سرنوشت زیبای زیباترین باغ مدینه

کد خبر: 24698
طبق نظر مورّخين وقف حوائط سبعه اوّلين وقف در اسلام است البتّه در صورتی كه وقف مسجد قبا و مسجد‌النّبی به حساب آورده نشود.

وارث: ابوطلحه انصاری از یاران پیامبر اکرم (ص) به شمار می رفت. ابوطلحه باغ های بسیار باصفایی و چشم نوازی داشت که «بَيْرماء» نام داشت. زیبایی بیرماء بین همه اهل مدینه زبانزد بود. چشمه آب گوارایی هم در بیرماء بود که رسول اکرم (ص) نیز هر وقت به آنجا می رفتند از آن می نوشیدند و وضو می ساختند. وقتی که آیه شریفه ۹۲ سوره آل عمران نازل شد به این مضمون که: «لَنْ تَنالُوا البِرَّ حتّي تنفِقُوا ممّا تحبُّون» (آل عمران، آيه ۹۲)؛ يعنی، هرگز به نيكوكاری (حقیقی) نخواهيد رسيد تا از آن چه كه دوست داريد انفاق كنید.» در این هنگام ابوطلحه که تحت تاثیر مفهوم این آیه قرار گرفته بود نزد پیامبر (ص) رفت و گفت: محبوب ترين اموال من همين باغ است و می خواهم آن را در راه خدا انفاق كنم تا ذخيره ای برای رستاخيز من باشد.

پيامبر اكرم (ص) فرمودند: «آفرين بر تو، آفرين بر تو، اين ثروتی است كه براي تو سودمند خواهد بود. سپس فرمود: من صلاح می دانم آن را به خويشاوند نيازمند خود بدهی.»
ابوطلحه دستور ايشان را عمل كرد و آن باغ را بر خويشان خود وقف كرد. 
(الكبيسي، ۱۳۶۴، ص ۴۸)

 

سه نکته:

* آیا می دانید آیه ۹۲ سوره آل عمران چه زمانی نازل شد؟
زمانی که حضرت زهرا (س) در شب عروسی خود لباس عروسی را به مستمندی که برای کمک درب خانه را زده بود دادند و خود در آن شب لباس کهنه قبلی را پوشیدند.

** آیا می دانید اولین وقف در اسلام کدام است؟
طبق نظر مورّخين وقف حوائط سبعه اوّلين وقف در اسلام است البتّه در صورتی كه وقف مسجد قبا و مسجد‌النّبی به حساب آورده نشود.

*** اما حوائط سبعه چیست؟
هنگام حركت به سوی جنگ أحد مردی از اَحبار يهود مدينه به نام مخيريق همراه لشكر اسلام خارج شد. هنگام حركت قشون گفت: اگر مراجعت نكردم اموالم در اختيار محمّد (ص) است تا برابر راهنمايی خدايش عمل كند. مخيريق در جنگ أحد كشته شد و به دستور پيامبر در كنار قبرستان مسلمين دفن گرديد و اموالش از جمله «حوائط سبعه» در اختيار پيامبر اكرم صلّي الله عليه و آله قرار گرفت. اين باغهای هفت گانه عبارت بودند از: صافيه، بَرقه، دَلال، مَثيب، اعواف، هسني، مشربه ام ابراهيم. و پیامبر (ص) نیزآنها را وقف نمود. (ابن اثير، ۱۳۸۵، ج ۳، ص ۹۹۷)

منبع: تراز

/ب.ط211