از این زاویه به گناه نگاه کنیم!
سخنان گرانمایه حضرت پیامبر اکرم، خاتم انبیا صلی الله علیه وآله خطاب به ابی ذر غفاری رضوان اللَّه تعالی علیه درباره گناه در متن زیر انتخاب شده است.
وارث:سخنان گرانمایه حضرت پیامبر اکرم، خاتم انبیا صلی الله علیه وآله خطاب به ابی ذر غفاری رضوان اللَّه تعالی علیه درباره گناه در متن زیر انتخاب شده است.
یا أَباذَرٍ! لا یسْبَقُ بَطِی ءٌ بِحَظِّهِ وَ لا یدْرِکُ حَرِیصٌ ما لَمْ یقَدَّرْ لَهُ وَ مَنْ أُعْطِی خَیراً فَاللَّهُ أَعْطاهُ وَ مَنْ وُقِی شَرّاً فَاللَّهُ وَقاهُ.
ای ابوذر! بهره کسی را که شتاب نمی کند دیگری نمی تواند ببرد و آزمند و طمعکار به آنچه که برای وی مقدر نشده نمی رسد و هرکس به خیری رسد پس خدا به او عطا فرموده و هرکس از شری نگهداری شده خدا او را نگهداری کرده است.
یا أَباذَرٍ! اَلْمُتَّقُونَ سادَهٌ وَ الْفُقَهآءُ قادَهٌ وَ مُجالَسَتَهُمْ زِیادَهٌ إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَیری ذَنْبَهُ کَاَنَّهُ تَحْتَ صَخْرَهٍ یخافُ اَنْ تَقَعَ عَلَیهِ وَ إِنَّ الْکافِرَ لَیری ذَنْبَهُ کَاَنَّهُ ذُبابٌ مَرَّ عَلی اَنْفِهِ.
ای ابوذر! پرهیزکاران بزرگوارانند و فقها پیشوایانند و همنشینی با آنان موجب زیادی (علم و فضیلت است)، انسان با ایمان گناه خود را چنان با اهمیت می نگرد به مانند آن که زیر تخته سنگی قرارگرفته که بیم دارد بروی فرود آید، ولی انسان کافر و خدانشناس به گناه چنان می نگرد که گویا مگسی بر روی بینی او درگذر است.
یا أَباذَرٍ! إِنَّ اللَّهَ تَبارَکَ وَ تَعالی إِذا اَرادَ بِعَبْدٍ خَیراًجَعَلَ الذُّنُوبَ بَینَ عَینَیهِ مُمَثَّلَهً وَ الاِثْمَ عَلَیهِ تَقِیلاً وَ بِیلاً وَ إِذا اَرادَ بِعَبْدٍ شَرّاً اَنْساهُ ذُنُوبَهُ.
ای ابوذر! خدای (تبارک و تعالی) به هر بنده ای اراده خیر و سعادت داشته باشد گناهان رانصب العینش ساخته و نافرمانی و گناه را در نظر او سنگین و دشوار می سازد و هرگاه به بنده ای (در اثر نیات واعمال بدش) اراده بدی و بدبختی نموده باشد گناهان او را از خاطرش فراموش می سازد.
یا أَباذَرٍ! لاتَنْظُرُ إِلی صِغَرِ الْخَطِیئَهِ وَلکِنِ انْظُرْ إِلی مَنْ عَصَیتَ.
ای ابوذر! به کوچکی گناه ننگر لکن بنگر که چه کسی را نافرمانی کرده ای.
یا أَباذَرٍ! إِنَّ نَفْسَ الْمُؤْمِنِ اَشَدُّ ارْتِکاضاً مِنَ الْخَطِیئَهِ مِنَ الْعُصْفُورِ حِینَ یقْذَفُ بِهِ فِی شَرَکِهِ.
ای ابوذر! اضطراب جان و دل انسان با ایمان برای گناه شدیدتر از اضطراب دل گنجشک است هنگام به دام افتادن.
یا أَباذَرٍ! مَنْ وافَقَ قَوْلُهُ فِعْلَهُ فَذلِکَ الَّذِی أَصابَ حَظَّهُ وَ مَنْ خالَفَ قَوْلُهُ فِعْلَهُ فَاِنَّما یوَبِّخُ نَفْسَهُ.
ای ابوذر! هر آن کس که کردارش با گفتارش مطابقت کند بهره خود را (از سعادت) دریافت نموده و هر آن کس که کردارش مخالف گفتارش باشد جز این نیست که (هنگام پاداش) خویشتن را سرزنش خواهد کرد
یا أَباذَرٍ! اَلرَّجُلُ لَیحْرَمُ رِزْقَهُ بِالذَّنْبِ یصِیبُهُ.
ای ابوذر! مرد به سبب گناهی که می کند (چه بسا) از روزی خویش (که برایش مقرر شده) محروم می گردد.
یا أَباذَرٍ! دَعْ ما لَسْتَ مِنْهُ فِی شَی ءٍ وَ لا تَنْطُقْ فِیما لا یعْنِیکَ وَ اخْزَنْ لِسانَکَ کَما تَخْزَنُ وَرَقَکَ.
ای ابوذر! هرچه را که در آن تو را بهره نیست و به هیچ وجه به تو مربوط نمی شود ترک کن و به سخنی که فایده به حال تو ندارد لب مگشا و زبان خود را مانند پول خود که در حفظ آن می کوشی نگهداری نما.
از کتاب : راه و رسم زندگی در کلام پیامبر صلی الله علیه وآله خطاب به ابوذر