چگونه انسانها قبض روح می شوند؟
وارث: در آنِ واحد چگونه ملك الموت ميتواند قبض روح افراد بسيارى را بنمايد با آنكه بعضى از آنان در مشرق عالم و برخى در مغرب عالمند؟
بسم الله الرحمن الرحیم
بله ممكن است در یک لحظه، جمعيّت بسيارى در دريا غرق شوند، يا به واسطه زلزله در زمين فرو روند. حضرت ملك الموت علیه السلام نیز جان اين همه انسان را بدون هیچ وقفه ای در یک لحظه میگیرد. این مانند کارخانه برقی است که يك نيروى واحد توسّط يك رشته كابل به شهر ميدهد و اين نيرو به دستگاههاى مُبدِّلی میرسد و اين دستگاهها، آن نيروى قوىّ را تبديل ميكند به نيروى ضعيف تر، تا جاییکه قابل استفاده در خانهها و دستگاههاى حرارتى و مكانيكى شود. آيا ميتوان گفت: چگونه ميتواند يك رشته سيم متّصل به كارخانه اين همه منزلها و كارخانه ها را روشن كند؟
حضرت عزرائیل علیه السلام نیز، حكم معدن نيرو را دارد و به کمک ملائک دیگر که مانند دستگاه های تبدیل کننده برق هستند، عمل قبض روح را انجام میدهد. از حضرت صادق عليه السّلام سوال شد که: در يك ساعت در جميع آفاق عالم آنقدر از مردمان میميرند كه عدد آنها را غير از خداوند عزّوجلّ كسى نمیتواند به شمارش درآورد، اين چگونه امکان دارد؟ حضرت صادق عليه السّلام در پاسخ فرمودند: خداوند تبارك و تعالى براى ملك الموت ياران و مددكارانى گماشته است كه آنها ارواح را قبض میكنند.(من لا يحضره الفقيه،باب غسل الميّت، طبع نجف، جلد 1، ص 80)
جواب دیگر آن است که اصلا عمل ملك الموت يك فعل مادّى نيست، او يك موجود مجرّد و معنوى است پس میتواند در یک لحظه چند عمل را با هم انجام دهد؛ بنابراين، عمل حضرت ملك الموت علیه السلام و سائر فرشتگان، عمل مادّى نيست بلكه عمل واحدى است كه از آئينهها و دريچههاى مختلف برای هر انسانی ظهور و بروز میکند.
از حضرت صادق عليه السّلام روايت شده است كه:«از ملك الموت عليه السّلام سؤال شد: چگونه آدميان را در يك ساعت قبض ارواح میكنى در حاليكه بعضى در مغرب عالم و بعضى دیگر در مشرق عالم هستند. ملك الموت در پاسخ گفت: من فقط آنها را ميخوانم و آنها جواب مرا ميدهند.» ( من لا يحضره الفقيه» باب غسل الميّت، جلد 1، ص 80)(برگرفته از کتاب معادشناسی، آیت الله حسینی تهرانی، ج1،ص221)
بنابراین گاهی قبض روح انسانها تنها به وسیله حضرت عزرائیل علیه السلام صورت میگیرد و گاهی هم به دستور ایشان این عمل توسط ملائک دیگر که گوش به فرمان ایشان هستند انجام میشود.