حاج مهدی توکلی: یکی از راههای مبارزه با فساد و بی بندوباری، اقامه دین است
وارث: جلسه هفتگی با سخنرانی استاد توکلی و مداحی کربلایی حنیف طاهری در هیئت عبدالله بن حسن علیه السلام برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حاج مهدی توکلی را می خوانید:
![استاد توکلی: استاد توکلی:](/files/fa/news/1395/10/9/326479_454.jpg)
دین نزد خدا اسلام است
خداوند می فرماید: شَرَعَ لَکُمْ مِنَ الدِّينِ ما وَصَّي بِهِ نُوحاً وَ الَّذي أَوْحَيْنا إِلَيْکَ وَ ما وَصَّيْنا بِهِ إِبْراهيمَ وَ مُوسي وَ عيسي أَنْ أَقيمُوا الدِّينَ وَ لا تَتَفَرَّقُوا فيهِ کَبُرَ عَلَي الْمُشْرِکينَ ما تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ اللَّهُ يَجْتَبي إِلَيْهِ مَنْ يَشاءُ وَ يَهْدي إِلَيْهِ مَنْ يُنيبُ1 ؛
سه نکته از این آیه استنباط می شود. نام پنج پیامبری که کتاب آسمانی، شرع و قانون داشته اند در این آیه آمده است. ترجمه آیه چنین است: آیینی را برای شما تشریع کرد که به نوح توصیه کرده بود و آنچه را بر تو وحی فرستادیم و به ابراهیم و موسی و عیسی سفارش کردیم.
نکته بعد این است که دین یکی بیشتر نیست و همان اسلام است و 5 پیامبر به تدریج و به مرور احکام آن را برای مردم تشریع کردند.
نکته سوم این است که خدا می خواهد بفرماید: برای این دین خونها ریخته شده، فداکاری ها و ایثارها شده است، خون پاک ترین انسان ها برای تبیین دین ریخته شده و ارزان به دست ما نرسیده. خون سیدالشهدا علیه السلام در راه خاد ریخته شده است، خدا گفته پاکترین انسان ها برای باقی ماندن دین باید خون بدهند. هم مادر و هم پدر امام حسین علیه السلام معصوم بودند: أَشْهَدُ أَنَّكَ كُنْتَ نُورا فِي الْأَصْلابِ الشَّامِخَةِ وَ الْأَرْحَامِ الْمُطَهَّرَةِ لَمْ تُنَجِّسْكَ الْجَاهِلِيَّةُ بِأَنْجَاسِهَا وَ وَ لَمْ تُلْبِسْكَ مِنْ مُدْلَهِمَّاتِ ثِيَابِهَا 2؛ پیامبر صلی الله علیه و آله از 14 معصوم نبود و مادر و پدرش هم از 14 معصوم نبودند، حضرت زهرا سلام الله علیها با آن عظمت پدر و مادرش از 14 معصوم علیهم السلام نبودند همچنین حضرت علی علیه السلام، اما پدر و مادر امام حسین علیه السلام از 14 معصوم و خمسه طیبه بودند و نور 9 امام علیهم السلام در صلب ایشان بود و جایگاه خاصی داشتند.
اقامه دین؛ راه مبارزه با فساد و بی بندوباری
یکی از راههای مهم مبارزه با فساد و بی بندوباری اقامه دین است، آسیه در دربار فرعون دین داشت. خدا به مومنین یک نمونه معرفی می کند که بگوید می شود، بعضی ها می گویند آخرالزمان است و محیط تهران فاسد است و نمی شود اقامه دین کرد. شهید چمران در دانشگاه آمریکا درس خواند اما عارف هم بود. انسان در محیط فساد مردم بیشتر رشد می کنند.
مومنی مثل شهید چمران مثل کوه راسخ است که در آمریکا نماز شب می خواند و هیچ چیز نمی تواند او را بلرزاند. امیرالمومنین علی علیه السلام فرمود:: الْمُؤْمِنُ كَالْجَبَلِ الرّاسِخِ لا تُحَرِّكُهُ الْعَواصِفُ3؛ مؤمن همچون کوه، استوار و پابرجاست و بادهای تند او را تکان نمیدهند.
خون شهدا یک مسئولیت بزرگی به گردن ما می گذارد. امام حسین علیه السلام هم وقتی به کربلا می رفت می فرمود: هَل مِن ناصر یَنصُرنی 4؛ یعنی مرا یاری کنید و نگذارید خون من پایمال شود. اگر یک جوانی هم الان نماز شب بخواند نصرت به دین است چون خدا نمی گذارد خون شهید پایمال شود: أَنْ أَقيمُوا الدِّينَ؛ مثل اقامه نماز که خدا فرمود: نماز را اقامه کنید وگرنه امام حسین علیه السلام یم توانست در خیمه نماز بخواند اما خواست در جمع نماز بخواند و 2 نفر هم شهید شوند تا مردم بدانند نماز چقدر مهم است و بدانند نماز خیلی ارزشمند است.
در آلوده ترین محیط ها، دین است که انسان را حفظ می کند
انبیاء و ائمه علیهم السلام با رفتارشان نشان دادند حاضرند هر کاری انجام دهند تا نماز اقامه شود، امیرالمومنین علیه السلام فرمود: دین آدم را حفظ می کند. از نظر اجتماعی اگر دین را در جامعه اقامه کنیم، دین جامعه را حفظ خواهد کرد، از نظر فردی هم هر کسی دینش را زنده کند دین او را حفظ می کند. دین می تواند در آلوده ترین محیط ها انسان را حفظ کند و مصون نگه دارد.
هر چیزی آفت و آسیب دارد، خوب است انسان آفت هرچیزی را بشناسد. مثلا محبت اهل بیت علیهم السلام هم آسیب دارد یکی از این آسیب ها غُلو است، فطرتا بشر به گونه ای است که وقتی کسی را دوست دارد درباره اش غُلو می کند، امیرالمومنین علیه السلام فرمود: دو گروه راجع به من هلاک می شوند یکی از آنها کسانی اند که نسبت به من غُلو می کنند.
آسیب دیگر این است که به بهانه محبت اهل بیت علیهم السلام نسبت به گناه جرّی می شود، چیزی که باید ما را رشد دهد و به کمال برساند عامل بی بندوباری انسان شود و می گویند پشتمان به امام حسین علیه السلام گرم است و از هیچ گناهی باکی نداریم، در حالی که گناه نزد محبت اهل بیت علیهم السلام هیچ است، کسی که امام حسین علیه السلام را دوست داشت نگاه به نامحرم یعنی چه؟
رسول خدا(ص) از استخفاف دین می ترسید
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: چیزی که بعد از خودم برای شما می ترسم این است که بعد از من دین را سبک بشمارید و به دین اهمیت ندهید. مثلا دین می گوید حجاب! و ما به حجاب اهمیت ندهیم این استخفاف دین است، حتی هیاتی و امام حسینی هم هستند اما به حجاب اهمیت نمی دهند. آیا دوست داشتن اهل بیت علیهم السلام مجوز این است که حجاب نداشته باشیم یا گناه انجام دهیم؟
هدف اسلام این نیست که جمعیت زیاد شود بلکه هدف هدایت است، اسلام به کثرت اهمیت نمی دهد بلکه به هدایت اهمیت می دهد. امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: در طریق هدایت از قلّت جمعیت نترسید. امام حسین علیه السلام هم در شب عاشورا یارانشان را غربال کردند.
لذا خداوند در قرآن فرموده: وای به حال نمازخوان ها؛ کسانی که نماز را خفیف و سبک می شمارند ولو به جامعه و اول وقت بخوانند اما وقتی بیکار است می خواند گرفتار که می شود اول وقت نمی خواند، اینها استخفاف دین و نماز است. خدا به این افراد فرمود: وای بر نمازگزاران، چون دنیا را به دین ترجیح داده اند.
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ5 ؛ اگر کسی تقوا داشته باشد دینش را محکم کند از جایی که حساب نمی کند خداوند به او روزی میدهد. اتفاقا اگر کسی نماز را به امور دنیایی ترجیح دهد خدا دو برابر آن به او خواهد داد. مگر کسانی که نماز اول وقت میخوانند فقیر شده اند.
وای بر والدین آخرالزمانی!
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: وای بر اولاد آخرالزمان ازدست پدران و مادرانشان. اصحاب از او پرسیدند: آیا پدران و مادرانشان کافر هستند؟ حضرت فرمود: نه از دست پدر و مادر مومن آنها. چون اینقدری که دانشگاه رفتن برای آنها مهم است نماز صحیح خواندن برایشان مهم نیست، یعنی دین برایش اهمیت ندارد. این قدری که به کلاس زبان و دانشگاه رفتن برایشان اهمیت دارد نمازخوان شدن و با حجاب شدن فرزندان برایشان مهم نیست این استخفاف دین است.
آموزش دین به فرزندان لازم و واجب است
اگر بخواهیم می توانیم فرزندانمان را نمازخوان، باحجاب و حافظ قرآن کنیم. بعضی ها خیلی برای فرزندانشان زحمت می کشند مثلا در قدیم پیرزن هایی بودند که سواد نداشتند اما کل قرآن را بی غلط می خواندند. پدر و مادر مسئولیت دارند و در قیامت باید جواب دهند، قرآن می فرماید: يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْليکُمْ ناراً 6؛ هم خودتان را باید از آتش جهنم حفظ کنید و هم خانواده تان را. نسبت به زن و بچه مسئول هستید.
وَ أْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ عَلَيْها7؛ زن و بچه ات را امر به صلوه کن و تا آخر هم پای آن بایست و پشتکار داشته باش. گفته اند بعد از این آیه پیامبر صلی الله علیه و آله هر موقع که بلال اذان می گفت به درب خانه حضرت زهرا سلام الله علیها می آمد و می فرمود: السَّلامُ عَلَيْكُمْ يَا أَهْلَ بَيْتِ النُّبُوَّةِ 8؛ الفلاح الفلاح.
بعضی ها می گویند بچه باید خودش دین را انتخاب کند. این چه تربیتی است؟ کجای قرآن چنین گفته؟ اما وقتی به دانشگاه می رسد می گوید نه حتما باید بخواند وگرنه خراب می شود. خب اگر اینطور است در انتخاب دانشگاه هم او را آزاد بگذار! اما این را قبول نمی کنند و این استخفاف دین است که دین را به بچه ها نمی آموزند و اگر کسی هم بخواهد دین به آنها بیاموزد ممانعت می کنند.
هر کس لباسش نازک شود دینش هم صدمه می بیند
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: هر کس لباسش نازک شود دینش هم نازک می شود. لباس مهم است خداوند در قرآن می فرماید: لِباسُ التَّقْوي ذلِکَ خَيْرٌ ذلِکَ9؛ لباس به دین صدمه می زند. خدا می فرماید: آنطور که متقین لباس می پوشند لباس بپوشید.
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: در آخرالزمان عده ای هستند که پوشیده اند اما برهنه هستند. زمان قبل از انقلاب در ترجه این آیه می گفتند لباس توری و نازک می پوشند اما الان لباس کلفت و شلوار لی هم می پوشند اما به قدری تنگ است که بدن معلوم است این همان معنای حدیث حضرت است.
اقامه دین معنی اش این است که اگر سفری به دینت ضربه می زند آن را ترک کن، اگر رفیقی داری که به دینت ضربه می زند او را رها کن.
پی نوشت:
1- آیه 13 سوره شوری
2- زیارت وارث
3- بحارالانوار، مجلسى، ج39، ص351 تاریخ امیرالمؤمنین، باب 90 و ج42، ص303 تاریخ امیرالمؤمنین.
4- ذریعة النجاة، ص 129؛ ناسخ التواریخ، ج 2، ص 377.
5- آیه 2 سوره طلاق
6- آیه6 سوره تحریم
7- آیه 132 سوره طه
8- زیارت جامعه کبیره
9- آیه 26 سوره اعراف