كه خواهى حكومت مى بخشى، و از هر كه خواهى حكومت را باز مى گيرى، و هر كه را خواهى عزت مى دهى، و هر كه را خواهى خوار مى گردانى، (حقيقت) خير در دست توست، حقّا كه تو بر هر چيزى توانايى.» (سوره آل عمران، آیه ۲۶)
سه نکته:
* آنچه در اين آيه در مورد اعطاى عزّت و ذلّت از جانب خداوند آمده، طبق قوانين و سنّت اوست و بدون جهت و دليل خداوند كسى را عزّت نمى بخشد يا ذليل نمى سازد. مثلاً در روايات مى خوانيم: هر كس براى خداوند تواضع و فروتنى كند، خداوند او را عزيز مى كند و هر كس تكبّر نمايد، خدا او را ذليل مى گرداند.
** این نکته بسیار مهمی است که باور کنیم عزّت و ذلّت از خداست، ولى ايجاد زمينه هاى آن به دست خود ماست. امام صادق (ع) می فرماید که اگر بفهمید و باور کنید تدبیر امور دست مدبّر حقیقی است آن وقت دیگر مصیبت ها و سختی های دنیا برایتان آسان می شود.
*** وقتی به این باور برسیم که مالک همه چیز اوست دیگر نگرانی نداریم که چرا مالم کم شد؟ چرا تجارتم رونق نگرفت؟ چرا فلانی اوضاعش بهتر از من است؟ چرا من باید در نداری دست و پا بزنم و فامیلم در خوشی باشد؟ و چراهای بسیار دیگر.
زیرا ما فهمیده ایم اكنون كه مالك اوست پس ما و ديگران امانتدارى بيش نيستیم و بايد طبق رضاى مالك اصلى عمل كنیم.
اما رضای مالک اصلی در چیست؟ حضرت موسی (ع) از خداوند خواست مرا راهنمائی کن به عملی که وقتی آنرا انجام دادم به وسیله آن به رضای حضرتت نائل گردم. وحی آمد: «فانّ رضای فی رضاک بقضائی؛ رضای من در رضای تو به قضای من است». و اگر به این مقام برسیم در واقع رضایت دوطرفه را کسب نموده ایم، هم خودمان به مقام رضا به قضای الهی رسیده ایم و هم خدا از ما راضی شده است.
منبع: تراز نیوز