از نثر جذاب و تحقیقات گسترده نویسنده کتاب «حاء سین نون» تقدیر به عمل آمد
نقادان این کتاب با تقدیر از نثر جذاب این کتاب، به بررسی آن از زوایای تاریخی و داستانی پرداختند.
در این نشست خبری، با اشاره به اینکه کتاب «حاء سین نون» در 160 صفحه و 16 فصل نوشته شده،وجیهه علی اکبری سامانی اظهار داشت: این کتاب با فرازی از آغاز امامت امام حسن مجتبی(ع) آغاز شده و با ماجرای شهادت آن حضرت خاتمه پیدا می کند. با توجه به منابعی که در کتاب به آنها اشاره شده و همچنین عبارات عربی به کار رفته در اثر، مشخص است که تحقیق و پژوهش گسترده ای برای خلق این اثر صورت گرفته است.
وی با اشاره به بازنگری تاریخی در این اثر، اظهار عقیده کرد: تاثیر این نوع بازنگری داستانی از آثار مشابه مستندنگاری بیشتر است. در عین حال علاوه بر بهره برداری تاریخی، می توان بهره برداری اجتماعی و سیاسی هم از این کتاب انجام داد.
سامانی با بیان اینکه از محتوای کتاب مشخص است که تحقیقات تاریخی کاملی قبل از تالیف آن انجام شده، گفت: جنبه غالب اثر، تاریخ نگاری داستانی است و به موضوع صلح و فتنه کمتر پرداخته شده است.
وی ابراز عقیده کرد: با توجه به جنبه تاریخی داستان در این اثر عنصر غافلگیری وجود ندارد و خواننده از قبل پایان داستان را می داند. در عین حال تنوع راوی در این اثر زیاد است و پرداختن به شخصیت امام حسن مجتبی(ع) از دیدگاه دشمن قابل تامل است.
در ادامه این نشست، رضا رسولی با اشاره به جایگاه و اهمیت این گونه آثار در باورهای دینی و مذهبی جامعه، گفت: با توجه به شرایط ویژه هزاره سوم در تالیف کتاب های دینی، باید به اصولی همچون روایت صحیح و سالم تاریخی از واقعه، پاسخ به شبهات و ارائه جنبه های معنوی و روحی امام (ع) توجه ویژه داشت.
این منتقد ادبی به داستان موجود در کتاب «حاء سین نون» اشاره کرد و گفت: محور اصلی داستان موضوع صلح امام(ع) است و این در حالیست که در متن داستان، به شخصیت پردازی راویان پرداخته نشده و با وجود اینکه نثر روان و خوبی در کتاب وجود دارد، اما عبارات سختی در آن به کار رفته است.
رسولی با اشاره به اینکه ذکر منابع در این کتاب داستانی، موجب شده که به صحت مطالب اطمینان پیدا کنیم، ادامه داد: اگر بر مبنای شاخص های عمومی رمان به اثر توجه شود، این اثر بیش از آنکه به رمان شبیه باشد، به نمایشنامه شباهت دارد و این، به دلیل توصیفات نمایشی و دیالوگ های متعدد در کتاب است.
وی درباره به تصویر کشیدن شخصیت معاویه در این کتاب نیز اظهار عقیده کرد: تصویری که از معاویه در این تعریف شده، فردی منحوس و آلوده و ناپاک است که به شدت تحت تاثیر عمروعاص قرار دارد و این درحالیست که ما معاویه را به عنوان فردی دغلباز و فرمانروایی قادر و ماکیاولیسم می شناسیم که صدها نفر را در فضای تبلیغاتی در اختیار دارد و هرچند که عمروعاص مهره اصلی اوست، اما تنها یکی از مهره های اوست.
لازم به توضیح است که رمان داستانی «حاء سین نون» که به زندگی امام حسن مجتبی(ع) از آغاز امامت تا شهادت آن حضرت پرداخته، 160
صفحه و در 16 فصل توسط سید علی شجاعی تالیف شده که چاپ چهارم آن توسط نشر نیستان منتشر شده است.
شجاعی که پیش از این نیز در نگارش رمان هایی با تم مذهبی با مخاطب خود مواجه شده است، در این رمان به روایتی ویژه و بدیع از زندگی امام حسن مجتبی(ع) در فاصله سال های پس از شهادت حضرت علی(ع) تا شهادت امام حسن(ع) توجه نشان داده است و سعی کرده با خلق زاویه دید تازه، به بیان جدیدی از زندگی این امام معصوم دست پیدا کند.
این برنامه از سلسله نشست های نقد و کتاب انجمن ادبیات داستانی سازمان بسیج هنرمندان بوده که با مشارکت مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (سرچشمه) برگزار شد.