حجت الاسلام پناهیان: معنویت باید در عرصه ی قدرت، امتحانش را پس دهد

کد خبر: 71419
بعضی ها بر نمی تابند قدرت و معنویت کنار هم بیاید و می گویند معنویت خراب می شود! بگذارید معنویت پاک بماند! اصلا برای اینکه معنویت پاک بماند باید در عرصه قدرت امتحانش را پس بدهد. اینکه انسان از سر بی عرضگی گناه نکند فایده ندارد باید به شخص قدرت داد تا معنویتش را نشان دهد. معنویت برای اینکه پاک بماند باید در عرصه مدیریت امتحان شود. اگر معنویت در عرصه قدرت امتحان نشود صداقت و عمرش معلوم نمی شود.
وارث: جلسه هفتگی هیئت شهدای گمنام با سخنرانی حجت الاسلام استاد علیرضا پناهیان و مداحی حاج میثم مطیعی برگزار شد.

در ادامه متن سخنان حجت الاسلام علیرضا پناهیان را می خوانید:


حجت الاسلام پناهیان


درس زندگی در تاریخ نهفته است

نباید از کنار تاریخ ساده عبور کرد تاریخ برای این است که انسان درس بگیرد. امیرالمومنین علیه السلام به امام مجتبی علیه السلام در نامه ای فرمودند: حرف های مرا گوش بده چون من تاریخ خوانده ام و انگار یکی از آنها بوده ام؛ بعد از آن حضرت هیچ بحث تاریخی هم نمی کنند بلکه درس اخلاق می دهند چون انسان تاریخ می خواند تا قاعده ی زندگی را از آن برداشت کند.

تلازم، تناسب و تعارض موضوع قدرت و معنویت موضوع بسیار مهم و حل نشده است. یک عده ای موافق هستند که رهبران معنوی قدرت پیدا کنند ویک عده مخالف. عده ای که موافق هستند جرأت ابراز آن را ندارند. نظر سوم می گوید این دو یکی هستند، در جامعه ی ما چنین نظری جا نیفتاده است نمی دانم چرا مردم می گویند ما مرید امیرالمومنین علیه السلام هستیم؟ مرید چه چیزی از حضرت هستید؟ مرید شخص ایشان نه شخصیت حقوقی او، که معاویه هم مرید شخص او بود و وقتی حضرت از دنیا رفت معاویه متاثر شد و گریه کرد. خیلی ها به خوبی اولیای خدا اعتراف می کنند ولی آن چیزی که امیرالمومنین علیه السلام را مظلوم نگه داشت این بود که حساب قدرت را از معرفت و معنویت جدا کردیم.

رابطه ی قدرت و معنویت

بهانه ای که الان برای جداسازی قدرت و معنویت می کنند این است که بحث مهارت را وسط می کشند و می گویند ایشان نماز و تقوایشان عالی است اما بلد است مدیریت کند؟ قدرت مدیریت دارد؟ حرف درستی است قدرت و معنویت در جایی باید جمع شوند که چیزی به نام مهارت مدیریت وجود داشته باشد اما خیلی اما و اگر در این حرف هست. بعضی ها بر نمی تابند قدرت و معنویت کنار هم بیاید و می گویند معنویت خراب می شود! بگذارید معنویت پاک بماند! اصلا برای اینکه معنویت پاک بماند باید در عرصه قدرت امتحانش را پس بدهد. اینکه انسان از سر بی عرضگی گناه نکند فایده ندارد باید به شخص قدرت داد تا معنویتش را نشان دهد.

معنویت برای اینکه پاک بماند باید در عرصه مدیریت امتحان شود. اگر معنویت در عرصه قدرت امتحان نشود صداقت و عمرش معلوم نمی شود. از آن طرف قدرت هم چیزی نیست که بتوان آن را بدون معنویت کنترل کرد؛ قدرت خیلی نیاز به معنویت دارد. خیلی ها هستند قدرت برآمده از معنویت را دور می ریزند. مسجد محل قدرت آفرینی است ما طرح و رسم داریم که قدرت هایی که در مساجد تولید می شوند را دور بریزیم! اینکه در مسجد دور هم جمع می شوید یک قدرت است و تولید کننده قدرت است وبهره های زیادی می شود از آن برد مثلا می توانید یک صندوق قرض الحسنه راه بیاندازید، چون یکدیگر را می شناسید و از خیلی از بوروکراسی های اداری رها می شوید؛ اما می گویند صندوق قرض الحسنه که وسط بیاید رفاقت ها به هم می ریزد بگذار نمازمان را بخوانیم و برویم!

معنویت قدرت آفرین است

می گویند هر مرضی قدرت بیافریند اشکالی ندارد و فقط معنویت نباید قدرت بیافریند! هرزگی در جهان قدرت آفرین است! معنویت قدرت آفرین است، قدرت امام حسین علیه السلام را در پذیرایی اربعین ببینید، قدرت حرم امام رضا علیه السلام را ببنیید مردم وقف می کنند، نوروز امسال میزان نذری های مردم چندبرابر افزایش پیدا کرده در حالی که مشکلات اقتصادی روی قدرت امام رضا علیه السلام اثر نگذاشته! آن وقت بعضی ها می گویند: نه نه از قدرت امام رضا علیه السلام استفاده نشود! آن وقت بازیگری عکسش را کنار فنجانی می گذارد تا پول در بیاورد می گویند اشکالی ندارد! ولی اعتقاد دارند نباید با معنویت زندگی کرد و باید کنار گذاشته شود!

امام حسین علیه السلام در صحرای منا با هفتصد نفر از تابعین و صحابه قبل از قیام خودش سخن گفت و فرمود: مردم به شما احترام می گذارند چون یا پغمبر یا اصحاب او را دیده اید به خاطر دین و خدا و پیغمبر به شما احترام می گذارند، شما که اعتبار پیدا کردی از دین چرا از اعتبارت برای نجات جامعه استفاده نمیکنی؟ چرا قدرت را با همدلی مضاعف نمی کنید؟ چرا از قدرتی که معنویت برای تو ایجاد کرده استفاده نمی کنید؟!

این یک روال است و کلا می خواهند بین قدرت و معنویت فاصله بیاندازند و در زمان ظهور این نابود خواهد شد، در زمان ظهور مقدس ترین افراد فرماندهان حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف هستند.

چه کسی اولین بار برای غدیر جشن گرفت؟

اولین کسی که برای غدیر جشن گرفت و آداب جشن را توضیح داد چه کسی بود؟ خود امیرالمومنین علیه السلام بود در جمع دوستانشان و آدابی را بیان کردند ودر ضمن آن فرمودند: هر کسی واسطه شود و از اعتبارش استفاده کند و پول از پولدارها بگیرد و به فقرا به عنوان وام بدهد من ضمانت می کنم این پول برگردد و آبرو و اعتبار این شخص از بین نرود. این یعنی از اعتبارت استفاده کن.

یکی از افرادی که قدرت خودش را در اختیار معنویت قرار داد حضرت ابوالفضل عباس علیه السلام بود که از جهات مختلف خیلی قدرتمند بود و خودش را محو کرد و به حضرت زهرا سلام الله علیها تاسی کرد. حضرت زهرا سلام الله علیها بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله در مدینه خیلی قدرتمند بود و همه حاضر بودند مثل پروانه دور ایشان بگردند اما حضرت یک ذره آبروی برای خودش نگه نداشت و کاری کرد که وقتی گریه می کردند هیچ کس علت را نمی پرسید تا این حد خود را در معنویت محو کردند. حضرت عباس اگر کمی هوای قدرت خودش را داشت به شمر می گفت روی حرفت فکر می کنم و اگر چنین می گفت عاشورا به عقب می افتاد اما حضرت به قدری شمر را ناامید کرد که شمر برای آنها نگهبان می گذاشت و از نداشتن امنیت نگران بود.


حجت الاسلام پناهیان