حجت الاسلام قربانلو: محبت خدا مانع از ضربه زدن گناه می شود+گزارش تصویری
وارث: عزاداری روزهای پایانی دهه اول صفر با سخنرانی حجت الاسلام قربانلو و مداحی حاج ابوالفضل بختیاری و دیگر ذاکرین اهل بیت (ع) در حسینیه حضرت رقیه(س) برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام قربانلو را می خوانید:
اشتغال به محبت خدا سبب مکرم شدن نزد خداوند می شود
اگر کسی در نزد خدای سبحان مکرم شد خدا نمی گذارد او زمین بخورد، گرفتاری برای همه هست اما وقتی مکرم شد خداوند نمی گذارد ایمان، اعتبار و آبرویش را از دست بدهد. امیرالمومنین علیه السلام فرمود: إذا أكْرَمَ اللّه ُ عَبدا شَغَلهُ بمَحَبَّتِه1 ؛
امام على عليه السلام :هرگاه خداوند بنده اى را گرامى بدارد او را به محبّت خود مشغول كند. یکی از مواردی که موجب می شود بنده در نزد خدای سبحان مکرم شود، اشتغال و مشغول شدن به محبت خداست. در حدیثی دیگر حضرت علی علیه السلام می فرماید: با فضیلت ترین مردم کسانی هستند که عاشق عبادت هستند و آن را در آغوش می کشند و از عبادت لذت می برند.
در ادعیه هم هست که از خدا تمنی می کنیم که محبت مثل درختی در قلب ماست و آن را غرس کن و بکار، خدا کاری کن من بین آسمان و زمین محبوب باشم، خدایا در قلب من محبت تمام خوبی ها و معروف ها را بکار و غرس کن، یعنی خدایا محبت نماز، روزه و قرائت قرآن و نماز شب و ... را در قلب من قرار بده.
از علامه طباطبایی پرسیدند: برای قرآن فهم شدن باید چه کنیم؟ ایشان فرمودند: مایه اصلی برای فهم قرآن محبت است. شما به هر چیزی عشق داشته باشی نیاز به موعظه، توصیه یا ضرورت اندیشی ندارد. سوره مبارکه مریم آیه 96: إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا2 ؛ کسانی که اهل تقوا و عمل صالح هستند خداوند برایشان محبتی قرار می دهد. وقتی محبت داشت تمام لوازم مورد نیاز را تامین می کند، علامه فرمودند: لازمه فهم قرآن محبت به قرآن است اگر محبت باشد لوازم فهم قران ادبیات عرب، فلسفه، تاریخ، صرف و نحو و منطق و ... هم کسب خواهد شد.
کسی که در گردانه ی محبت بیفتد از آن بیرون نمی آید، گفت: چون دور با عاشقان افتد تسلسل بایدش. این محبت تعلیمی، تلقینی و دستوری نیست البته باید انسان گاهی به خودش محبت خدا را تلقین کند که اگر خدا دوستم نداشت مسلمان نمی شد یا چنین نمی شد و ... با خدا نباید طلبکارانه سخن گفت.
کسی که در حال احتضار است بر اطرافیان یک کار فقط واجب است و آن این است که رو به قبله بخوابد، در زندگی هم سعی کنید همیشه رو به قبله بنشینید، مطالعه و میز کارتان را طوری تنظیم کنید رو به قبله باشد، غسل کردن و وضو گرفتن رو به قبله مستحب است. آیت الله گلپایگانی می فرمود: در زمان جوانی که من در قم درس می خواندم ، دوستی داشتم که با من هم درس بود و بعد از چند سال او به شهر خود برگشت و ما هنوز هم با هم در ارتباط بودیم که خبر مریضی او را شنیدم که شاید دیگر از بستر مریضی بلند نشود، به دیدن او رفتم و دیدم رو به قبله است و کفر می گفت: ظلمی که خدا به من کرده است احدی به من نکرده است فرزندانم کوچک هستند و خدا دارد من را از این دنیا می برد. نعوذ بالله کار خدا را ظلم می دانست.
مرگ امر عدمی نیست/کسی که محبت خدا را دارد دست به گریبان خلق نمی شود
تلقین به محتضر مستحب است تلقین عقاید حقه، رسالت پیغمبر صلی الله علیه و آله و ولایت امیرالمومنین علیه السلام و ... مرگ انتقال به جهان دیگر است و یکی از جریانات زندگی مثل بقیه اتفاقات زندگی است اگر الان از مرگ می ترسند به خاطر این است که دنیا را آباد کرده اند و آخرت را آباد نکرده اند، سخت است گه انسان از جایی که آن را آباد کرده است به جایی برود که ویران است. اتفاقا با مرگ انسان متولد می شود، اهل برزخ درباره کسی که می میرد، میگویند او زنده شد. خدا هم از موت تعبیر دیگری دارد اینکه موت وجود دارد و امر عدمی نیست: الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ 2 ؛
اگر کسی محبت به خدا داشته باشد دست به گریبان خلق نمی شود در روایت از نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله است که فرمودند: دوستی با مردم نصف عقل و نصف دین است.
امام صادق علیه السلام فرمود: ثَلاثَةٌ تُورِثُ المَحَبَّةَ: الدّينُ وَ التَّواضُعُ وَ البَذلُ3؛ سه چيز است كه محبّت مى آورد: دين، تواضع و بخشش. خوب انسان اگر می تواند بذل داشته باشد و استنکاف نداشته باشد. گاهی پیش می آید انسان ناخواسته عملی انجام می دهد که دیگری ناراحت می شود، حضرت فرمود: هدیه دادن به دیگران دوستی و محبت می آورد. پیامبر صلی الله عیله و آله فرمود: محبت را به همسران خود ابراز کنید. خیلی مهم است ابراز دوست داشتن صورت بگیرد زبان خیلی مهم است که لیّن و نرم باشد، حرف ها باد هوا نیست و تجسم پیدا می کند.
اگر محبت خدا انسان را مشغول خودش کند گناه به او ضربه نمی زند
حضرت آیت الله العظمی شهاب الدین مرعشی نجفی در وصیت نامه شان فرموده اند: «دستمال اشکی که برای عزای امام حسین علیه السلام گریه کردم و پیراهن مشکی ام را با من دفن کنید. در احوالات ایشان هست که قبل از اینکه ساختمانی بسازند تربت سیدالشهدا علیه السلام را پای آن می ریخت. ایشان تعریف می کرد: در نجف که درس می خواندم خیلی نسبت به مردم بدبین شده بودم و قلبم زنگار گرفته بود. دست خطم هم کُند بود و در درس خارج از استاد عقب می ماندم. به حرم امام حسین علیه السلام رفتم و متوسل به ابا عبدالله علیه السلام شدم و اشک ریختم. از حرم که بیرون آمدم چشمانم باز شد، فهمیدم همه خوب هستند مگر اینکه بدی شان اثبات شود».
در روایت داریم اگر عبدی مشغول محبت به خدا باشد اگر گناه هم مرتکب شود گناه به او ضربه نمی زند؛ این عبارت دو معنا دارد یک معنا اینکه کسی که به محبت خدا مشغول باشد گناه به او ضربه نمی زند، این قدر محبت خدا شیرین است که گناه برایش تلخ است و معنای دیگرش این است که ممکن است یک لحظه شیطان گناه را برایش تزیین کند اما محبت خدا نمی گذارد شیرینی کاذب گناه در کامش بنشیند و بلافاصله بعد از گناه اظهار پشیمانی میکند که نشانه محبت خداست.
جبرئیل خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شد و فرمود: خدا سلام می رساند و می فرماید: سلام مرا به فاطمه زهرا سلام الله علیها برسان و بگو از ما چیزی بخواه.
پیامبر صلی الله علیه و آله به حضرت زهرا سلام الله علیها فرمود: خدا می فرماید به فاطمه بگو چیزی از من بخواهد. حضرت زهرا سلام الله علیها فرمود: این قدر محبت خدا مرا مشغول خودش کرده که جایی نگذاشته تا از او چیزی بخواهم اما چون امر خداست اطاعت می کنم، از خدا می خواهم کاری کند که چشمان من مدام به وجه کریم او پیوسته باشد و مدام او را ببینم و به اندازه یک پلک زدن از او غافل نشوم.
پی نوشت:
1- میزان الحکمه جلد 2.
2- سوره ملک آیه 2.
3- گزیده تحف العقول، ح181 .