حجت الاسلام علی پناه: رأفت امام رضا(ع) حسّی و قلبی است
وارث: جلسه هفتگی هیئت ارباب حسین (ع) با سخنرانی حجت الاسلام میثم علی پناه و مداحی حاج ناصر آیینی برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام علی پناه را می خوانید:
![حجت الاسلام علی پناه حجت الاسلام علی پناه](/files/fa/news/1395/5/27/285870_318.jpg)
جایگاه والای زیارت امام رضا علیه السلام
ما در بین فرقه های شیعیان، شیعه سه امامی، چهار امامی و هفت امامی سراغ داریم اما شیعه هشت امامی نداریم یعنی هر کس به ولایت و امامت امام رضا علیه السلام معتقد است و بر مبنای این اعتقاد به زیارت ایشان مشرّف می شود شیعه اثنی عشری است؛ یعنی هر کس امام رضا علیه السلام را قبول دارد تا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را قبول دارد. به همین دلیل است تولی و زیارت امام رضا علیه السلام اختصاصات عجیبی دارد.
همه می دانیم زیارت امام حسین علیه السلام بسیار فضیلت دارد چون خود امام حسین علیه السلام وتر موتور و تافته جدابافته ی نظام خلقت است لذا خدا یک سفره ویژه ای در دنیا برای امام حسین علیه السلام پهن کرده است. هر عملی که به ریا آلوده شود از اعتبار ساقط و باطل می شود الا گریه به مظلومیت سید الشهدا علیه السلام؛ یعنی اگر با ریا گریه کنی از شما قبول می کنند. خوردن خاک حرام است اما تنها خاکی که مجازیم به نیت استشفاء بخوریم خاک تربت سید الشهدا علیه السلام است. گریه برای حضرت، نام حضرت، عزای حضرت و حتی زیارت او با تمام زیارات فرق دارد. به تعبیر استاد ما امام حسین علیه السلام تمام قواعد عالم را به هم زده که اینها اقتضائات وتر موتور بودن حضرت است.
برکات خیلی زیادی درباره آثار زیارت سید الشهدا علیه السلام بیان شده است اما ببینید چه غوغایی در زیارت امام رضا علیه السلام وجود دارد که جوادالائمه علیه السلام فرمود: زیارت پدرم افضل زیارت ها است. فقها فتوا داده اند که اگر مکلف بر سر دوراهی قرار گرفت و مکلف شد بین زیارت امام حسین علیه السلام و امام رضا علیه السلام یکی را انتخاب کند مستحب است زیارت امام حسین علیه السلام را کنار بزند که زیارت علی ابن موسی الرضا علیه السلام افضل است.
دردانه ی نظام خلقت، سید انبیاء پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمودند: سَتُدفَنُ بَضعَةٌ مِنّي بأرضِ خُراسانَ، لا يَزُورُها مُؤمِنٌ إلّا أوجَبَ اللّهُ عزّ و جلّ لَهُ الجَنَّةَ و حَرَّمَ جَسَدَهُ على النّارِ1.
چندی بعد پاره تن ما را در خراسان به خاک می سپارند. دو نکته لطیف در صدر همین روایت است. یکی خراسان است که کلمه ای فارسی است. یعنی سرزمینی که خورشید بر آن می تابد. و نکته دوم این است که پیغمبر در این روایت حضرت رضا علیه السلام را پاره ای از وجودشان معرفی می کند. دو نفر پاره وجود پیامبر صلی الله علیه و آله هستند. یکی حضرت فاطمه سلام الله علیها و یکی هم حضرت رضا علیه السلام هستند.
پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمود: فاطمه پاره تن من است هر کس او را اذیت کند، مرا آزرده است و هرکه مرا بیازارد، گویی خدا را آزرده است. این جمله را پیامبر مکررا فرمود. تا کسی بعد از ایشان کسی اورا اذیت نکن. خوب است که سفارش کرد، اگر سفارش نمیکرد معلوم نبود امتش با حضرت چه میکردند.
زدودن غم از دل، پاک شدن گناهان با زیارت امام رضا (ع) حاصل میشود.
دو اثر اختصاصی برای زیارت امام رضا علیه السلام ذکر شده است. رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: بزودى پاره اى از تن من در خراسان دفن مى شود، هيچ غمگينى او را زيارت نمى كند مگر اينكه خدا غم از دلش بزدايد و هيچ زائر گنهكارى مگر اينكه خداى تعالى گناهانش را بيامرزد. نقطه ی مقابلش زیارت کربلاست. که گویی تمام غمهای عالم به قلبت وارد می شود. هیچ گناهکاری نیست که به پابوس امام رضا علیه السلام مشرف شود و خدا به احترام امام رضا علیه السلام تمام گناهان او را نبخشد.
اباصلت می گوید با امام رضا علیه السلام وارد نیشابور شدیم هر کدام از آنها از ما دعوت کرد حضرت فرمود: هیچ کدام از شما میزبان ما نیستید برویم محله ی فقیر نشین ها. حضرت وارد خانه ای شدند و به ما فرمودند پشت سر من بیایید. صحنه ای که دیدم را هرگز فراموش نخواهم کرد. دیدم یک پیرزن نابینا سر سجاده با خدا راز و نیاز می کند: خدایا! تا زمانی که چشمانم می دید نخ ریسی کردم تا هزینه سفر به مدینه فراهم شود تا بروم علی ابن موسی الرضا علیه السلام را ببینم اما حال که نابینا شده ام می گویند حضرت به نیشابور آمده. حضرت به او فرمود: بشارت بر تو باد من علی ابن موسی الرضا (علیه السلام) هستم چه می خواهی؟ پیرزن گفت: فقط چشم می خواهم شما را ببینم. حضرت عنایت فرمود و آن شخص بینا شد و بعد از آن گفت دیگر حاجتی در این دنیا ندارم.
دومین اثر این است مرحوم آیت الله نخودکی می فرمود: هر کس در طول عمرش یک بار مشرف به زیارت امام رضا علیه السلام بشود، روز قیامت با چهره ی سگ و خوک وارد نمی شود، انسان وارد می شود.
رزق و روزی فقط روزی مادی نیست بعضی روزی ها روزی معنوی است. بعضی ها در تمام مدت عمر یک بار هم روزی شان نمی شود که به کربلا بروند یا رزق گریه بر مظلومیت امام حسین علیه السلام را ندارند این خیلی مهمتر است از پولی است که می آید و می رود. یک عروس و دامادی قرار گذاشتند برای اولین سفر مشترکشان به مشهد بروند داماد ولایی و اهل بود امام عروس خانم نه. به شوهرش گفت مشهد می آیم اما داخل حرم نمی آیم کسی که روزی معنوی نداشته باشد چنین است. چند روز سفرشان تمام شد و عروس یکبار هم داخل حرم نیامد. هنگام برگشت روبه گنبد کرد و گفت: آقا این چند روز خیلی خوش گذشت بای بای!
در بین راه با وحشت از خواب پرید به شوهرش گفت از تو خواهش می کنم برگردیم به حرم امام رضا علیه السلام. همسرش گفت من خیلی اصرار کردم و به تو گفتم یکبار احتراماً به حرم بیا قبول نکردی حال چه شده؟ عروس پاسخ داد: خواب دیدم آقا با یک کاتبی تشریف آوردند و اسم زوّار را می فرمود و آن کاتب می نوشت. اسم مرا هم در بین آنها نوشت حضرت فرمود او موقع هنگام رفتن با ما خداحافظی کرد و به گردن حق دارد.
امام رضا علیه السلام رئوف است و به قول علام امینی رأفت او حسّی است.
پی نوشت:
1- عیون اخبار الرضا: ج1، ص 286 / ميزان الحكمه:ج5، ص125