حجت الاسلام علی پناه: وظیفه ی ما در قبال نعمت ولایت، عاشق مولا شدن است+گزارش تصویری
وارث: جشن میلاد امیرالمومنین علی علیه السلام با سخنرانی شیخ میثم علی پناه و مداحی حاج احد قدمی، حاج حسین یعقوبیان و کربلایی محمد علی خادمی در هیئت علمدار کربلا برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام علی پناه را می خوانید:
![حجت الاسلام علی پناه: حجت الاسلام علی پناه:](/files/fa/news/1395/2/4/246588_922.jpg)
منت گذاشتن خدا بواسطه ی نعمت خلقت پیامبر صلی الله علیه و آله
خداوند برای نعمتهایی که به ما عطا فرموده هیچ منتی نگذاشته است. خداوند تمام نعمتهایش را بی منت و مجانی به ما عطا فرموده است مگر برای دو نعمت خیلی مهم. روشن می شود که این دو نعمت از نگاه خداوند اهمیت داشته، که بر خوبان عالم منت گذاشته تا بفهمند این دو نعمت غیر از بقیه ی نعمت هاست.
اولین نعمت، نعمت بعثت پیامبر صلی الله علیه و آله است. که خدا صریحا در قرآن فرموده است: لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَى الْمُؤمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولاً مِّنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِي ضَلالٍ مُّبِينٍ1 ؛به يقين، خدا بر مؤمنان منت نهاد كه پيامبرى از خودشان در ميان آنان برانگيخت، تا آيات خود را بر ايشان بخواند و پاكشان گرداند و كتاب و حكمت به آنان بياموزد، قطعاً پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند.
دلیل این منت گذاشتن چیست؟ اگر دلسوزی ها و مهربانی های عجیب پیغمبر صلی الله علیه و آله نبود؟ اگر صبر و استقامت بی مانند پیامبر صلی الله علیه و آله نبود یقینا امروز ما مسلمان نبودیم.
خاتم الانبیا صلی الله علیه و آله، 23 سال انواع بی مهری ها و اهانت ها را تحمل کردند. تا جایی که آیه نازل شد: طه * مَا أَنْزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى2؛ پیغمبر! ما قرآن را نازل نکردیم به به مشقت بیفتی! تو دعوت کننده باش به سمت خدا، اگر خواستند اجابت می کنند و اگر هم نخواستند اجابت نمی کنند. ما راضی نیستیم تو این قدر به سختی و مشقت بیفتی. به قدری آقا زجر کشید که فرمود: هیچ پیغمبری به اندازه ی من اذیت نشد.
بدانید خیلی از انبیاء به قدری مصیبت کشیدند که نتوانستند کار تبلیغی انجام دهند. خیلی از انبیا را زنده زنده درآتش انداختند. حضرت نوح نبی 950 سال کار تبلیغی انجام دادند. می نویسند مجموعا به اندازه انگشتان دو دست، به تعداد 10 نفر هم به او ایمان نیاوردند.
حضرت موسی علیه السلام گرفتار قوم بنی اسرائیل شد. قرآن می فرماید مثل قوم بنی اسرائیل، مثل حمار است. بدترین انتقادها را خدا نسبت به آنها دارد.
آقایی که اهل مبالغه نیست، هر چه می فرماید دقیقا منطبق بر حقیقت است این جمله را می فرماید، من از همه ی انبیا بیشتر اذیت شدم. اما حتی یک لحظه از میدان کنار نکشیدند. اگر استقامت و صبر ایشان نبود، نمی گذاشتند یک لااله الاالله به ما برسد.
حضرت خدیجه سلام الله علیها فرمود، زمانی که در مکه بودیم آسیب های زیادی به حضرت وارد میشد. یکبار دیدم کفار، پیامبر صلی الله علیه و آله را دوره کردند و به شدت ایشان را کتک می زنند. زمانی من رسیدم که صدای شیون و ناله ی حضرت از زیر مشت و لگد افراد ناسپاس بلند است. با چشم گریان به طرف منزل آمدم و گفتم الان است که خبر مرگ ایشان را بیاورند. پیامبر صلی الله علیه و آله با سر و روی خونین و لباسهای پاره و غرق خون به خانه باز گشت. اولین کاری که رحمة للعالمین بعد از ورود به خانه انجام دادند، این بود که به سمت مصلی خود رفتند و دست به دعا برداشتند، نه نفرین و شکایت! بلکه فرمودند: اللهمّ اهدِ قومی فإنّهُم لایَعلَمُونَ3؛ خدایا اینها را هدایت کن، اینها نمی فهمند. جا ندارد خدای رحمان به خاطر چنین معلم دلسوز و مقاوم بر همه ی ما منت بگذارد؟
منت گذاشتن خدا بواسطه ی نعمت ولایت
دومین نعمتی که حضرت حق بر همه ی صالحان، پاکان و خوبان عالم من گذاشته است، نعمت عظمی ولایت کلیه الهیه ی حضرت اسدالله الغالب، علی ابن ابی طالب علیه السلام است.
خدا در قبال این نعمت بر ما منت گذاشته است. حضرت امام خمینی رحمة الله علیه به شاگردان خود توصیه می کرد که زیارت رجبیه را زیاد بخوانید که اگر فضیلتی برای امامان معصوم علیهم السلام بیان شد، استبعاد نکنید. به اذن خدا، این خانواده در عالم تمام نظام عالم را رهبری می کنند. بكُمْ يُجْبَرُ الْمَهِيضُ وَ يُشْفَي الْمَرِيضُ4 ؛ به واسطۀ ولایت شماست كه استخوان شكسته التيام ميپذيرد و مريض شفا مييابد.
امام هادی علیه السلام خطاب به ائمه علیهم السلام در زیارت جامعه کبیره می فرماید: خلقکم الله انوارا فجعلکم بعرشه محدقين حتي من علينا بکم 5؛ خداوند شما را به صورت انواري آفريد. شما را گرداگرد عرش خودش جا داد. به واسطه خلقت نوری شما بر ما بندگان منت نهاد. دلیل این منت گذاشتن این است که اگر این ذوات مقدسه خلق نمی شدند! اگر مشعل های هدایت و نورهای روشنی بخش آفریده نمی شدند! احدی نمی توانست راه بندگی را طی کند و در این راه قدم بگذارد.
خیلی ها خواستند بدون نور امیرالمومنین علیه السلام و اولادش راه را پیدا کنند! اما سر از بیراهه در آوردند. اوضاع نابه سامان جهان اسلام را میبینید. مقر سازمان کنفرانس اسلامی در مکه است، اینها هم قرآن و نماز می خوانند، خودشان را پرچم دار جهان اسلام می دانند. عبادت هم می کنند. از من و شما هم بهتر قرآن می خوانند. نماز جماعت می خوانند بیا و ببین.
شبی از شبهای رمضان، عمر وارد مسجد شد و مردم را مجزا یا در گروههای کوچک در حال نماز دید. عمر گفت به نظر من بهتر است اینان را تحت امامت یک قاری جمع کنم. او سپس مردم را تحت امامت ابی بن کعب جمع کرد. شب بعد عمر به مسجد آمد و دید مردم به امامت ابی بن کعب نماز میخوانند و گفت: چه بدعت خوبی است، نماز تراویح را با بدعت ایجاد کردند. الان هم با چه عظمتی این بدعت را انجام می دهند. .
اما چرا این نماز و قرآن خواند خوش ظاهر آنها در نورانیت و هدایت آنها، سر سوزنی اثر ندارد. چون نماز بی ولای او، عبادتی است بی وضو* به منکر علی بگو نماز خود رها کند.
مگر می شود بی ولای حضرت علی علیه السلام راه را پیدا کرد؟ لذا خود حضرت مولی علیه السلام فرمود: بِنا عُبِدَالله. وَ بِنا عُرِفَ اللهُ6؛ این ما بودیم، مثل بچه هایی که تازه می خواهند راه بیفتند، دست شما را گرفتیم و در خط طاعت خدا آوردیم. ما نبودیم شما خداپرست، نماز خوان و با دین خدا آشنا نمی شدید.
پتانسیل عظیمی به نام عاشورا
مرحوم فلسفی می فرمود من قبل از انقلاب به یکی از شهرهای کشور رفته بودم. دیدم اوضاع شهر خیلی خراب است. مظاهر فساد کل شهر را گرفته است. علمای اهل سنت را به گوشه ای بردم و گفتم یک اقدامی در مقابل این همه فساد کاری کنید. امربه معروف و نهی از منکر کنید. یکی از آنها بلند شد و گفت آقای فلسفی خدا سایه ی امام حسین علیه السلام را از سر شما کم نکند. علت موفقیت روحانیت شیعه در امر تبلیغ و جذب مردم و مبارزه با فساد، الحاق و الصاق به شجره طیبه سیدالشهدا علیه السلام است. شما یک پتانسیل و ظریفیت عظیمی به نام عاشورا دارید.
رفقا در قیامت هم از نعمت ولایت از ما سوال می شود. ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ7؛ می فرمایند ما گنج پربهای ولایت را در سینه ی هر آلوده ای نگذاشتیم. تو مپندار که مجنون سر خود مجنون گشت * از سمک تا به سُهایش کشش لیلا برد * من خسی بی سرو پایم که به سیل افتادم * او که می رفت مرا هم به دل دریا برد.
خیال نکنید هر دهانی می تواند کلمه ی طیبه "علی" علیه السلام را بر زبان بیاورد. هر چشمی نمی تواند برای امام حسین علیه السلام اشک بریزد. انتخابتان کرده اند. صدف وجودتان را قابل دانستند که نگهبان گوهر پرارزش ولایت باشید. کسانی که وظایفشان را در قبال نعمت ولایت خوب انجام داده باشند، در قیامت می توانند جواب این نعمت را بدهند.
3 وظیفه در قبال نعمت ولایت بر عهده ی ماست. اول امام شناسی است. سطح معرفتتان را بالا ببرید. خیلی زشت است که بچه شیعه یکبار خطبه ی فدکیه را ندیده باشد! یا خطبه ی غدیر را مطالعه نکرده باشد! خیلی بد است که با نهج البلاغه آشنا نباشد. جورج جرداق مسیحی که دکترای حقوق دارد و اهل مصر است 6 جلد کتاب حول امیرالمومنین علیه السلام نوشته است به نام "الامام علی صوت العدالة الانسانیه". به او گفتند یک جمله درباره ایشان بگو، گفت علی شعر لطیفی است که در نظام خلقت فقط یکبار سروده شده است و دیگر تکرار نمی شود. جرداق گفت من یک حقوقدان هستم. بزرگترین رسالت یک حقوقدان دفاع از مظلومیت است. گشتم مظلومتر از امیرالمومنین علیه السلام کسی نبود.
امروز تمام نحله های ضاله و غیرضاله مقابل امیرالمومنین علیه السلام و بچه هایشان قدعلم کردند. تو شیعه باید بتوانی با آنان مقابله کنی.
دوم وظیفه ی ما در قبال نعمت عظمی ولایت، عاشق مولی شدن است. بدیهی ترین اثر کسب معرفت و امام شناسی این است که عاشق می شوی. عشقی که ریشه در معرفت دارد، با یک شبهه از دل بیرون نمی رود، عشقی نیست که روبنایی و سطحی باشد. تا پای جان در دلت می ماند. فردای قیامت هم دستت را می گیرد. به فرموده ی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله محب امیرالمومنین علیه السلام، حسنه ای است که هیچ گناهی نمی تواند آنرا از بین ببرد.
وظیفه ی سوم اطاعت است. محبت، تبعیت می آورد. اگر انسان دلباخته ی محبوب باشد خودش را شبیه او می کند.
پی نوشت:
1- سوره آل عمران آیه 164
2- سوره طه آیه 1-2
3- بحارالانوار، جلد 20، صفحه 20
4- زیارت رجبیه
5- زیارت جامعه کبیره
6- اصول کافی، کتاب التوحید، باب النوادر، ح 10
7- سوره تکاثر آیه 8.
8- جورج سمعان جرداق، زاده ۱۹۲۶ میلادی - درگذشت ۵ نوامبر ۲۰۱۴، نویسنده و شاعر و نمایشنامه نویس مسیحی لبنانی بودکه در ۱۴ آبان ۱۳۹۳ درگذشت.