دوران نامزدی حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) چگونه گذشت؟

کد خبر: 40504
امام علی علیه‌السلام در خاطره‌ای زیبا، پایان دوره نامزدی‌ خود را چنین بیان می‌فرمایند: «یک ماه از اجرای خطبه عقدمان گذشت. در این یک ماه با رسول خدا نماز می‌خواندم و به خانه‌ام برمی‌گشتم و در این یک ماه درباره ازدواج سخنی به ایشان نگفتم. پس از یک ماه، همسران پیامبر به من گفتند: نمی‌خواهی درباره آوردن فاطمه علیهاالسلام به خانه خودت با پیامبر صحبت کنیم؟»
وارث : «یک کوخ چهار ـ پنج نفری در صدر اسلام داشته‌ایم و آن، کوخ فاطمه زهرا علیهاالسلام است. برکات این کوخ چند نفری آن‌قدر زیاد است که عالم را از نورانیت پر کرده است. کوخ‌نشینان این کوخ محقر، در مراتب معنوی آن‌قدر بالا بودند که دست ملکوتی‌ها هم به آن‌ها نمی‌رسد. جنبه‌های تربیتی این کوخ، آن‌قدر والا بوده است که همه برکات در بلاد مسلمین، خصوصاً در مثل بلاد ما، همه از برکات آنهاست.»

امام علی علیه‌السلام در خاطره‌ای زیبا، پایان دوره نامزدی‌ خود را چنین بیان می‌فرمایند: «یک ماه از اجرای خطبه عقدمان گذشت. در این یک ماه با رسول خدا نماز می‌خواندم و به خانه‌ام برمی‌گشتم و در این یک ماه درباره ازدواج سخنی به ایشان نگفتم. پس از یک ماه، همسران پیامبر به من گفتند: نمی‌خواهی درباره آوردن فاطمه علیهاالسلام به خانه خودت با پیامبر صحبت کنیم؟ گفتم صحبت کنید. آن‌ها به محضر حضرت رفتند و عرض کردند: علی علیه‌السلام دوست دارد همسرش را به خانه ببرد، چشم فاطمه را به دیدار شوهرش روشن کن! پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله پرسید: چرا خود علی علیه‌السلام همسرش را از من نمی‌خواهد؟ ما توقع داشتیم که خودش اقدام کند. من عرض کردم: ای رسول خدا! حیا و شرم مرا از سخن گفتن در این‌باره باز می‌دارد. پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله با شنیدن این سخنان، با برگزاری مراسم ازدواج موافقت کرده، به همسران خود دستور تهیه مقدمات آن را داد.

سفره با برکت علی علیه‌السلام

مقدمات جشن ازدواج فاطمه علیهاالسلام فراهم شد و برای دادن ولیمه عروسی، هماهنگی‌های لازم به‌عمل آمد. داماد به مسجد رفت تا مؤمنان را برای صرف غذای عروسی دختر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله دعوت کند. جمعیت در مسجد موج می‌زد. علی علیه‌السلام نتوانست تنها عده‌ای را از جمع برگزیند؛ به همین خاطر با صدای بلند به همگان اعلام کرد که: «دعوت مرا به ولیمه عروسی فاطمه بپذیرید». تمام جمعیت حرکت کردند. کمی غذا و زیادی جمعیت، داماد پیامبر را نگران کرده بود. از حضرت کمک خواست. پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله که شرمندگی علی علیه‌السلام را دریافته بود، فرمود: «دعا می‌کنم خداوند به غذا برکت دهد». از برکت دعای ایشان، چهار هزار نفر از آن غذا خوردند و سیر شدند. سپس پیامبر کاسه‌ای طلبید و غذایی در آن ریخت و فرمود: «این هم برای فاطمه و شوهرش».


خانه‌ای پر از مهر

زندگی مشترک علی علیه‌السلام و فاطمه زهرا علیهاالسلام در خانه‌ای ساده، اما پر از نور و مهر آغاز شد. یاد خدا چلچراغ خانه آن‌ها بود و غیر از رضایت حضرت حق، خواسته دیگری آن‌ها را به خود مشغول نکرد. زهرا علیهاالسلام رازدار علی علیه‌السلام بود و علی علیه‌السلام پناه‌گاه فاطمه علیهاالسلام؛ تا آن‌جاکه ‌حضرتش با نگاهی به زندگی خویش فرمود: «هیچ‌گاه فاطمه از من نرنجید و او نیز هرگز مرا نرنجاند. او را به هیچ‌کاری مجبور نکردم و او نیز مرا آزرده خاطر نساخت. در هیچ امری، قدمی برخلاف میل باطنی من برنداشت و هرگاه به چهره‌اش نگاه می‌کردم، تمام غصه‌هایم برطرف می‌شد و دردهایم را فراموش می‌کردم». آن حضرت در جایی دیگر می‌فرماید: «به خدا قسم هرگز کاری نکردم که فاطمه خمشگین شود؛ او نیز هیچ‌گاه مرا خشمگین نکرد.»

خانه گِلی و گُل‌های یاس

فاطمه زهرا علیهاالسلام و همسر بزرگوارش، زندگی را در خانه‌ای گِلی آغاز کردند، اما زیباترین گل‌های یاس در همان خانه پرورش یافتند. امام خمینی (ره) با اشاره به این مطلب می‌فرماید: «یک کوخ چهار ـ پنج نفری در صدر اسلام داشته‌ایم و آن، کوخ فاطمه زهرا علیهاالسلام است. برکات این کوخ چند نفری آن‌قدر زیاد است که عالم را از نورانیت پر کرده است. کوخ‌نشینان این کوخ محقر، در مراتب معنوی آن‌قدر بالا بودند که دست ملکوتی‌ها هم به آن‌ها نمی‌رسد. جنبه‌های تربیتی این کوخ، آن‌قدر والا بوده است که همه برکات در بلاد مسلمین، خصوصاً در مثل بلاد ما، همه از برکات آنهاست.»

همسران نمونه

سراسر زندگی مشترک امام علی علیه‌السلام و حضرت زهرا علیهاالسلام، سرشار از مشق‌های نیکوست. مقام معظم رهبری در تحلیلی زیبا، از نقش حضرت زهرا علیهاالسلام در فعالیت‌های تأثیرگذار همسرش چنین یاد می‌کنند: «در طول 10 سالی که پیامبر در مدینه بود، حدود 9 سال جنگ‌های کوچک و بزرگی ذکر کرده‌اند (حدود 60 جنگ اتفاق افتاده است)، در اغلب آن‌ها امیرالمؤمنین هم بوده است. حالا شما ببینید، او [حضرت زهرا علیهاالسلام] خانمی است که در خانه نشسته و شوهرش مرتب در جبهه است و اگر در جبهه نباشد، جبهه لنگ می‌ماند... از لحاظ زندگی هم وضع روبه‌راهی ندارند... در حالی که دخترِ رهبر است، دختر پیامبر است، یک نوع احساس مسئولیت هم می‌کند.

ببینید انسان چه روحیه قوی‌ای باید داشته باشد تا بتواند این شوهر را تجهیز کند، دل او را از وسوسه اهل و عیال و گرفتاری‌های زندگی خالی کند، به او گرمی بدهد، بچه‌ها را به آن خوبی تربیت کند... فاطمه زهرا علیهاالسلام این‌گونه خانه‌داری، شوهرداری و کدبانویی کردند و این‌طور محور زندگی فامیل ماندگار در تاریخ قرار گرفتند».

منابع

1.    گلبرگ - دی 1384، شماره 70

منبع : مهرخانه

/1102101305