حجت الاسلام بندانی: نفس را به محاسبه بکشیم تا از اهل بیت(ع) باشیم+ گزارش تصویری

کد خبر: 58318
امام رضا علیه السلام می فرماید: از ما نیست کسی که هر روز خود را حساب نکشد . اگر کارش نیک است خدای را سپاس بگذارد و اگر بد است استغفار و توبه کند.

وارث: جلسه هفتگی هیئت الهادی (ع) با سخنرانی حجت الاسلام استاد بندانی نیشابوری و مداحی حاج سید محسن بنی فاطمی و کربلایی جواد اکبری در حسینیه موج الحسین (ع) قم برگزار شد.

در ادامه خبر متن سخنرانی حجت الاسلام بندانی را می خوانید:

حجت الاسلام بندانی

کسی که نفس را به حساب نکشد از اهل بیت (ع)نیست

امام رضا علیه السلام می فرماید: از ما نیست کسی که هر روز خود را حساب نکشد . اگر کارش نیک است خدای را سپاس بگذارد و اگر بد است استغفار و توبه کند. اعمال و سیره ی ائمه علیهم السلام مُبین و هادی بر این مطالب است. حرکت حضرت از مدینه تا مرو که خودش کتاب مفصلی است؛ وقایعی که در طول مسیر اتفاق افتاد، نحوه صحبت کردن حضرت با غلامان، نوع غذایی که حضرت در مسیر می خورد, نوع برخورد با افرادی که کجاوه ها را می بستند و... نوعی درس برای ماست. اگر قرار باشد در این زندگی فقط بخوریم و بخوابیم و در فکر پس انداز پول باشیم و... چه فرقی با لائیک ها یا مسیحیان خواهیم داشت؟ دیگران هم همین کار را انجام می دهند که پولهایشان را جمع می کنند. پس هدف از آمدن در این دنیا فقط جمع کردن مال نبوده بلکه ساخته شدن روحی مهم است.

امام رضا علیه السلام می فرماید: با کسی رفاقت کن که روز به روز بر احوال دینی ات بیافزاید کسب معنویات دینی کنی. یعنی رفیقت باید کسی باشد که در دین کمکت کند به رشد برسی نه اینکه فقط از مال و شهوت و ... صحبت کند. بعضی اشخاص در همین قم 6 ماه مراقبه چشم، گوش، دست و زبان داشتند و بعد به زیارت امام رضا علیه السلام می رفتند یا در لقمه شان خیلی دقت می کردند. متاسفانه شهر مشهد را به قدری تغییر می دهند که از شهر مذهبی بودن خارج شود در یک دوره ای در ایام فاطمیه پرده های مشکی را جمع می کردند و می گفتند چون شهر توریسیتی است و شهر را زشت می کند! اما ربا در بانک، بی حجابی، موسیقی، بدچشمی و گرون فروشی و... است که شهر را زشت می کند نه نام اهل بیت علیهم السلام در کتیبه ها.


مراقبه در زیارت

بعضی افراد به قدری در رفتن به زیارت مراقبه داشتند و آداب زیارت را رعایت می کردند در احوالات بزرگان ببینید بعد از زیارت رفتن کتب و جزوه نوشته اند. متاسفانه آن دستوراتی که به ما داده اند در باب زیارت، برعکس انجام می دهیم. یک کمی هم ملاحظه ی این احوالات را داشته باشیم چون تا به خودمان می آییم می بینیم که دیگر دیر شده است. در آداب زیارت کربلا داریم که سه روز قبل از حرکت روزه بگیرید یا برای خواندن زیارت عاشورا سه روز روزه بگیرید و بعد بخوانید.

امام صادق علیه السلام می فرماید: پایت که به سرزمین کربلا می رسد باید طوری باشی که انگار عزیزترینت در مقابل چشمانت تکه تکه شده. شخصی از کوفه پابرهنه خارج شد امام صادق علیه السلام از او پرسید کجا می روی؟ گفت به زیارت امام حسین علیه السلام. حضرت به او فرمود: پیاده می روی یاد عمه های ما هم باش! یعنی در حال حرکت زیارتت شروع شده.

به یک عالمی در حرم امام رضا علیه السلام گفتند آقا التماس دعا! گفت خجالت بکش امام معصوم علیه السلام اینجا حضور دارد! در زیارت نامه می خوانیم که شهادت می دهیم که می بینی اینجا ایستاده ایم، صدای ما را می شنوی. اینها از نکات ریز عارفاً بحق است. امام علیه السلام فرمود: عارفاً بحق یعنی بداند اطاعت امام واجب است.

رعایت آداب و گرفتن معنویات اهم است

مگر فقط نفس رفتن به زیارت مهم است؟ (خیر رعایت آداب و گرفتن معنویات مهمتر است) ما طلبه ها می گوئیم حب به شی مستلزم به حب به آثار شی است. درب چوبی را در بازار کسی بوس نمی کند اما وقتی همین درب به حرم امام رضا علیه السلام آمد منتسب به حضرت است به همین دلیل آن را می بوسیم. باید از خودمان محاسبه بکشیم امام رضا علیه السلام می فرماید: اگر در جایی غیبت، شطرنج و مشروب باشد اگر نمی تواند جلوی آنها را بگیرد و امربه معروف و نهی از منکر کند باید مجلس را ترک کند.

بی حجابی که در جامعه زیاد است خانم ها خواهر و اقوامِ و... هر کدام از ما هستند به اطرافیانمان تذکر دهیم؛ هر نفرمان امر به معروف و نهی از منکر داشته باشیم. بی حجابی که از افغانستان و پاکستان نیامده! حجاب قبل از اسلام در ایران وجود داشته در دوره ساسانیان، اشکانیان و... صورت زنها سه پوشیه داشته.

رفتار بی نظیر امام رضا علیه السلام با کاروانیان از مدینه تا مرو

در آداب زیارت غسل کردن وارد شده است حضرت می فرماید: کانّه غبار معصیت را می شوئید و بعد وارد حرم وارد می شوید. فرموده اند بی وضو وارد حرم و روضه و... نشوید تا اثر آن را ببینید. اثر سیره و رفتار امام رضا علیه السلام به گونه ای بود که از مدینه تا مرو هر کس را آوردند مرید حضرت شد. یکی از دلایلی که به امام هشتم "رضا" گفته می شود به این دلیل است که مخالف و موافق حضرت را دوست داشتند و به او راضی بودند.

همراهیان از سپاه مامون که به دنبال امام رضا علیه السلام آمده بودند را خیلی خشن و سنگدل تربیت کرده بودند تا اخلاق خوش نداشته باشند اما همان ها بعد از خروج از مدینه هنوز به منزل دوم نرسیده بودند نمازخوان شده بودند در حالی که هنوز حضرت از قبر و قیامت و... چیزی به آنها نفرموده بود بلکه فقط با رفتارشان. وقتی می دیدند غلامشان به سمت کجاوه می رود از شتر پیاده می شدند و می فرمودند بیا با مرکب برو و پیاده نرو. در کجاوه همینطور، حضرت می فرمود پرده ها را کنار بزنید تا آفتاب هم به من بخورد و مثل شما باشد. حتی موقع غذا خوردن صبر می کردند تا مسئول طویله ها هم بیاید.

امام رضا علیه السلام می فرمود ما همه یکسان هستیم و بندگان خدا هستیم. برای آنها لقمه درست می کردند و مثل عزیزانش با آنها برخورد می کرد. حضرت با آنها کاری کرده بود که ضحّاک به مامون گفت: اینها فدایی حضرت هستند در تمام طول مسیر خائف بودیم که مبادا با یک اشاره حضرت ما را بکشند. مامون آنها را به شهرهای جداگانه فرستاد و به مسئول آن شهرها گفت آنها را سر به نیست کنند.

ماجرای دلاکی کردن و تواضع امام رضا علیه السلام

هفتاد هزار محدث احادیث حضرت را ثبت می کردند به حدی صدای قلم روی کاغذ زیاد بود که صدای امام به حضار نمی رسید و شخصی را گذاشته بودند تا سخن امام را به آنها برساند. ابن شهر آشوب می‌نویسد: حضرت رضا علیه‌السلام وارد حمام شد. یکی از کسانی که حاضر بود و ایشان را نمی‌شناخت از آن حضرت خواست تا دلاکی او را کرده و به اصطلاح امروزه کیسه او را بکشد. حضرت درخواست او را پذیرفت و مشغول کار شد. برخی که امام را می‌شناختند، به آن مرد درباره امام رضا علیه السلام گفتند و او مشغول عذرخواهی شد و گفت آقا نمی دانستم شما امام من هستید من از کوهستان برای دیدار شما آمده ام. حضرت به او فرمود: بگذار کارم تمام شود و با آرامش به کیسه کشیدن ادامه دادند. 

از بس به ما نعمت رسیده است قدر نعمت را نمی دانیم مثل ماهی که در آب است قدر نعمت را نمی دانیم وقتی از آب بیرون بیوفتیم تازه قدر نعمت را خواهیم فهمید. قرآن می فرماید: «رَبِّ ارْجِعُونِ، لَعَلِّي أَعْمَلُ صالِحاً فِيما تَرَكْتُ» 1 ؛ در روز قیامت همه به خدا خواهیم گفت خدایا مرا به دنیا برگردان تا عمل صالح انجام دهم. امام صادق علیه السلام می فرماید: عمل صالح ولایت جد ما امیرالمومنین علیه السلام و اولاد صالحش است.

خودمان را به اهل بیت (ع) وصل کنیم

حضرت زینب سلام الله علیها وقتی می خواستند نماز بخوانند به امام حسین علیه السلام نگاه می کردند و بعد به نماز می ایستادند. در روایت داریم قبل و بعد از نماز به امام معصوم علیه السلام سلام بدهید خدا آنچه بین آن خوانده اید قبول می کند. سعی کنید در زندگی همه ی کارهایتان را به اهل بیت علیهم السلام وصل کنید مثلا می خواهید فرش، خانه یا هر چیزی بخرید بگوئید این به درد روضه می خورد. یا حتی می خواهید به سفر بروید به امامزاده بروید حتما که نباید باغ فامیل بروید.

رفقا به اهل بیت علیهم السلام وصل شوید. زیارت حضرت سیدالشهدا علیه السلام آتش را بر بدن زائر حرام می کند ما گاهی فراموش می کنیم که به زیارت چه کسی آمده ایم و این معانی را فراموش می کنیم. امام جواد علیه السلام فرمود: ثواب زیارت امام رضا علیه السلام برابر صدها هزار عمره مقبوله است. وقتی چیزی منتسب به اهل بیت علیهم السلام شود تمام است و برکات خودش را دارد. وقتی یکبار مشرف به کربلا می شویم باید دیگر مراقب چشممان باشیم تا گناهی مرتکب نشود.

اگر یکبار با زبانمان گفتیم یا علی علیه السلام دیگر شایسته نیست با آن گناه کنیم. اعمال خود را در روز محاسبه کنیم و بشماریم اگر کمتر از روز قبل گناه کرده بودیم از خدا سپاسگزاری کنیم و بخواهیم کمکمان کند. اگر بیشتر گناه مرتکب شده بودیم استغفار کنیم. محاسبه نفس را قبل از خواب انجام دهیم تا اگر در خواب مردیم ورشکست نشویم مثل تاجری که اگر یک هفته اموالش را محاسبه نکند ورشکست می شود.

حجت الاسلام بندانی

پی نوشت:


1- سوره مومنون آیه 99-100.