حجت الاسلام پناهیان: شب قدر، شب پیوند مقدرات و معنویات
وارث: مراسم شب نوزدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و مناجات خوانی حاج مرتضی طاهری در مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد.
در ادامه ی خبر متن سخنان حجت الاسلام پناهیان را می خوانید:
شب قدر، شب پیوند مقدرات و معنویات
تمام مقدرات ما در این شب ها تعیین می شود. چرا باید شب نزول قرآن با شب تعیین مقدرات یکی باشد؟ از طرفی شب مغفرت و بخشش است. بخشش و مغفرت در این شب ها فوق العاده زیاد است. اصرار کرده اند که حتماً در این شب بیدار باشید و طلب مغفرت کنید.
در شب قدر، مقدرات و قدر دو موضوع بسیار مهم هستند که با هم پیوند خورده اند. امشب باید گذشته خودمان را پاک کنیم. چرا شب عفو را با شب قدر با هم یکی قرار داده اند؟ مقدرات ما دست خداوند است. اگر فردا سوار تاکسی شدیم تصادفی نیست که چه ماشینی باشد و مسافرینش چه کسانی باشند. امتحانات ریز و درشت الهی امشب تعیین می شوند. ما همیشه در انتخاب های خودمان در مقابل بینهایت امتحان قرار نداریم. چند انتخاب در مقابل ما قرار می گیرد. معصوم بودن ها همه مقدرات الهی است.
آیا ما توفیق عبادت بیش از سال دیگر را پیدا خواهیم کرد؟ ما زندگیمان در دست خدا است و نمی توانیم تغییرات زیادی در زندگیمان ایجاد کنیم مگر اینکه راهی پیدا کنیم. خداوند متعال با بخش واقعی زندگی ما ما را در خانه خودش آورده است و به بخش معنوی زندگی ما پیوند زده است.
خدا با مرگ و حیاتمان ما را مهربانانه به در خانه خودش آورده است. امشب دارد مقدرات ما را تنظیم می کند. خدا فرصت داده است تا گذشته خودمان را تغییر دهیم. شب های قدر بعدی آینده خودم را از خداوند متعال بخواهم. بخش معنوی ما، با معیشت ما ارتباط مستقیم دارد. از هم جدا نیستند. خداوند فرمود: هر کسی از یاد من اعراض کند، زندگی بر او سخت خواهد شد.
هر کسی که خواست خدا را فراموش نکند بداند مقدراتش در دست خدا است. هر کسی خواست از مقام ربوبی خوف در دلش ایجاد شود ببیند که چقدر زندگی او در دست خدا است. هر کسی به مقدرات نگاه کند معنوی تر خواهد شد. انسان های معنوی بیشتر به مقدرات الهی نگاه می کنند و دیگر از کسی جز خدا نمی ترسند. آدم راحت در دل جهاد و مرگ خواهد رفت و از مرگ نخواهد ترسید. انسان ذلیل کسی نخواهد شد. ببینید که شب قدر و شب ذکر و شب عفو چگونه با هم پیوند خورده است. زندگی ما بخش های زیادی اش جبری است.
وقتی سوار ماشین شدیم اینکه چه سخن هایی بگوییم اختیاری است ولی اینکه آنها چه کسانی هستند تصادفی نیست. مقدر شده است. متناسب با امتحانی است که خداوند می خواهد از ما بگیرد. به گستره امتحانات الهی از خودمان، نگاه کنیم.
شب قدر شب پیوند مقدرات و معنویات است. می فرماید: من مقدراتت را تنظیم می کنم تو الهی العفو بگو. خدا فقط برای آخرت نیست. اثرش را اول در دنیا نشان می دهد. اگر این شب های قدر نبود معلوم نیست ما با گناهانمان چه بلایی سر خودمان می آوریم. اگر می خواهید زندگیتان بهتر شود به خدا پیوند بخورید، کسی جرأت نمی کند به شما لطمه ای بزند. اگر می خواهی رابطه ات با دیگران تنظیم شود و دیگران با تو رفتار خوبی داشته باشند رابطه ات را با خداوند تنظیم کن. خدا رابطه تو را با اهل عالم تنظیم خواهد کرد. یکی از اسرار شب قدر پیوند مقدرات و معنویات است. این الگو را ما می توانیم برای همه شب ها دنبال کنیم.
حال ما با گذشته مان چه کار کنیم؟ توبه کنیم. گذشته مان هر چه می خواهد باشد. از گناهانمان فاصله بگیریم. گناه یعنی من به خودم لطمه زده ام. گناه دو ضربه می زند. یکی به خودم و یکی بی احترمی به خدای با عظمت خودم که عاشق او هستم. ما شب اول قدر می فهمیم که عاشق خدا هستیم. در آیات قرآن است که در صحرای محشر آتش دل ها را می سوزاند نه جسم ها. بالاترین عذاب الهی در روز قیامت این است که خدا با ما سخن نگوید. روز قیامت خدا به کسی نگاه نکند دلش می میرد از عذاب بالاتر است.
الان بچه هستیم و متوجه قهر خدا نیستیم و متوجه علاقه خدا به خودمان نیستیم. هیچ کدام از بچه های حاضر در این محفل متوجه این نیستند که عاشق مادرشان هستند. ما هم متوجه عشقمان به خدا نیستیم. گناه یک وجهش، لطمه زدن به این ارتباط است. توبه از گناه این است که بگوییم خدایا تو را از دست داده ام چه داغی از این بالاتر وجود دارد. امروز این را نفهمیم فردا می فهمیم.
کسانی که دین خدا را تحریف می کنند خداوند فرموده است که در روز قیامت با آنها سخن نمی گوید. معلوم می شود بزرگ ترین تمنای انسان در روز قیامت این است که خدا با او سخن بگوید.
انسان برای عشق به پروردگار آفریده شده است. یک وجه دیگر گناه، این است که به خودش آسیب زده است. جسم انسان را بیمار می کند و اعصاب او را به هم می ریزد. بازتاب های گناه زیاد است. خدا عاشق شما است. اگر به درِ خانه خدا بروی و بگویی من خودم را زده ام خدا برای تو دل خواهد سوزاند. هیچ کسی مانند خدا به تو مهربان نیست.
بچه غریضی این را می فهمد که دستش زخم شد با خیال راحت پیش مادرش می رود و اشکش هم جاری می شود و می گوید دستم زخم شده است. از مادر نمی ترسد و دستش را نمی کشد. مادر مداوایش می کند. خدایا من خودم را زده ام.
چرا خدا توبه کننده ها را دوست دارد؟ چون در توبه یک معرفت است. یک اعلام معرفت بسیار زیبا است. وقتی توبه می کنی یعنی می دانی که خدا دوستت دارد. این معرفت خیلی قیمتی است. کافران مأیوس هستند و معتقد هستند خدا آنها را دوست ندارد. یک وقتی نشود در این شب ها گنهکاری از خدا فاصله بگیرد و نا امید باشد و بگوید خدا مرا نمی بخشد.
اگر یقین داشته باشید که خدا تحویلتان نمی گیرد بی معرفتی است. امشب از این صدماتی که به خودمان زده ایم طلب عفو کنیم. کدام کار ثواب است که به نفع خودمان نباشد؟ خیلی ها مسئله گناه و ثواب را ارزشی تلقی می کنند در حالی که این ها امور واقعی هستند. برای گنهکارانی مثل من دعا کنید. من به خودم صدمه زده ام. برای من هم دل بسوزانید.
شرایط پذیرش توبه
شرط توبه این است که: اول بدانی به خودت صدمه زده ای. این یک انکساری برای انسان پدید می آورد. انسان باید معترف شود که به خودش صدمه زده است. شرط دیگر این است که بدانی به رابطه خودت با خدا صدمه زده ای. برای بهتر شدن این رابطه تلاش کنی. معرفتی که می خواهی در روز قیامت از عشق خودت به خدا پیدا کنی، همین جا پیدا کنی. شرط دیگرش این است که بدانی خدا به تو مهربان است و تنها کسی است که ضعف های تو را جبران می کند. آدم ها به اندازه معرفتشان به خدا الهی العفو می گویند. شرط آخر هم این است که کمی هم دل آدم بگیرد و در خلوت خودش قرار بگیرد و بگوید خدایا غیر از تو کسی دست مرا نخواهد گرفت.
/1102101304